Den siste tiden har smittetallene gått kraftig ned både nasjonalt og i hovedstaden, og mandag kunne overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) fortelle at man trolig har kommet igjennom påskeferien uten en forverret situasjon.
- Det kan skyldes at folk har etterlevd rådene, og at kontakt mellom folk hovedsakelig har skjedd utendørs der smittefaren er mindre, mener FHI-toppen.
Likevel kunngjorde Johansen allerede søndag at fortsatt høyt smittetrykk og mange innlagte på sykehus fører til opprettholdelse av de inngripende tiltakene.
- Smittetallene den siste tiden flatet ut og ser ut til å gå nedover. Det tyder på at de strenge tiltakene som gjelder i Oslo nå har effekt. Det er veldig positivt, ikke minst fordi det er en mutert og mer smittsom variant av koronaviruset som dominerer nå, sier byrådslederen til Nettavisen.
Les også: Gunnar Stavrum: Dødelig smitte-dumskap truer oss alle
- Vil vurdere
Men Johansen poengterer også at om man ser koronapandemien under ett, er det likevel ingen tvil om at smittetallene fortsatt er veldig høye. I tillegg er det en annen ting som bekymrer byrådslederen.
- Vi tester dessuten færre enn for noen uker siden. Dermed er det en fare for at vi ikke fanger opp like mye smitte som tidligere. Det er fremdeles ikke helt sikkert hvordan påsken har påvirket smittesituasjonen i byen, sier Johansen.
Fakta om koronautbruddet i Norge
- 687 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80–89 år gamle, og 53 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.
- 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Til nå har 869.119 personer mottatt første dose, og 296.302 har mottatt andre dose.
- Til nå er det funnet 11.434 tilfeller av den britiske virusvarianten i Norge, og 396 tilfeller av den sørafrikanske varianten. Tallene inkluderer både bekreftede og sannsynlig påviste varianter.
- 103.966 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) mandag. 4.858.998 tester var fram til søndag utført i landet.
- Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var søndag 35 år. Det er 55.493 menn som har fått påvist smitte, og 48.473 kvinner.
- Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Fra 15. mars 2021 har R-tallet vært på 0,86, ifølge FHI.
- 288 koronapasienter var mandag innlagt på sykehus. Det er tolv flere enn før helgen.
- Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse sør-øst 250, Helse vest 28, Helse Midt-Norge 9 og Helse nord 1.
- 56 pasienter fikk mandag behandling med respirator. Det er én færre enn før helgen.
- I alt 726 pasienter hadde fram til søndag vært innlagt på intensivenhet.
(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)
(©NTB)
Mandag uttalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG at man kan forvente den ordentlige fasiten på smittetallene fra påsken tirsdag, siden man da har hatt en hel uke med testing.
Johansen skrev også på sin Facebook-side at de onsdag vil vurdere å lette på enkelte tiltak «hvis situasjonen tillater det».
- Om tirsdagens smittetall ser like positive ut som antatt, kan man da forvente lettelser på det du omtaler som "de mest inngripende tiltakene rettet mot barn og unge", samt regelen med maks to besøkende?
- Byrådet vil vurdere smittesituasjonen de neste dagene, og på onsdag vil vi presentere hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover. Vi kommer til å være veldig forsiktige med lettelser og kommer ikke til å ta noen sjanser, sier Johansen.
Mandag ble oppdatert smittevernveiledere fra Utdanningsdirektoratet innført i Oslo, som i praksis er en enda sterkere innstramming.
Les også: Nær 900.000 nordmenn har fått vaksine - se når det blir din tur
- Noen uker
Tidligere har byrådslederen i hovedstaden støttet regjeringens avgjørelse om ikke å datofeste gjenåpningen av landet.
Dette fordi man stadig ikke er godt nok vaksinert, og at det fortsatt finnes flere usikkerhetsmomenter.
Det er heller ikke planer om å legge fram en gjenåpningsplan for Oslo denne uken, men Johansen forteller likevel at man forhåpentligvis ikke må vente alt for lenge.
- Håpet vårt er at tiltakene vi nå har vil presse smitten ytterligere ned slik at vi kan åpne mer opp igjen om noen uker, sier han.
Oslo kommune har varslet en pressekonferanse onsdag for å komme med mer detaljert informasjon om tiltakene
Les også: Foreløpig obduksjonsrapport etter Gaarder-dødsfall: Forenlig med COVID-19