RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RCL topper, men guider ned

Sist oppdatert:
Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises leverte bedre enn ventet for andre kvartal, men senker guiding for resten av året.
Verdens nest største cruiserederi, Royal Caribbean Cruises har levert et andre kvartalsresultat på 57 cent pr. aksje. Det var på forhånd ventet et resultat på 53 cent ifølge estimater innhentet av Thomson First Call.

Selskapet hadde selv guidet på 50 til 55 cent. Nettoresultatet endte dermed på 122,4 millioner dollar etter en omsetning på 1,3 milliarder dollar i perioden.

Det er imidlertid svakere enn i samme periode i fjor da nettoen endte på 155,2 millioner dollar. Hovedårsaken til svekkelsen er den kraftige økning i drivstoffkostnadene sammenlignet med samme periode i fjor. Omsetning i andre kvartal i fjor endte på 1,2 milliarder dollar.

- Tross fortsatt press fra høyere drivstoffpriser, var vårt andre kvartalsresultat bedre enn vi ventet, sier konsernsjef Richard D. Fain i RCL i en kommentar.

Sterke marginer

Nettoavkastning pr. passasjerkøye steg med 6 prosent i forhold til samme periode i fjor, mens selskapet hadde guidet på en økning på 5 prosent.

Samtidig økte netto cruisekostnader med 14,4 prosent sammenlignet med andre kvartal 2005, hvorav 5,4 prosentpoeng er økte drivstoffkostnader, mens det resterende var ekstraordinære poster som revitaliseringen av cruiseskipet Century og oppstarten av Freedom of The Seas, samt et visst inflasjonspress.

Fro tredje kvartal ser RCL en økning i nettomarginen på 1 til 2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens rederiet gjentar margin guiding for 2006 på 3 til 4 prosent. Selskapet skriver i rapproten at de ser et noe svakere konkurransepress i markedet, men samtidig har tiden fra booking til reise sunket, noe som gir mindre visibilitet.

Samtidig ser rederiet en økning i nettocruisekostnader på 6 til 7 prosent for året, hvorav drivstoff utgjør 3,9 prosentpoeng basert på dagens pumpepris som ligger 25 prosent over nivået i 2005.

Presset av oljeprisen

For tredje kvartal ser RCL nå et resultat pr. aksje på 1,52 til 1,57 cent, som er godt under hva markedet venter. Konsensus ligger ifølge Thomson First Call på 1,74.

For hele 2006 ser RCL et resultat pr. aksje på 2,90 til 3 dollar, som er ned fra forrige guiding som lød på 2,95 til 3,15 dollar. Markedet ventet før dagens rapport et resultat på 2,93 dollar.

Det er de økte kostnadene til drivstoff som er årsaken til at RCL ser seg nødt til å justere ned resultatene. Rederiet har satt inn flere tiltak for å senke drivstoffkostnadene, blant annet installasjon av dieselgeneratorer på skipene med turbindrift.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere