Gå til sidens hovedinnhold

Raymond Johansen vil ha flere vaksiner

Koronavaksiner bør fordeles etter der smittetrykket er størst, mener Oslos byrådsleder Raymond Johansen. Han vil selv prioritere bydelene som er hardest rammet.

I et intervju med VG retter Johansen kritikk mot strategien som er valgt, ved å fordele vaksiner til hele landet helt fra starten. I stedet tar han til orde for en mer målrettet fordeling.

– Vi ønsker å bruke denne logikken i Oslo, fordi det er svært mye høyere smittetrykk i Stovner og Søndre Nordstrand enn Holmenkollen. Jeg tror hele Oslo vil skrive under på at det viktig å beskytte innbyggerne der det er størst sannsynlighet for å bli smittet, sier han.

– Bør prioritere rødeste områder

Johansen viser til at Oslo har hvert tredje smittetilfelle, og derfor har hatt de strengeste og mest inngripende smitteverntiltakene.

– Men det er også mange mindre og mellomstore kommuner som har hatt mye smitte: Stjørdalen, Hamarøy, Hitra, Ibestad. Hvis du ser på hele pandemien, er det Oslo, Fredrikstad, Nord- og Sør-Fron som har vært rødest. Jeg tror de fleste mener det vil være mest effektivt å vaksinere her enn å vaksinere de som har minst smitte, sier han.

Norge mottar rundt 40.000 vaksinedoser i uken, og disse fordeles mellom alle landets kommuner i henhold til hvor stor andel eldre de har. Det fører også til at en del kommuner har mottatt svært små forsendelser, og derfor har vaksinert færre enn fem mennesker.

– Lite effektivt å følge etter smitten

Folkehelseinstituttet forklarer valget av strategi ved at man ikke vet om vaksinen kan bidra til å hindre smitte, men at den kan hindre sykdom. Prioriteringen må være å beskytte dem som er mest utsatt for å bli alvorlig syk eller dø. Man vet ikke hvor neste utbrudd kommer, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til NTB.

– Vi ser hele tiden at smitteområdene flytter seg stadig vekk slik at områder som ikke har hatt smitte de siste to-tre ukene, plutselig bli nye episentre, sier han.

FHI-kollega Are Berg viser til at det tar fire uker før vaksinen har full effekt. Å drive såkalt reaktiv vaksinering, der man setter inn støtet der det oppstår størst smittepress, ville være mer effektivt om vaksinen virket raskere, for eksempel hvis den bare krevde én dose.

– Trøndelag er et eksempel på et område som var veldig rolig på planleggingstidspunktet, men hvor vi ser langt mer smitte nå. Vi risikerer å komme for sent til hvis vi skal flytte oss etter smitten, sier overlegen.

(©NTB)

Les mer

Pfizer: Vaksinen fungerer mot den muterte virusvarianten

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her