Hør Raymond Johansen bekymring for Oslo i videoen under:

OSLO RÅDHUS/AKERSGATA (Nettavisen): - Oslo-folk fortsetter å stå i frontlinjen i kampen mot pandemien. Oslo-folk fortsetter å betale en veldig høy pris, og vi fortsetter å levere. Smittetallene er på det samme nivået som i oktober, åpner byrådsleder Raymond Johansen med på tirsdagens pressekonferanse.

Til tross for at grensene er stengt og smittetallene er synkende, fortsetter den sosiale nedstengningen i hovedstaden.

- Det kan for mange virke som et paradoks, sier Johansen og legger til at man ikke kan vente til smitten er nede på null i Oslo før man letter på tiltakene.

Les kommentaren til Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum: Lavere smittetall presser Raymond Johansen til å åpne Oslo

Les også: Før Norge stengte ned i mars 2020 var en vaksine klar: Derfor fikk vi den ikke

- Det går en grense

Han mener nemlig tiltaksbyrden er for tung.

- Jeg er redd byen nærmer seg et bristepunkt. Både for barn, voksne, idrettslivet og kulturlivet. Det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære, sier Johansen.

- Jeg tror ikke man skal underdrive hvilken enorm psykisk belastningen det er å få en ny beskjed, og mye mer uklar kommunikasjon, at det vil ta lang, lang tid før man kan åpne. Det er nok en situasjon som er mer og mer krevende å stå i, utdyper han til NRK.

Byrådslederen understreker at kommunen har spisset håndteringen ved oppdaget smitte.

- De samme tiltakene fungerer heldigvis like godt mot de nye variantene av coronaviruset, sier han.

Dermed kommer det ingen lettelser denne uken, da situasjonen rundt mutantene fortsatt er usikker. Det må man også lytte til, forteller Johansen.

Han vil selv ha kontrollen over tiltakene i hovedstaden. Nasjonale tiltak bestemt av regjeringen gjelder også for Oslo for tiden.

Les også: Solberg håper på utenlandske turister i august

– Prekært

Johansen reagerer også på at Oslo har havnet helt nede på 197. plass av norske kommuner for vaksinegrad.

– Det mener jeg rett og slett ikke står i forhold til den trusselen vi møter her. Det står ikke i forhold til de tiltakene nasjonale helsemyndigheter mener oslofolk må leve med, sier han.

Byrådslederen mener forholdsmessighet må være styrende for vaksinering og viser til at mange kommuner knapt har smitte, men er i gang med vaksinering av folk i 60-årene.

– De nye variantene av viruset har gjort spørsmålet om fordeling av vaksiner enda mer prekært. Vi har et tidsvindu nå hvor vi fortsatt kan rekke å vaksinere før de nye muterte virusene får spredt seg og tatt over, sier Johansen.

Les også: Tegnell: - Det er ingen tegn til at det roer seg ned

Gult nivå fra mandag

Oslo planlegger videre å gå fra rødt til gult nivå i videregående skoler fra mandag av. En endelig avgjørelse fattes før helga.

- Vi forbereder oss, per i dag, for å gå til gult nivå i videregående skole fra førstkommende mandag, men vil komme tilbake til endelig avgjørelse før helga, sier Johansen.

– Andre lettelser vurderes løpende, og kommer til å bli innført gradvis og kontrollert. Det betyr at vi ikke slipper opp fra en dag til en annen, men gradvis beveger oss mot en åpnere by, fortsetter han.

Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler i hovedstaden gikk tilbake til gult nivå i forrige uke. Oslo har vært sosialt nedstengt siden 9. november.

Viderefører tiltak

Regjeringen viderefører tirsdag også de fleste koronatiltakene som ble innført i forbindelse med mutantutbruddene i Nordre Follo og Halden.

– Smittesituasjonen er uoversiktlig og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virusvarianter og det er ukjent smittevei til flere av de smittede. Derfor videreføres tiltakene i stor grad, sier helseminister Bent Høie (H).

Dagens tiltak varer til og med onsdag. De viktigste endringene etter det er at Nordre Follo og Ås flyttes fra ring 1 til ring 2, og får noen lettelser i tiltaksnivået. Enebakk, Frogn, Nesodden og Vestby tas ut av ordningen med forsterkede nasjonale tiltak, og står fritt til å bestemme lokalt.

Les også: Alvorlig situasjon i Bergen: - Vi har en uro over at dette kan ha spredd seg over tid