Rett etter at finansdebatten startet i Stortinget torsdag formiddag, ble det kjent at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er blitt enige med SV om strømtiltak.

Men forslaget som det er flertall for, inneholder ingen konkrete tiltak, og det får Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn, til å reagere kraftig.

- Dette er ren handlingslammelse, raser han overfor Nettavisen.

I forslaget sparkes ballen over til regjeringen, som bes «spesielt se på tiltak som kan avhjelpe grupper som rammes spesielt hardt av ekstraordinære høye strømpriser».

Les også: Regjeringspartiene og SV forplikter seg til strømtiltak

- Kunne enkelt gitt tilbake

Samtidig setter de en stopper for en rekke andre konkrete forslag som torsdag legges fram i Stortinget, om ulike støtteordninger for folk med høye strømregninger.

Rotevatn mener regjeringspartiene og SV nå svikter de som sliter med høye strømregninger.

- Senest på mandag denne uken ble disse partiene enige om prioritering av milliarder i et budsjettforlik. Ikke en ekstra krone gikk til folk som sliter med høy strømregning, sier han, og samtidig påpeker:

- Derimot tok de flere ekstra milliarder i utbytte fra Statkraft, som tjener fett på strømkunder for tiden, og brukte disse milliardene på å blåse opp offentlige budsjetter enda mer.

I finansdebatten torsdag foreslår nettopp Venstre, Høyre og KrF at utbyttet fra Statkraft føres tilbake til strømkundene.

- Dette er penger de enkelt kunne gitt tilbake til strømkundene. Det stemmer de rødgrønne partiene mot, sier Rotevatn.

Les også: Venstre, Høyre og KrF vil gi studentene ekstra strømstipend

- Grunn til å være skuffet

Den tidligere klima- og miljøministeren frykter nå konsekvensene for folk flest.

- I mellomtiden skrur folk ned varmen, spinker og sparer på strømmen og gruer seg til neste regning. Den nye regjeringen svikter, og vanlige folk har grunn til å være skuffet, sier han.

I forslaget fra regjeringen og SV som blir vedtatt i Stortinget torsdag, står det at:

«Stortinget ber regjeringen raskt komme tilbake til Stortinget med mulige tiltak som kan redusere den økonomiske belastningen for husholdningene på kort sikt og spesielt se på tiltak som kan avhjelpe grupper som rammes spesielt hardt av ekstraordinære høye strømpriser».

Les også: Rørte TV-seerne under «Debatten» - nå melder mange seg for å hjelpe

MDG: - Utrolig daffe greier

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne (MDG), som i Debatten på NRK tirsdag foreslo en kontantutbetaling til alle nordmenn, er også skuffet.

- Forslaget Ap, Sp og SV går sammen om på strøm, er utrolig daffe greier. Det eneste de har blitt enige om, er å be regjeringen komme tilbake med mulige tiltak. De legger ingenting konkret på bordet, sier Hansson i en kommentar til Nettavisen.

- Samtidig blokkerer de for mange gode forslag fra MDG og den øvrige opposisjonen som vil gi det folk faktisk trenger: Økonomisk hjelp raskt, pluss langsiktige ordninger som vil gjøre folk trygge på at neste strømregningen fyker i været så kommer kompensasjonen med en gang, legger han til.

Les også: Strømsjokket: Foreslår kontant-utbetaling til alle nordmenn

Han mener MDGs forslag om kontantutbetaling til alle nordmenn, ville hjulpet stort.

- Mange parter har hengt seg på med lignende løsninger. Med MDGs forslag blir det 7500 kroner for en familie på fire. Pengene tas fra de ekstraordinære inntektene staten får fra Statkrafts overskudd, grunnrenteskatten og elavgiften, sier han.

Høyre: - Ikke noe spesifikt

Høyres finanspolitiske talsperson, Tina Bru, etterlyser også mer konkrete tiltak.

- Det er bra at regjeringen skjønner at eget forslag om å kutte i el-avgiften for alle er for lite treffende. Men de er jo ikke enige om noe spesifikt her, de er bare enige om å be regjeringen «gjøre noe» uten å spesifisere hva, sier Bru til Nettavisen.

Les også: Analytiker venter skyhøye kraftpriser hele vinteren

Hun peker også på forslaget fra de tre tidligere regjeringspartiene, om å bruke utbyttet fra Statkraft på en målrettet og sosial støtteordning til strømkundene.

- Med vårt forslag ville en familie på fire fått 3000 kroner i støtte. Det er en modell som ville avlastet folk raskt, og regjeringen står fritt til å stemme med oss, sier hun.

Les også: Hevder Støre og Vedum lar seg styre av SV: - Jeg er veldig skuffet

Rødt: - Det er en vits

Rødt påpeker at det haster å få på plass kraftfulle tiltak.

- Det er synd om regjeringskameratene står i veien for strakstiltak som kan hjelpe folk med å betale regningene her og nå, sier Sofie Marhaug (R), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité til Nettavisen, og legger til:

- Staten tjener fett både i form av økte inntekter til utbytte, moms og andre avgifter, mens husholdningene får sjokkregninger i posten. Hvis ikke regjeringen og SV kommer med noe som monner, er det krise for folk.

Samtidig reagerer hun på at Venstre går så kraftig ut mot regjeringen.

- At Venstre gjør seg høye og mørke er en vits. Det finnes knapt et parti som i nyere tid har gjort mer for å liberalisere energipolitikken med flere utenlandskabler og tettere tilknytning til det europeiske strømmarkedet, sier Marhaug.

- Kritikken de retter mot regjeringen kunne de like gjerne rettet mot budsjettforslaget de var med å legge frem i høst, fortsetter hun.

Sp: - Kjøper oss litt tid

De tre budsjettkameratene ble sent onsdag kveld enige om forslaget.

- Med dette forslaget parkerer vi all uro om det kommer tiltak eller ikke. Nå vedtar vi at noe skal skje, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Forslaget viser samtidig med all tydelighet at det er flertall på Stortinget for å sette i gang tiltak, påpeker Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud.

- Det er viktig at vi får tatt grep og at regjeringen går i gang med å jobbe med dette. Det må gjøres kloke vurderinger for å få et system som fungerer bra, sier hun.

Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, påpeker at de nå kjøper seg litt tid.

- Med det forslaget som nå blir vedtatt, gir vi regjeringen litt tid til å vurdere hvilke grupper det er viktigst å sette i gang tiltak for, hvem som har mest behov for det akkurat nå. Den muligheten tror jeg vi skal ta oss, sier hun.