OSLO (Nettavisen): Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) puster lettet ut etter regjeringens rekke med lettelser og ber Oslos innbyggere ta byen og normaliteten tilbake.

Les også: Slik reagerer kulturbransjen på korona-lettelsene

- Gå ut, føl deg trygg, invitere noen ut på middag, bruk Oslo! oppfordrer han.

- Hvor hadde du ønsket at regjeringen gikk enda lenger?

- Jeg forstår at mange er skuffet over at meterkravet fortsatt må overholdes. Det skaper fortsatt utfordringer. Men regjeringen understreker at dette skal vare i kort tid. Se til Danmark. De ligger litt foran oss i smittebølgen og de tok de bort avstandskravet i dag. Det må være første prioritert å kvitte seg med dette i Norge så snart det er mulig, sier Johansen til Nettavisen.

Han sier det er «nødvendig og veldig bra» at det nå åpnes opp for de aller fleste. Han minner om at flere bedrifter er i knestående etter to år med pandemi og restriksjoner.

- Nå overlates mer av ansvaret til hver enkelt av oss, til arbeidsgiverne og bedriftene. De neste ukene vil koronahåndteringen handle om tillit og sunn fornuft. Vi vet at næringslivet i Oslo og befolkningen i Oslo fortjener den tilliten. Det har de vist, sier Johahsen til Nettavisen etter regjeringens pressekonferanse tirsdag.

- Velkommen tilbake til kontoret

Byrådslederen sier det er helt uaktuelt for Oslo å innføre noen egne tiltak nå.

- Samtidig vet vi at når vi nå åpner opp, så er vi sårbare. Vi er mer utsatt. Bekymringen min er likevel at dette kan slå den andre veien, at folk holder igjen. Nå må vi ta livene våre tilbake, er min oppfordring. Jeg har lyst til å si, til alle som jobber i kommunen, at de er velkommen tilbake på kontoret i morgen. Så har vi litt å gjøre på tilrettelegging og det å sørge for smittevernfaglig drift.

- Vi vet det blir mye sykefravær

- Vi hørte FHI-direktør Camilla Stoltenberg på pressekonferansen si at det ikke er noen annen farbar vei enn at det meste av befolkningen blir smittet - og at det like gjerne kan skje nå når de fleste har god beskyttelse etter vaksinasjon. Er det slik at vi nå må la det stå til?

- Ja, langt på vei. Det vil være en balanse mellom å unngå at for mange blir syke og samtidig sørge for at vi får de tjenestene vi trenger. Vi er godt beskyttet nå, men vi vet at det blir mye sykefravær framover. Der hjelper det med kortere karantenetid og nye regler for testing, sier Johansen.

Han sier seg fornøyd med lettelsene regjeringen kom med og sier at forholdsmessighet på smitteverntiltak nå tilsier store lettelser.

- Tillit har vært et nøkkelord gjennom hele pandemien. Det må vi ikke miste, sier han.

Les også: Kritisk til koronahåndteringen: - Kunne kommet for en uke siden

- Ingen vil danse med en meters avstand

Kravet om bordserving forsvinner, men Karl-Henning Svendsen i Noho Trøbbelskyter, som driver flere utesteder i Oslo, sier det blir få merkbare endringer for folk flest, annet enn at skjenketida utvides.

- Enmetersregelen er et yrkesforbud for deler av næringen fortsatt. Det skal ikke være mulig å danse, og det er ingen som vil danse med munnbind og en meters avstand. Så vi kan ikke åpne nattklubbene våre, sier Svendsen til NTB.

Den eneste fordelen han ser er at utestedene får holde mer og mer åpent.

- I forrige runde hadde vi gjester sittende til 23, nå kan de iallfall sitte hos oss og kose seg og spise til de vil gå hjem, sier han.

Gunnar Stavrum: Endelig åpnet det norske samfunnet