RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det har vært kamphandlinger i Ukraina over lang tid. Nå defineres det som krig.
Det har vært kamphandlinger i Ukraina over lang tid. Nå defineres det som krig.

Røde Kors: – Ukraina er i krig

Sist oppdatert:
Den internasjonale Røde Kors-komiteen vurderer situasjonen i Ukraina som en krig.

At landet er i krig åpner muligheten for at hendelser, som nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet i Øst-Ukraina, kan etterforskes og rettsbehandles som krigsforbrytelser.

Ifølge Genèvekonvensjonene er ICRC talsmann og vokter for krigens folkerett. I FN-systemet gis det derfor stor vekt når komiteen kaller en konflikt krig.

– I FN-systemet er det ICRC som tar den avgjørelsen. De er portvokterne for folkeretten, sier en FN-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Etterforsker flystyrten

Nederland etterforsker allerede flystyrten, med mistanke om drap, krigsforbrytelser og nedskyting av et fly. Ifølge folkeretten kan Nederland rettsforfølge enkeltindivider som har begått krigsforbrytelser mot nederlendere, også i utlandet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) kommer med vurderingen i et hemmeligstemplet dokument. Reuters har fått konklusjonen fra flere vestlige diplomater.

Hemmelig dokument

Ifølge Reuters' kilder har ICRC valgt ikke å gå ut med konklusjonen i det hemmelige dokumentet, for å unngå å fyre opp under konflikten. Dokumentet har blitt delt med partene i konflikten, ifølge kildene.

– Vurderingen har blitt delt bilateralt og konfidensielt, er alt Anastasia Isyuk, talsperson for ICRC, vil si om dokumentet.

I mai sa Russlands president Vladimir Putin at det var borgerkrig i Ukraina. I Ukraina ser man på konflikten som en krig der Russland er involvert. Det er foreløpig ukjent om ICRC kaller krigen en borgerkrig eller en internasjonal krig. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere