RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røde Kors ber om norsk kursendring i Afghanistan

Oslo (NTB): Norge må endre kurs i Afghanistan og skille klarere mellom den militære, sivile og humanitære innsatsen i landet, mener Røde Kors.

Hjelpeorganisasjonen er sterkt kritisk til sammenblandingen av og sivil bistand i Faryab-provinsen, der Norge har ansvaret for et såkalt stabiliseringslag (PRT) fra NATO.

? Når partene i en konflikt ikke skiller mellom militære, sivile og humanitære bidrag, svekkes tilliten til humanitære aktører, noe som igjen får konsekvenser for ofrene, sier kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Norge har nærmere 300 soldater i Faryab-provinsen, og har i tillegg kommando over drøyt 100 soldater fra Latvia. Røde Kors stiller spørsmål ved hva soldatene holder på med.

? Slik de er organisert i dag, representerer de en institusjonalisering av sammenblandingen mellom sivil og militær innsats. PRTene har et uavklart forhold til når og hvordan de utfører humanitær innsats, mener Apeland.

De humanitære behovene i Afghanistan er enorme, men utenlandske hjelpeorganisasjoner sliter med å distansere seg fra den NATO-ledede ISAF-styrken i landet.

Nå må måten Norge og andre land opererer på endres for å bedre forutsetningene for sivilt og humanitært arbeid i Afghanistan, mener Røde Kors.

? Det nøytrale handlingsrommet for humanitære organisasjoner blir i enkelte situasjoner utfordret ved at partene i konflikten bruker humanitær hjelp som et middel for å oppnå politiske mål, sier Apeland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere