Fremskrittspartiet har nylig sendt et skriftlig spørsmål til Abid Raja, hvor han spør om årsaken til at en kondolanse eller en uttalelse har uteblitt.

– Ytringsfriheten er grunnmuren i et demokrati og noen av de fremste forsvarerne av retten til å ytre seg har nylig gått bort. Kurt Westergaard og Lars Vilks ofret enormt mye for vår alles rett til å kunne ytre oss fritt, sier Wiborg til Nettavisen.

Søndag døde den svenske kunstneren Vilks i en trafikkulykke, med to politifolk, mens den danske tegneren Westerberg gikk bort i juli i sommer, som 86-åring, etter lang tids sykdom.

Til felles har de begge at de har tegnet karikaturer av profetene Muhammed.

Les også: Politiet lanserer teori etter Muhammed-tegneren Lars Vilks' dødsulykke

– Regjeringen er tause

Det førte blant annet til at det brøt ut full jubel i enkelte kommentarfelt rundt om i verden da Vilks døde.

Wiborg sier det kan medføre betydelige personlige omkostninger når man står opp og forsvarer ytringsfriheten, noe Vilks og Westergaard opplevde på grunn av tegningene.

– De måtte leve resten av sitt liv med massiv politibeskyttelse, drapstrusler og terrorforsøk. Også i Norge har vi personer som har fått livene snudd på hodet i sitt forsvar av ytringsfriheten, fortsetter han og eksemplifiserer redaktør Vebjørn Selbekk, som han mener ble sviktet av den daværende rødgrønne regjeringen og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Les også: Vilks-ulykken: Vitner så hele hendelsesforløpet

Selbekk var som kjent sjefredaktør i den norske kristen-konservative avisen Magazinet og trykket i 2006 Westergaards tolv karikaturtegninger fra Jyllands-Posten i Danmark.

Nå mener Wiborg at det er ekstra viktig at ledende politikere er krystallklare i sine forsvar av en presset ytringsfrihet.

– Jeg registrerer at dagens regjering i stor grad er tause når Westergaard og Vilks nylig gikk bort. Landets kulturminister har selv vært åpen om at han var motstander av ytringsfrihet for 20 år siden, men at han nå er en forsvarer av ytringsfriheten, sier han.

Les også: Politiet: Ingen tegn til attentat bak Vilks-ulykken

Måtte stenge kommentarfeltet

Raja har nemlig selv uttalt at han som konservativ muslim i studietiden hadde vært kritisk til den forrige ytringsfrihetskommisjonen, ifølge Aftenposten. Men siden den gang har han blitt overbevist om at ytringsfriheten er selve pilaren i et velfungerende samfunn.

– Det er da underlig at kulturministeren ikke tar seg tid til å kondolere eller hedre to av de største forsvarerne av ytringsfriheten, Kurt Westergaard og Lars Vilks, mener Wiberg.

Ikke nok med at Vilks dødsfall ble feiret i ulike kommentarfelt, men det har også forekommet mye hat mot den svenske kunstneren, skriver Expressen.

På Sveriges største arabiske nyhetsnettsted, Alkompis, har man ikke engang rukket å fjerne alle upassende kommentarer enda.

– Vi slettet nesten tusen kommentarer før vi måtte stenge ned, sier Mahmoud Agha, sjefredaktør og ansvarlig utgiver.

Han forteller at han synes det er veldig synd med slike reaksjoner, og at de ikke godtar støtende kommentarer.

Til og med internasjonalt har Vilks død blitt beskrevet som symbolsk og guddommelig.

– Omfanget av dem er skremmende. Og de kommer også til uttrykk av mennesker som ikke ser ut til å være fanatikere, som i det minste moderat praktiserer sin tro, men nå bruker hard islamistisk retorikk innpakket av hat og sinne, skriver Expressens Sofie Löwenmark i en spalte.

Nettavisen har snakket med kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet, som minner om at det er vanlig presedens at man svarer Stortinget før man svarer presse på slike spørsmål som Wiborg har stilt. Dette tar normal et par uker.