RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk av SV-nestleder Bård Vegar Solhjell etter et intervju med Dagens Næringsliv i kjølvannet av terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.
Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk av SV-nestleder Bård Vegar Solhjell etter et intervju med Dagens Næringsliv i kjølvannet av terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Rødgrønn karikaturstrid: Solhjell ut mot Støre

Sist oppdatert:
SV-nestleder Bård Vegar Solhjell går hardt ut mot tidligere statsrådskollega og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Samtidig advarer han venstresiden mot å forsømme islamkritikken.

- Akkurat nå må vi tydeliggjøre at det er en absolutt rett å gjøre ting som er latterliggjørende, spottende og krenkende, også mot religioner, sier Bård Vegar Solhjell til Klassekampen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått kritikk etter et intervju med Dagens Næringsliv i kjølvannet av terrorangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

- Blasfemi er viktig

Støre sa i intervjuet at han ikke vil si det «er viktig å stå opp retten til å drive blasfemi», men at han like fullt står opp for retten til ytringsfrihet.

- Retten til å drive blasfemi er viktig. Derfor er jeg sterkt uenig med det Jonas Gahr Støre sa i Dagens Næringsliv. Blasfemi viser at religion ikke er hevet over den typen satire og kritikk som politiske eller andre ideer må tåle. Når det gjelder islam har mange på venstresiden tonet ned denne kritikken, sier stortingsrepresentanten fra Akershus.

Solhjell mener det skyldes en frykt for å støte en minoritet, men understreker at hans religionskritikk ikke er en kritikk av en religiøs minoritet.

- Min kritikk av kirken jeg selv tilhører, og av andre religioner, er ikke en kritikk av troende, men av religiøse autoriteter og hvordan troen brukes til å legitimere undertrykking.

Har snudd siden 2006

Han sier han har endret oppfatning siden karikaturstriden i 2006.

- Islam og andre religioner har enorm makt, og må tåle kritikk og satire. Det må vi ikke bare akseptere, det er en viktig ting. I dagens situasjon er det klart at radikal islamisme er en stor trussel. Det ligger ikke i troens natur, men i faktiske forhold på bakken. Vi må være ærlige nok til å si at den radikale islamismen er spesielt farlig i dag, sier Solhjell.

Støre sier til avisen at han regner seg som en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten, men han mener fortsatt at krenking ikke er viktig.

- Før, under og etter intervjuet med DN har jeg sagt at jeg er en kompromissløs forsvarer av ytringsfrihet. Også blasfemiske, sårende og krenkende ytringer, sier Støre til Klassekampen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere