Den siste tiden har smittetallene gått kraftig ned både nasjonalt og i hovedstaden, og mandag kunne overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) fortelle at man trolig har kommet igjennom påskeferien uten en forverret situasjon.

- Det kan skyldes at folk har etterlevd rådene, og at kontakt mellom folk hovedsakelig har skjedd utendørs der smittefaren er mindre, mener FHI-toppen.

Likevel kunngjorde Johansen allerede søndag at fortsatt høyt smittetrykk og mange innlagte på sykehus fører til opprettholdelse av de inngripende tiltakene.

- Smittetallene den siste tiden flatet ut og ser ut til å gå nedover. Det tyder på at de strenge tiltakene som gjelder i Oslo nå har effekt. Det er veldig positivt, ikke minst fordi det er en mutert og mer smittsom variant av koronaviruset som dominerer nå, sier byrådslederen til Nettavisen.

Les også: Gunnar Stavrum: Dødelig smitte-dumskap truer oss alle

- Vil vurdere

Men Johansen poengterer også at om man ser koronapandemien under ett, er det likevel ingen tvil om at smittetallene fortsatt er veldig høye. I tillegg er det en annen ting som bekymrer byrådslederen.

- Vi tester dessuten færre enn for noen uker siden. Dermed er det en fare for at vi ikke fanger opp like mye smitte som tidligere. Det er fremdeles ikke helt sikkert hvordan påsken har påvirket smittesituasjonen i byen, sier Johansen.

Mandag uttalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG at man kan forvente den ordentlige fasiten på smittetallene fra påsken tirsdag, siden man da har hatt en hel uke med testing.

Johansen skrev også på sin Facebook-side at de onsdag vil vurdere å lette på enkelte tiltak «hvis situasjonen tillater det».

- Om tirsdagens smittetall ser like positive ut som antatt, kan man da forvente lettelser på det du omtaler som "de mest inngripende tiltakene rettet mot barn og unge", samt regelen med maks to besøkende?

- Byrådet vil vurdere smittesituasjonen de neste dagene, og på onsdag vil vi presentere hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover. Vi kommer til å være veldig forsiktige med lettelser og kommer ikke til å ta noen sjanser, sier Johansen.

Mandag ble oppdatert smittevernveiledere fra Utdanningsdirektoratet innført i Oslo, som i praksis er en enda sterkere innstramming.

Les også: Nær 900.000 nordmenn har fått vaksine - se når det blir din tur

- Noen uker

Tidligere har byrådslederen i hovedstaden støttet regjeringens avgjørelse om ikke å datofeste gjenåpningen av landet.

Dette fordi man stadig ikke er godt nok vaksinert, og at det fortsatt finnes flere usikkerhetsmomenter.

Det er heller ikke planer om å legge fram en gjenåpningsplan for Oslo denne uken, men Johansen forteller likevel at man forhåpentligvis ikke må vente alt for lenge.

- Håpet vårt er at tiltakene vi nå har vil presse smitten ytterligere ned slik at vi kan åpne mer opp igjen om noen uker, sier han.

Oslo kommune har varslet en pressekonferanse onsdag for å komme med mer detaljert informasjon om tiltakene

Les også: Foreløpig obduksjonsrapport etter Gaarder-dødsfall: Forenlig med COVID-19