RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer kraftig på politiets håndtering

REAGERER: Slik ble russebilen funnet søndag morgen. Flere av russens foreldre reagerer på at politiet ikke igangsatte søk etter personer lenger ned i elva. - Ikke nok med at de ikke satte i gang et søk, de kom aldri en gang! Tenk om det hadde ligget folk baki og sovet, sier Sigmund Haugen.
REAGERER: Slik ble russebilen funnet søndag morgen. Flere av russens foreldre reagerer på at politiet ikke igangsatte søk etter personer lenger ned i elva. - Ikke nok med at de ikke satte i gang et søk, de kom aldri en gang! Tenk om det hadde ligget folk baki og sovet, sier Sigmund Haugen. Foto: Tinn brannvesen (TA.NO)
Sist oppdatert:
Da en russebil natt til søndag havnet i elva i Rjukan, er det flere av russens foreldre som reagerer kraftig på politiets håndtering av saken.

RJUKAN (TA): Politiet fikk melding om at russebilen lå i elva Måna søndag morgen klokken 09.08. De valgte å sende brannvesenet og Falck fremfor å undersøke omstendighetene selv, skriver ta.no.

- KUNNE LIGGET STRØDD MED LIK

Nå reagerer russens foreldre.

- Måna har høy vannføring. Det kunne ligget strødd med lik lenger ned i elva for alt politiet visste. Hvorfor kom de aldri? sier en tydelig frustrert Sigmund Haugen. Han er far til en av russen i Rjukan.

Politiet hevder å ha undersøkt om alle tilknyttet bilen var i god stand etter at de fikk melding om ulykken. Dette tilbakeviser Haugen.

LES OGSÅ: Her fiskes russebilen opp fra elva

- Ingen har tatt kontakt med noen i russen. Eieren meldte selv bilen stjålet til politiet, etter at han fant ut av at episoden hadde funnet sted gjennom Facebook-siden til Tinn brannvesen, forteller han.

Han mener denne saken er et av flere eksempler på politiets tilstedeværelse i Rjukan.

- Dette er nok et eksempel på hvordan beredskapen fungerer i dette området. Det er ikke politi her. Og jeg kan ikke fatte at de ikke kom nå heller. Jeg mener, det må da ringe en bjelle når man natt til 18. mai oppdager en russebil midt i en elv, sier Haugen.

Russebil endte opp i elva Måna i Rjukan.


- At de ikke har rutiner i slike situasjoner er i beste fall svært betenkelig, legger han fortvilet til.

UNDERSØKTE SELV

Haugen forteller at russen selv, i samarbeid med foreldre, har måtte undersøke saken.

- Denne saken har tatt utrolig mye tid i dag. Siden verken brannvesenet eller politiet jobbet ut ifra verst tenkelige tilfelle, har russen selv, og foreldre, jobbet hardt for å finne ut om det står bra til med alt av russ, forklarer han.


- Det er veldig heldig at ingen er skadd i saken... eller enda verre, uttaler Haugen.

På et tidspunkt var foreldrene og russen i kontakt med Røde kors, men møtte igjen veggen.

- De kunne ikke gjøre noe med mindre de ble satt på saken av politiet, sier han.

Før det ble klart at alt av russ hadde det bra, vurderte Haugen og co å sette gang en sivil leteaksjon.

- KAN FORSTÅ KRITIKKEN

Operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Aadne Røilid, forteller at det ble tatt en konkret vurdering på morgenkvisten om hvordan politiet skulle håndtere saken videre.

- Ut ifra hva jeg kan se er det tatt en konkret vurdering ut ifra de opplysningene som havnet hos politiet. Jeg kjenner ikke til denne, men jeg kan forstå kritikken.

- Politiet hadde ingen tilgjengelige patruljer i området, og man mente det ikke var sannsynlig at det var folk i elva, forklarer han.

Røilid viser til innringerens opplysninger om at det verken befant seg folk i bilen eller i nærheten i elva. Slik forklarer Røilid at det ble besluttet å sende brannvesenet.

- Hadde det vært mistanke om at det kunne være folk i elva, ville man selvsagt blitt nødt til å sette igang en større leteaksjon, sier han, og understreker igjen at han ikke kjenner til den konkrete vurderingen.

- BRUKER PATRULJENE VI HAR

Angående Haugens kritikk av politiets tilstedeværelse i området, har Røilid dette å si:

- Vi bruker de patruljene vi har tilgjengelig. Responstid er noe som stadig vurderes og diskuteres, og ofte kunne vi nok ønske at denne var kortere. Samtidig er dette en diskusjon som i tilfelle bør løftes ett hakk oppover til et politisk nivå.

FØREREN AVHØRES NÅ

Jourhavende jurist i politiet, Lill Kristin Nilsen, kan bekrefte at personen som har ført bilen har meldt seg for politiet.

- Det stemmer at en person har meldt seg. Saken etterforskes nå, og for øyeblikket er det et pågående avhør av vedkommende, forteller hun.

Ifølge henne, foreligger det for øyeblikket ingen formell anmeldelse på at russebilen er stjålet.

- Fører av bilen var en 17 år gammel gutt fra Notodden. Han har følgelig ikke førerkort. Med i bilen var to andre gutter, en på 16 år og en på 17 år. Begge fra Tinn, supplerer Røilid.

Guttene hadde fått noen skrubbsår som følge av ulykken. De meldte ikke fra til politiet etter utforkjøringen.

Hun vil ikke gå inn på om politiet har mistanke om ruskjøring eller ikke.

Nilsen har ingen kommentar til Haugens kritikk av politiets håndtering av saken.

- Dette er et spørsmål som hører hjemme på politimesterens pult, sier hun.

Det har ikke lykkes TA å få en kommentar fra Tinn brannvesen.

Les flere saker fra Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere