I fjor sommer stormet det kraftig rundt den etablerte TV 2-journalisten Fredrik Græsvik. Den mangeårige USA-korrespondenten sendte nemlig meldinger til finansmannen Eirik Furuseth, som i ettertid har vært tolket som at Græsvik prøvde å stilne Furuseth. Græsvik stemplet ham blant annet som homofob og islamfiendtlig, etter at Furuseth kritiserte TV 2s dekning av masseskytingen i Oslo.

Også Pressens Faglige Utvalg (PFU) måtte komme på banen da Furuseth klaget inn TV 2. TV 2 ble felt på tre punkter i november. Fire måneder senere er imidlertid Græsvik klar for en ny rolle i TV 2s nyeste avdeling «aktualitetsavdeling». Det får flere til å riste på hodet.

I helgen skrev sosiologen, musikeren og skribenten Kjetil Rolness om Græsvik og en tematikk han igjen mener blir aktuell, i en kronikk for Medier24.

– Han gjør seg veldig presseetisk høy og mørk, og fremmer flotte idealer om redaksjonelle medier, som står for sannheten istedenfor alle løgnene man får fra andre medier. Så lurer jeg på hva slags mage man selv har når man for kort tid siden nettopp løy og forsøkte å sverte og ramme en uskyldig privatperson, sier Rolness til Nettavisen.

Græsvik ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen. Les hans svar lenger ned i saken. Administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, erkjenner at Græsviks troverdighet er svekket etter hendelsene. Les hans fulle svar lenger ned i saken.

– Høy og mørk

Det Rolness sikter til er en seks år gammel video som Græsvik har republisert på egen Facebook-side. I videoen som i sin tid ble laget av TV 2, Amedia-stiftelsen og Tinius-stiftelsen, snakker Græsvik om viktigheten av redaktørstyrte medier i en tid hvor sosiale medier i stor grad styrer informasjonsstrømmen.

Da Nettavisen omtalte saken som første avis i fjor sommer, hadde Græsvik også kontaktet idrettslaget til barna til Furuseth, samt hans arbeidsgiver. Hos arbeidsgiveren fikk Græsvik lite medhold og et kontant svar.

– Det kunne fått alvorlige følger hadde det vært en annen mann og en annen arbeidsgiver. Det var et grovt kanselleringsforsøk. Det er ironisk at hele videoen handler om redaksjonelle medier versus sosiale medier. For det som skjedde her er at mannen fra det redaksjonelle mediet diktet opp anklagene, mens offeret brukte sosiale medier til å fortelle sannheten. Hadde ikke Furuseth brukt Facebook, så kunne Græsvik lyktes med sitt spinnville personangrep, sier Rolness.

Se videoen Græsvik delte her:


Beklagelsen

I første omgang ville ikke Græsvik svare Nettavisen eller andre medier, før han dagen etter at nyheten sprakk beklaget seg.

«Sender deg dette for å si at jeg beklager overfor deg og din arbeidsgiver for min henvendelse til dere. Jeg skulle selvfølgelig ikke gjort dette på en slik måte», skrev Græsvik til Furuseth den gangen.

– Beklagelsen han ga var jo fullstendig uten noe som helst troverdighet og rett og slett ikke mulig å forstå. Hva var det han mente? Han slapp også å forklare seg i pressen. Han setter jo journalister i et dårlig lys. Er dette noe man risikerer å bli utsatt for av kjente journalister? spør Rolness.

Furuseth fikk i ettertid et møte med TV 2s administrerende direktør og redaktør, Olav T. Sandnes som lovet at det skulle få konsekvenser for Græsvik. Han ønsker derimot ikke å presisere hvilke konsekvenser og uttalte at han ville holde det internt.

– TV 2 har påstått at det skal få konsekvenser. Jeg lurer på hvilke, har han overhodet fått noen? Han omtales av kolleger som «selveste Græsvik», det virker som om han har like høy stjerne, og som om ingenting har skjedd. Tenker TV 2-ledelsen at han overhodet ikke har mistet noen troverdighet og tillit? spør Rolness. spør Rolness.

Ny podkast

Græsvik og hans kollega Kadafi Zaman er i disse dager aktuell med en helt ny podkast. Og TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække,sier i en pressemelding at «Fredrik og Kadafi har til sammen sjeldent mye kunnskap og erfaring fra lange liv i journalistikken. Vi tror lytterne vil synes det er interessant med deres perspektiver på nyhetsbildet og historier fra et langt journalistisk liv».

– Når han legger ut denne videoen som en slags sannhetens fanebærer og får spørsmål om han er rett mann til å fremme dette budskapet, så svarer han som komiske Ali. Han forsøker å så tvil om hva som faktisk har skjedd. Så mye for å legge seg flat, han prøver heller å bortforklare seg, det er i hvert fall ingen angrende synder. Det blir liksom bare verre og verre, sier Rolness, og legger til:

– Furuseth hadde jo rett på alle punkter. De har jo innsett Solbrækkes habilitetsproblemer og gjort noe med dem. Det viser jo at det Furuseth skrev var fullstendig rett. Det blir bare enda mer grotesk at en mann som har Solbrække som sjef prøvde å ramme Furuseth.

– Mangel på selvinnsikt

Nettavisen har også snakket med Furuseth, som har sett videoen Græsvik la ut. Også han reagerer.

– Jeg tenkte jo mitt om den, ja. Jeg syns det er mangel på selvinnsikt og mangel på respekt for denne alvorlige saken. Realiteten er at han prøvde å få meg sparket og sosialt utestengt. Da klinger det jo litt dårlig å snakke om viktigheten av at journalister snakker sant.

Men også Furuseth stusser på hvilke konsekvenser Græsvik har møtt etter fjorårets skandaler som i ettertid har ført til at TV 2 ble felt i PFU.

– Jeg var veldig imponert av Olav T. Sandnes som var veldig klar og tydelig. Så er det jo ikke en veldig klar sammenheng mellom det som skjer nå og det som ble sagt. Jeg ønsker ikke å kansellere ham, men man glemmer jo fryktelig fort. Jeg får ikke øye på noen konsekvenser i det hele tatt.

Du sier at du ikke ønsker å kansellere ham, men savner likevel konsekvenser. Hva savner du?

– Det jeg savner fra Fredrik Græsvik er en forklaring på hva han gjorde, og en klar uttalelse på at det som skjedde ikke skal skje igjen. Jeg tror ikke helt han forstår alvorlighetsgraden og hvilken makt han selv besitter.

Reagerer også på unnskyldningen

På lik linje med Rolness stusser Furuseth på hva som egentlig var Græsviks agenda. Han kommer også med et klart ønske i retning Græsvik.

– Jeg har fått en henvendelse fra Græsvik og det er den som er gjengitt i flere medier. Det er fint det, men selve beklagelsen er jo intetsigende. Er det formen på henvendelsen han beklager? Hvis noen går så voldsomt til angrep og ønsker å få deg sosialt utstøtt og til og med går til arbeidsgiver, med det som er fullstendig løgn, så lurer man jo på hva grunnen til det er? Grunnen til at jeg har gått såpass ut i offentligheten med dette hele veier er at jeg lurer på hav som kunne skjedd hvis han angrep noen andre som ikke har samme ressurser og nettverk som meg, sier Furuseth.

Nettavisen har forelagt Fredrik Græsvik kritikken.

Ønsker du å kommentere påstandene Rolness kommer med?

Nei, svarer Græsvik.

Furuseth sier han ikke er ute etter å kansellere deg, men ønsker en forklaring. Ønsker du å gi ham det?

Nei, sier Græsvik.

Fikk reaksjon

Olav T. Sandnes sier til Nettavisen at TV 2 tar sterk avstand fra hendelsene i fjor sommer.

– Det er viktig å si at hendelsen sist sommer tok vi sterk avstand fra. Både Græsvik og TV 2 har beklaget dette gjentatte ganger, og TV 2 ble fortjent felt i PFU. At vi ikke tror det øre kan svekke vår troverdighet medfører ikke riktighet. Så er det viktig å si at Fredrik Græsvik har bidratt med viktig journalistikk til TV 2 i mange år, sier Olav T. Sandnes, og tilføyer:

– Han har vært en viktig journalist for oss i mange år, og med den podkasten med Kadafi Zaman kan han igjen levere god journalistikk.

– Hvilke konsekvenser har det fått for Fredrik Græsvik?

– Jeg kan bekrefte at Græsvik har fått en reaksjon fra TV 2 som arbeidsgiver på dette. Men som ansvarlig arbeidsgiver deler vi ikke detaljer i hvilken personaloppfølging vi har.

– Så du kan ikke si noe om hvilken reaksjon der er snakk om?

– Det eneste jeg kan si er at han har fått en tydelig reaksjon fra oss som arbeidsgiver, sier Sandnes.

– Har du forståelse for at folk reagerer på at Græsvik er så raskt tilbake?

– Jeg har respekt for at folk har forskjellige oppfatninger. Nå tror jeg at det viktige er at han får levere god og troverdig journalistikk igjen, noe jeg har tiltro til at han vil gjøre.

– Har fjorårets episode påvirket troverdigheten hans?

– Jeg tror det både påvirket troverdigheten til TV 2 og journalisten selv. Det viktigste grepet for å sikre et godt omdømme er å levere viktig og troverdig journalistikk over tid og det har både TV 2 og Græsvik en ambisjon om å gjøre, sier Sandnes.