– Gjør det for Oslo, men gjør det med dong! sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en video han har lagt ut på sin Instagram-konto.

I 2022 innførte Helseutvalget såkalt «dongtvang», et initiativ for å minne folk om å bruke kondom for å begrense smitten av hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer.

Informasjonssvideoen er en oppfølging av fjorårets kampanje.

– Byrådslederen er blitt forespurt av Helseutvalget å fronte en kampanje for bruk av prevensjon. Dette er viktig for folkehelsa og viktig for Oslo, sier byrådsleder Johansen til Nettavisen, ifølge kommunikasjonsrådgiver Hege Ulstein.

– Trekker ikke paralleller

– Vi synes dette er utelukkende positivt, og mener det er flott at byråden setter seksuell helse på agendaen, sier rådgiver i Oslo Pride, Rohan Sandemo Fernando, til Nettavisen.

Han tolker ikke videoen som at Johansen forsøker å trekke paralleller mellom den skeive befolkningen og en oppblomstring av kjønnssykdommer.

– Vi ser en generell økning av gonore i samfunnet. Derfor er det ikke vår oppfatning at byråden forsøker å trekke paralleller mellom skeive og gonore, sier Fernando avslutningsvis.

Nettavisen har også vært i kontakt med Foreningen Fri, som ikke ønsker å kommentere videoen.