RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(egg.no/Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)

Rødt eller hvitt kjøtt?

Sist oppdatert:
Sp-leder Åslaug Haga var på tynn is etter at hun i en partilederutspørring sa at vi bør spise mindre rødt kjøtt for å spare miljøet. Les hva ekspertene sier!

Det var i en partilederutspørring i NRK radio at kommunalminister og Sp-leder Åslaug Haga advarte mot å spise for mye rødt kjøtt.

- Hvis folk vil være miljøvennlige, bør de spise noe annet enn rødt kjøtt, svarte Haga på et spørsmål fra en lytter.

- Spis mer grønt
Grønn Hverdag er uenige, men understreker at det viktigste miljøvalget står mellom kjøtt på den ene siden og frukt, grønt og fisk på den andre.

- I forhold til klimagassutslipp er det ingen tvil om at rødt kjøtt, for ekempel fra storfe, er verre enn hvitt kjøtt fra kylling og svin, sier Grønn Hverdag-leder Tone Granaas.

- Samtidig er det viktig å huske på at det viktigste miljøvalget hver og en av oss kan ta i matveien, er å spise mer frukt og grønt og mindre kjøtt. Produksjon av poteter gir omtrent 80 ganger lavere klimagassutslipp enn produksjon av tilsvarende mengde storfekjøtt. Fisk kommer også bedre ut av klimaregnskapet enn de aller fleste kjøttslag, forklarer Granaas.

Produksjon viktigere enn transport
- Det er også verdt å merke seg at klimautslippene fra transport av mat stort sett er veldig mye lavere enn utslippet fra produksjonen, fortsetter Grønn Hverdag-lederen.

- Unntaket er flyfrakt, for eksempel norsk røkelaks som flys til Japan.

Les mer å www.grønnhverdag.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere