Under sitt Tromsø-besøk onsdag var statsminister Jonas Gahr Støre på bar med partivenner, men bilder fra barbesøket viser at han ikke overholdt «meteren».

Det får Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn til å reagere.

- Det er jo tydelig at Støre ikke bryr seg så mye med denne meteren, og det er jo greit det. Men da er spørsmålet hvorfor vi andre skal gjøre det, sier Rotevatn til Nettavisen.

Det var VG som først omtalte Støres barbesøk.

Les Støres svar på kritikken lenger ned.

Erik Stephansen: Hva er det med Støre og regler for vanlige folk?

- Dobbeltkommunikasjon

Tirsdag valgte nemlig regjeringen å fjerne de fleste koronarestriksjonene, men beholdt kravet om å holde en meters avstand.

Rotevatn mener Støre nå har en uheldig dobbeltkommunikasjon.

- I en pandemi er det veldig viktig med tydelige råd og tydelig kommunikasjon for en regjering, men det her er jo dobbeltkommunikasjon, sier han, og understreker:

- På den ene siden sier han at det er veldig viktig å beholde meteren, og på den andre siden at det ikke er så viktig om du bryter regelen, i alle fall ikke for ham. Og det går ikke.

Han mener regjeringen nå burde fjerne meterkravet umiddelbart.

- Jeg tolker det som om at regjeringen vurderer det som at meteren ikke er så viktig. Det er jo bra, for da får vi en større frihet alle sammen. Men i så fall burde de jo fjerne meteren, for det er veldig rart å dobbeltkommunisere på denne måten, sier han.

- Det er jo veldig rart

- Tolker du dette som at meteren fjernes relativt raskt?

- Ja, det er det signalet de sender ut. Det er jo veldig rart om de skal beholde et så inngripende tiltak i to uker til når statsministeren samtidig ikke følger regelen og sier at den ikke er så viktig, sier Rotevatn, og legger til:

- Jeg tror jo at Jonas tenker som ganske mange av oss tenker, at vi prøver å leve ganske normalt.

Tiltakene, deriblant «meteren», skal vurderes på nytt av regjeringen innen 17. februar.

- Problemet med meteren er at den legger ganske veldige begrensninger særlig på restaurantnæringa, og gjør det vanskelig for dem, påpeker Venstre-nestlederen.

Les også: Hardt ut mot koronahåndteringen: - FHIs scenarier var totalt overdrevne

- Han avskaffet meteren

Event-sjef Knut Meiner, i en bransje som rammes hardt av meterkravet, mener bildene av Støre er positive nyheter for dem.

- Jonas avskaffet meteren i Tromsø, og det setter vi stor pris på. Det er vel et tegn på at meteren forsvinner lenge før 17. februar, sier Meiner til Nettavisen.

Meiner, som har drevet eventselskapet Komon-Stageway i 25 år, sier han tar saken med humor:

- Det viser jo at ingen tar dette helt på alvor lenger. For det er uforståelig at meteren overlevde, sier han.

- Hvor hardt rammet blir dere av meterkravet?

- Før meteren forsvinner, så er vi forsvunnet også. Når meteren er borte kan vi trå til for fullt igjen. Vi skjønner jo at det er rett rundt hjørnet, og forbereder oss som om den blir borte ganske raskt, sier Meiner.

- Blir du provosert av dette?

- Jeg blir provosert av mye av det han har gjort, men dette greier jeg faktisk ikke å bli provosert over, sier han.

Les også: Krever koronapass i Norge: - Gjør det vanskeligst mulig for de uvaksinerte

Støre: - Bryr meg om meteren

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser imidlertid at han ikke bryr seg om «meteren».

- Vi vet at det å holde avstand, gjør det lettere å unngå smitte. Derfor ber vi folk om å holde en meters avstand. Jeg forsøker også å holde meteren, og klarer det som regel. Men i korte øyeblikk, for eksempel midt i en samtale, har det nok hendt at jeg har blitt ivrig og kommet litt nærmere folk enn en meter, sier Støre i en epost til Nettavisen.

Han tar samtidig selvkritikk for at han ikke holdt større avstand.

- Det er selvsagt uheldig, men det betyr jo ikke at jeg ikke bryr meg om meteren. I den situasjonen vi er nå, er det bra om både jeg og alle andre klarer å holde minst en meter avstand til hverandre. Det er viktig for å unngå at altfor mange blir syke samtidig, sier han.

Støre sier også at han har stor forståelse for at meteren gjør det vanskelig for restauranter og mange andre i næringslivet.

- Regjeringen vil ikke beholde meteren en dag mer enn det er nødvendig. Tirsdag fjernet vi svært mange smitteverntiltak, og lettet på flere tiltak enn helsemyndighetene rådet oss til. Men vi valgte å beholde noen få tiltak, som meteren, for å unngå at altfor mange blir syke på samme tid, sier han, og legger til:

- Vi må sørge for at vi har nok folk på jobb til å holde kritiske samfunnsfunksjoner i gang.

Les også: Jubler for gjenåpning: – Jeg må barbere meg og jogge

- Beste til å parodiere

Det var statssekretær Kristina Hansen i Næringsdepartementet som onsdag kveld la ut bildene fra Støres barbesøk i Tromsø på Facebook.

«Tester utelivet i Tromsø med sjefen, x sjefen og masse partikamerater. Godt vi nærmer oss normalitet i utelivet, godt for gjestene og for bedriftseiere og ansatte», skrev Hansen.

På Twitter er det også mange som nå harselerer med Støres barbesøk.

«Jeg slutter aldri å la meg forbløffe av hvordan Jonas Gahr Støre konsekvent er den beste i Norge til å parodiere Jonas Gahr Støre», skriver MDG-politiker Eivind Trædal.

Her er noen av de andre kommentarene:

«Etter dette skal du ha gode argumenter for å videreføre tiltak så mye som ÈN dag lengre, @jonasgahrstore . Ringer det ingen bjeller??»

«Lærdommen er: Ikke gjør som politikerne sier, gjør som politikerne gjør. Personlig har jeg avskaffet meteren for lengst».