*Nettavisen* Nyheter.

Razzia mot sjøfartstilsyn etter ferjeforlis

SAVNET: Et familiemedlem til en savnet passasjer etter fergen som forliste i Sør-Korea skriver parole på en plakat. Mange av familiene har krevd raskere og mer effektivt redningsarbeid etter forliset 16. april.

SAVNET: Et familiemedlem til en savnet passasjer etter fergen som forliste i Sør-Korea skriver parole på en plakat. Mange av familiene har krevd raskere og mer effektivt redningsarbeid etter forliset 16. april. Foto: Kim Kyung-hoon (Reuters)

Påtalemyndigheten i Sør-Korea har gått til razzia mot landets sjøfartstilsyn etter ferjeforliset som kan ha kostet over 300 mennesker livet.

24.04.14 13:07

Seoul (NTB-Reuters-AFP): Formålet var å avdekke mulig korrupsjon i landets skipsfart. Statsadvokat Song In-tack opplyser at hensikten med aksjonen torsdag var å avdekke mulige lovbrudd i næringen som helhet, og ikke bare i rederiet som eide ferja Sewol. Blant de angivelige lovbruddene er «smøring» i forbindelse med testingen av skip.

Kapteinen og to andre medlemmer av ferjas besetning har nå fått oppnevnt advokater som skal ta seg av deres interesser under den rettslige granskningen av forliset. Førstemaskinisten sa torsdag at han ikke kjente til at Sewol hadde tekniske problemer før den gikk ned.

«Gå fra borde»

Besetningen på Sewol skal ha fått ordre om å gå fra borde før ferja sank utenfor kysten av Sør-Korea i forrige uke. Men barna blant passasjerene ble bedt om å bli i lugarene sine, sier et medlem av mannskapet.

En ikke navngitt kvinne forkledd med maske og lue sa torsdag til mediefolk som følger sjøforklaringen at hun og hennes kolleger ble beordret til å forlate Sewol. Etter å ha forklart seg, ble hun ført tilbake til arrest.Etterforskerne konsentrerer seg om mulighetene for menneskelig feil og teknisk svikt, meldte nyhetsbyrået Reuters torsdag. Over 300 mennesker, de fleste av dem elever og lærere fra en og samme skole, kan ha mistet livet i ulykken 16. april.

Klikk på bildet for å forstørre.

SANK: Mange mennesker døde og mange er fremdeles savnet etter at et passasjerskip forliste i Sør-Korea 16. april. Foto: Yonhap (Reuters)


Krever obduksjon

Foreldrene til enkelte av barna som druknet, krever nå at barna obduseres for å finne ut om de overlevde lenge inne i vraket av Sewol. De tror barna kanskje kunne ha kommet fra det med livet i behold, hvis ikke redningsarbeidet hadde gått så sent.

Etterforskere fra den sørkoreanske påtalemyndigheten gikk torsdag til razzia hos landets sjøfartstilsyn. Inntil torsdag var 169 mennesker bekreftet omkommet i forliset, mens 133 fortsatt var savnet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.