RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rødt for trøndersk oljeselskap

Sist oppdatert:
Det lille trønderske oljeselskapet Pertra brukte mye på oljeleting i fjerde kvartal. Det ga blodrøde tall i regnskapet.
Ifølge kvartalsrapporten fra selskapet endte resultat før skatt i fjerde kvartal på minus 117,8 millioner kroner, etter letekostnader i kvartalet på 141,6 millioner. Omsetningen i kvartalet var på 46,4 millioner kroner.

2005 var første år for Pertra, etter at forrige selskap Pertra-ledelsen drev ble kjøpt opp av kanadiske Talisman. For 2005 utgjorde driftsinntektene 94,5 millioner kroner, mens resultat før skatt ble negativt med 127,2 millioner kroner.

190 millioner fat

Det negative resultatet i fjerde kvartal er i hovedsak forårsaket av at Pertra som betaling for kjøpet av ti prosent andel i brønnen PL 316, i dekket praksis halvparten av kostnadene med Aimee-brønnen.

Pertra hadde ingen lisensandeler ved inngangen til året, og har bygd opp en portefølje på totalt 190 millioner fat på under ett år. I tredje kvartal var ressursene på 118 millioner fat, heter det i kvartalsrapporten til selskapet.

Det lille oljeselskapet ble tildelt andeler i fire utvinningstillatelser i Nordsjøen og Norskehavet, hvorav to av dem som operatør i tildeling for forhåndsdefinerte områder 2005, hvilket også var som omsøkt.

Sikter mot børs

Ifølge kvartalsrapporten gjennomførte Pertra tre emisjoner i fjor, i mai hentet de inn 125 millioner kroner, mens det ble hentet 85 millioner kroner i desember. I tillegg ble det gjennomført en rettet emisjon på 2,8 millioner i form av B-aksjer mot ansatte og styremedlemmer.

Selskapet ble notert på Norges Fondsmeglerforbunds A-liste i desember og aksjen har vært omsatt for mellom 300 og 390 millioner kroner i 2006, men det er lav likviditet i aksjen.

Adresseavisen skriver at arbeidet med notering på Oslo Børs pågår for fullt. Styreleder Kaare M. Gisvold opplyser at styret tar sikte på å vedta børsnotering i løpet av neste måned. Det betyr at Pertra kan være på børs tidligst til høsten. Det vil i såfall bety nok en aksjeutvidelse.

Utnytter små felt

Pertra ble først etablert av PGS for få år siden, med det mål for øyet å utnytte å olje- og gassfelt, som de store selskapene har vært lite interessert i.

Blant annet overtok de Varg-feltet for én krone, et felt som siden den gang har produsert olje for flere hundre millioner kroner. Det feltet er snart tomt, men Pertra har kastet sine øyne på feltene Yme og Frøy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere