Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på at Oslo-byrådet holder butikkene stengt: - Begynner å ligne en farse

Fremskrittspartiet ber byrådet snarest åpne butikker og serveringssteder.

Tirsdag la byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fram byrådets gjenåpningsplan for Oslo, og åpnet opp for at man kan være inntil ti personer i private hjem.

Men samtidig tvinges butikker og serveringssteder til å fortsatt holde stengt, og det får Fremskrittspartiet i Oslo til å reagere.

- Det mener vi er uholdbart, fordi situasjonen er veldig utfordrende for mange butikker og serveringssteder. Mange står på randen til konkurs, og mange er permitterte, sier bystyrepolitiker og leder av helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), til Nettavisen.

Stenersen tror mange er skuffet over at byrådet ikke kom med noen lettelser for næringslivet denne uka.

- Akkurat nå er Raymond Johansen næringslivets verste venn, tordner hun.

Les Johansens svar på kritikken lenger ned.

Gunnar Stavrum: Lite gjennomtenkt å åpne for flere besøk hjemme under den muslimske ramadan

- Ønsker heller butikker

Stenersen mener det er et paradoks at det kun åpnes for mer besøk i private hjem.

- Vi vet jo at det ikke er i butikker og på serveringssteder at smitten har vært størst. Det har derimot vært mest smitte i private hjem og ved private sammenkomster, understreker hun.

For gjenåpningen i private hjem skjer samtidig som smitten fortsatt er høy i innvandrertette bydeler i Oslo, og midt under den muslimske høytiden ramadan.

- Det virker lite gjennomtenkt, skriver Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum i sin leder torsdag, og viser til at det under ramadan er tradisjon for å samles i private hjem for å bryte fasten. Dessuten skjer over halvparten av smitten i nettopp private hjem og på private arrangement.

- Vi har fått mange reaksjoner på at byrådet åpner opp for mer besøk hjemme, mens mange heller ønsker åpne butikker, restauranter og mer åpning av næringslivet, forteller Stenersen.

- Bør være maks fem

- Er det lurt å åpne for 10 personer i hjemmene i Groruddalen under en sosial høytid som ramadan?

- Under ramadan så bør man følge myndighetenes anbefaling om fem personer på besøk. Det har vært stor smitte i bydeler som Alna, Grorud, Bjerke, og Stovner, og det bør man ta ekstra hensyn til, svarer Stenersen.

Hun er dermed på linje med smittevernoverlegen i Oslo. Han ville ikke åpne for samlinger på ti personer i private hjem, men ble overkjørt av byrådet, ifølge Nordstrands Blad.

«Det muterte viruset er sterkt smittsomt og de fleste smittetilfeller skjer i private hjem», påpekte smittevernoverlege Frode Hagen i byrådsaken om lettelsene som ble innført tirsdag. Hagen anbefalte i stedet å sette grensa på maksimalt fem personer.

- Det er viktig at personer med minoritetsbakgrunn tar ansvar under ramadan, for å hindre smittespredning. Så her må alle ta hensyn, og unngå å reise i størst mulig grad, sier hun, og legger til:

- Vi mener at vårt forslag om også å gjenåpne næringslivet er mer i tråd med hva som trengs i Oslo. Og med vårt forslag er begge deler mulig, både mer besøk, og et åpent næringsliv som følger gode smittevernregler.

- Begynner ligne en farse

Stenersen mener det haster med å gjenåpne næringslivet.

- Butikker og serveringssteder har solid erfaring med strenge og gode smitteverntiltak, og er klare for å åpne. Det bør skje umiddelbart, sier hun.

- Byrådslederen skal komme med en ny vurdering i neste uke, men det holder ikke?

- Nei, vi mener at det bør skje i dag. For det begynner å ligne en farse, sier hun, og viser til at Oslo-folk likevel valfarter til butikker og kjøpesentre i nabokommunene som holder åpent.

- Det er klart at det fører til økt mobilitet når mange reiser og handler i nabokommunene. I tillegg er det en omsetning som som det hadde vært viktig at Oslo kommune hadde, at næringslivet fikk inntektene ved å ha åpne butikker og kjøpesentre. Nå går den økte omsetningen heller til nabokommunene, sier Stenersen.

Les også: Over 5000 har takket nei til vaksine i Oslo

- Tåler det ikke lenger

- Men det er fortsatt en del smitte i Oslo, så bør man ikke holde litt igjen?

- Det har over lang tid vært mest smitte i private hjem, og det er noen bydeler som har pekt seg ut. Næringslivet må gjenåpnes, for det tåler rett og slett ikke å være stengt lenger, gjentar Frp-politikeren.

Hun mener også at serveringssteder må få åpne igjen med alkoholservering, etter en helg der det var tusenvis samlet i byens parker for å feste likevel.

- Da får man det under ordnede former med gode smitteverntiltak, så det mener vi vil gå helt fint, sier Stenersen, og påpeker:

- Vi har jo vært sosialt nedstengt nå i over et halvt år, og det er krevende over tid.

Frp-politikeren frykter konsekvensene om byrådet ikke raskt tar grep.

- Jeg frykter et konkursras og at mange aktører vil forsvinne fra næringslivet. Det er også utfordrende med den store arbeidsledigheten, og de med lav inntekt som sliter med å forsørge familiene sine. For det har veldig store ringvirkninger i samfunnet generelt når det er mange som mister jobben sin. Det er alvorlig, sier hun.

Les også: Gjenåpningen av Oslo: Må fremdeles vente på skjenking og restaurantbesøk

Johansen: - Skulle gjerne åpnet

Byrådsleder Raymond Johansen sier han gjerne skulle åpnet mer opp.

- Byrådet skulle gjerne åpnet butikker og serveringssteder allerede nå, men det eksisterer ingen faglige anbefalinger fra Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet om at det er klart for å åpne opp. Jeg må nesten spørre: Forholder ikke Fremskrittspartiet og Aina Stenersen seg til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet? undres Johansen, og legger til:

- Som jeg sa på pressekonferansen må vi også avvente vurderingen som nå gjøres av de nasjonale tiltakene i Lørenskog, Ullensaker, Lillestrøm og Rælingen. Her er butikker og kjøpesentre stengt. Vi må se endringene våre i lys av det som skjer i nabokommunene.

Han advarer mot å gå for fort fram i gjenåpningen.

- Uansett må vi for all del unngå en overilt og uforsvarlig gjenåpning. Det har vært mange eksempler fra andre land der man har åpnet for raskt og måtte stenge like raskt ned igjen. Jeg tror det er mye viktigere for oslofolk at gjenåpningen er varig enn at den skjer så rask som mulig, sier byrådslederen.

Les også: Nettavisen ba om gransking av Oslo - fikk tommel opp fra byrådslederen

- Ikke fritt fram privat

Johansen mener folk må møte færrest mulig for at det nettopp skal bli mulig å gjenåpne mer.

- Butikker og serveringssteder ligger i trinn to i gjenåpningsplanen. Til slutten av kommende uke skal byrådet vurdere når vi kan gå til trinn to. Alle i Oslo som vil bidra til at vi kan komme dit, kan bidra til det med å møte færrest mulig, holde avstand og holde seg hjemme og teste seg hvis man er syk, sier han.

Han sier de likevel vil åpne opp så fort det er forsvarlig.

- Jeg har stor forståelse for utålmodigheten til alle dem som driver eller jobber i butikk, serveringssteder eller andre næringer som er stengt nå. Vi prioriterer arbeidsplasser og næringsliv i vår gjenåpningsplan, og vil åpne opp så fort det er forsvarlig å gjøre det, sier Johansen, og avviser samtidig at det er fritt fram i private hjem:

- De som sier at det nå er «fritt fram» til å samles i private hjem tar feil. Du må kunne holde to meters avstand. For de aller fleste betyr det at det bare er mulig å ha noen få personer på besøk. For store husholdninger vil forbudet mot å være flere enn 10 totalt være strengere enn regelen om å maks 5 på besøk.