Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer på Coca-Cola-boikott:  - Vanskelig å se at Trumps troverdighet vil kunne synke enda mer

Donald Trump, som drakk tolv cola om dagen, oppfordrer til Cola-boikott. Nå er han tilsynelatende tatt på fersken.

Demokrater, velger-rettighetsgrupper og store selskaper har rettet sterk kritikk mot de nye valglovene som ble innført i delstaten Georgia forrige måned. Mye av kritikken går ut på at de nye strenge valglovene tilsynelatende begrenser den svarte befolkningens muligheter til aktiv valgdeltagelse.

- Trump misliker sterkt at han tapte delstaten Georgia mot Joe Biden i presidentvalget. Og nå innfører republikanerne i Georgia drakoniske valglover som Trump sikkert er irritert over at ikke var innført allerede før valget i 2020, sier Civita-rådgiver og USA-kjenner Eirik Løkke til Nettavisen.

Les også: Advarte om Donald Trumps mentale helse: - Fikk sparken

Den amerikanske baseballigaen (Major League Baseball) har satt handling bak ordene og valgt å flytte en viktig baseballkamp (All-Star Game) ut av delstaten. Handlingen støttes blant annet av ekspresident Barack Obama.

Andre selskaper, inkludert Coca-Cola og Delta Airlines som begge har hovedkvarter i delstaten, tar også sterk avstand fra valglovene.

Trump oppfordrer til massiv boikott

Ekspresident Donald Trump raser nå mot disse store selskapene, og oppfordrer republikanere og konservative til å boikotte dem.

«Nå har tiden kommet for at republikanere og konservative slår tilbake. Vi har langt flere folk enn dem. Boikott Major League Baseball, Coca-Cola, Delta Airlines, JPMorgan Chase, ViacomCBS, Citigroup, Cisco, UPS og Merck. Ikke benytt dere av produktene deres inntil de gir etter. Vi kan dette spillet bedre enn dem,» sier ekspresidenten i en uttalelse som er gjengitt av The Hill.

Bare dager etter at Trump oppfordret til massiv boikott av blant annet Coca-Cola-produkter, blir han selv avslørt med det som tilsynelatende er en flaske halvfull Diet Coke på det president-aktige skrivebordet i hans nye post-president-kontor i Mar-a-Lago i Florida.

Det er tidligere Trump-rådgiver Stephen Miller som la ut det avslørende bildet på Twitter.

«Hadde nettopp et fantastisk møte med president Trump,» skrev Miller på Twitter mandag.

Hyklersk - avslørt med cola

Etter nærmere øyesyn har observante folk på sosiale medier påpekt at det står en Diet Coke skjult bak skrivebordstelefonen til Trump. The New York Times kunne tidlig i presidentskapet til Trump avsløre at han hadde en forkjærlighet til leskedrikken og drakk hele tolv Diet Coke daglig.

Ifølge Huffington Post blir Trump nå anklaget på sosiale medier for å være hyklersk, fordi han selv nyter en Diet Coke bare dager etter å ha oppfordret republikanere og konservative til boikott.

Les også: Donald Trump har lansert ny nettside

- Hvordan påvirker dette troverdigheten til Trump, Løkke?

- Troverdigheten til Trump er ganske så lav fra før av. Så det er vanskelig å se at den vil kunne synke enda mer. Trump er en lystløgner og har problemer med å åpne munnen uten å lyve. Men hans tilhengere, som stadig mer minner om en kult-bevegelse, er ikke så opptatte av dette. De tror virkelig på Trump når han sier at valget ble stjålet fra ham, sier Løkke.

Løkke sier at hensikten bak Trumps siste boikott-stunt er først og fremst å holde sine tilhengere varme og sørge for at han selv forblir politisk relevant.

- Det verste Trump kan tenke seg er å ikke være politisk relevant lenger, sier Løkke.

Omstridte valglover

Det var republikanske lovgivere i delstaten Georgia, med guvernør Brian Kemp i spissen, som nylig vedtok og signerte en ny valglov som begrenser velgernes mulighet til valgdeltagelse. Valglovendringene kommer i kjølvannet av presidentvalget i fjor høst, da Demokratene seiret i Georgia i både senatsvalget og presidentvalget.

På delstatsnivå er det imidlertid Republikanerne som sitter med den lovgivende makten med flertall i delstatsforsamlingen. Republikanere i Iowa har allerede vedtatt lignende lover, og planen er å ty til tilsvarende valglover i delstater som Arizona, Florida og Texas, skriver The New York Times.

Republikanere hevder de nye valglovene skal bidra til å gjenreise tilliten til valgsystemet etter presidentvalget i fjor, som mange republikanere hevder «ble stjålet». Kritiske røster hevder imidlertid at valglovene kan føre til begrenset tilgang til valgdeltakelse for mange typiske demokratiske velgere.

Les også: Trump i bryllupsvideo: - Dette kommer til å bli en katastrofe

Demokrater og velger-rettighetsgrupper tar sterk avstand fra de nye vedtatte valglovene, og mener lovene er urimelige fordi de tilsynelatende er målrettet mot delstatens store afroamerikanske befolkning. Den svarte befolkningen spilte nemlig en helt avgjørende rolle da president Joe Biden fikk karet til seg delstaten Georgia i presidentvalget. Svarte velgere sørget også for at Demokratene vant begge senator-plassene til Georgia etter runoff-valget i januar.

- Forbudt å dele ut vann i valg-køen

Trump var sterk motstander av både forhåndsstemmer og stemmeavgivning via post, ettersom en stor andel demokratiske velgere tydde til nettopp forhåndsstemming og poststemmegivning for å vise smittevernhensyn under valgavviklingen.

- I korte trekk innebærer de nye valglovendringene i Georgia at det skal bli vanskeligere å stemme via poststemmer, begrensede muligheter for forhåndsstemming og at det stilles krav til å avlegge ID-kort med bilde ved poststemmegivning. Det er også et forbud mot å tilby vann og mat til dem som står i lange valgkøer, sier Løkke.

I tillegg vil mye av makten til valgmyndighetene på delstatsnivå overføres fra Secretary of state til folkevalgte politikere, noe kritikerne mener åpner for mer partipolitisk innflytelse i valgprosessen.

I utgangspunktet ble det også foreslått å innføre forbud mot å forhåndsstemme på søndager, men dette punktet ble forkastet i det endelige vedtaket. The New York Times skriver at det opprinnelige forslaget ble ansett å være et forsøk på å avkorte kirker med svarte menigheter muligheten til å mobilisere svarte velgere til valgurnene etter søndagsgudstjenesten.

Grunnløse påstander

Trump kom med gjentagende, grunnløse påstander om valgfusk etter tapet. All dokumentasjon tilsier at presidentvalget ble gjennomført på en rettferdig, demokratisk og tilfredsstillende måte, og at det ikke finnes noe grunnlag for Trumps påstander om omfattende valgfusk. Trump brakte også de grunnløse påstandene helt inn i rettsapparatet, noe som endte med sviende nederlag.