Gå til sidens hovedinnhold

Raymond Johansen varsler nye koronatiltak

Byrådet i Oslo har vært under press fra myndighetene om å stramme inn ytterligere.

Pressekonferansen kan du følge direkte hos Nettavisen fra klokken 18.00

Smittesituasjonen i Oslo har vært alvorlig de siste ukene, og i forrige uke sa byrådsleder Raymond Johansen at det blir forbudt å ha private sammenkomster med mer enn ti personer, og han anbefalte sterkt alle i Oslo om å bruke munnbind på kollektivtransporten, selv om vedkommende klarer å holde avstand, den såkalte «meteren».

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

- Vi er ganske harde i klypa når vi begrenser sammenkomster ned til ti. Vi innfører dette med registrering av gjester på serveringssteder. Vi gir folk og bransjen en god anledning til å tenke seg om. Så kommer vi raskt tilbake med tiltak dersom vi ser at ting ikke skjer, var noe av det byrådslederen sa.

Og han la til:

- Skal du reise med kollektivtransport, ber vi deg innstendig om å bruke munnbind. Ikke se an om det er mye folk. Ta på deg munnbind før du går om bord. Munnbind beskytter når meteren ikke kan overholdes. Det gjelder på kjøpesenteret, på matbutikken eller hvor det skulle være.

Dette sa helseminister Bent Høie nylig om koronasituasjonen:

Epost

De siste dagene har smittetallene i Oslo gått noe ned, men det har ikke vært nok for myndighetene som ønsker seg resolutt handling, så fort som mulig. Senest på søndag skrev helseminister Bent Høie i en epost til Aftenposten at han forventer at byrådet i hovedstaden legger stor vekt på Helsedirektoratets faglige anbefaling, som ble sendt i et notat til dem fredag.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

- Det å handle raskt er viktig. Jeg følger situasjonen i Oslo nøye og er forberedt på å kunne gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet, skrev helseminister Høie (H) i eposten til avisa.

Avviste rådene

Johansen på sin side avviste søndag at Oslo skal følge opp rådene fra Helsedirektoratet, fordi man trenger å gi nåværende tiltak mer tid.

- Vi har ikke planer om å innføre nye tiltak i morgen. Nå innførte vi tiltak forrige mandag, og vi må først se om det virker, sa byrådslederen til Dagbladet.

Les også: Oslo kommune vurderer strengere korona-tiltak

Johansen mente også at «timingen» er dårlig for å gjøre noe mer akkurat nå.

- Vi ser at smittetallene har gått noe ned, men vi er beredt til å innføre flere tiltak dersom det trengs. Men å gjøre det i morgen, midt i en høstferie. Vi kan trenge de tiltakene videre fremover, men vi må la dem vi innførte på mandag, få virke lenger framover i tid.

Nå har imidlertid pipa fått en annen lyd, og byrådslederen varsler nye tiltak mandag ettermiddag på en pressekonferanse sammen med helsebyråd Robert Steen. I forkant av Oslo kommunes pressekonferanse skal Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog ha sin nasjonale pressekonferanse, og der kan det hende at Oslo blir overkjørt av myndighetene som innfører nye restriksjoner med tvang. Den pressekonferansen kan du følge direkte hos Nettavisen fra klokken 14.00.

Etter det NTB kjenner til kan dette være noen av tiltakene som blir innført:

* Det kan bli innført forbud mot private samlinger på mer enn fem personer. Dette vil ikke gjelde for personer som er i samme husstand. I dag er det forbudt med private samlinger på flere enn ti personer i Oslo.

* Innslipp til utesteder kan bli stanset klokka 22.

* Det kan bli innført forbud mot arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte.

Lokale tiltak

Det er imidlertid ikke bare Høie som følger situasjonen i Oslo nøye. Det samme gjør Fylkesmannen i Oslo og Viken, som ber kommunene i Oslo-regionen om å vurdere behov for lokale tiltak.

- Situasjonen med smitteutvikling i Oslo er alvorlig og har konsekvenser for kommunene rundt hovedstaden. Oslo kommune har innført skjerpede tiltak for å stoppe smittespredningen, sier fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen i Oslo og Viken i en epost til VG.

Les også: Byrådets hemmelige liste med koronatiltak: Innslipp til utesteder i Oslo kan bli stanset klokka 22

Fylkesmannen ønsker også å be kommunene i Oslo-regionen om å vurdere behov for lokale tiltak, sett i lys av smittesituasjonen i Oslo, sier Skjerven-Martinsen.

Hun påpeker at kommunen er sin egen smittevernmyndighet og dermed kan beslutte egne tiltak, mens de nasjonale helsemyndighetene kan fatte tiltak som omfatter flere kommuner.

Fylkesmannen har invitert 20 kommuner til et møte, blant dem Bærum, Asker, Lillestrøm, Lørenskog og Nittedal.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken