Fra og med lørdag 2. januar må alle som reiser til Norge teste seg for koronaviruset. Testen skal foretas så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst.

Allerede i helgen meldte flere medier om at det oppsto lange køer på Gardermoen i forbindelse med passkontroll og teststasjonen.

– Vi etterstreber så godt vi kan for å oppfordre folk til å holde avstand. Erfaringene gjennom dagen tas med for å se på forbedring. Vi vil blant annet mobilisere mer personale som kan oppfordre folk til å holde nødvendig avstand, skrev kommunaldirektør for helsevern og sosial omsorg i Ullensaker, Gunnhild Grimstad-Kirkeby i en SMS til VG den gangen.

Det er Ullensaker kommune som driver teststasjonen på oppdrag fra Helsedirektoratet.

– 300 stykker i kø

Torsdag 7. januar, en knapp uke senere, er det lang kø i passkontrollen, ifølge en passasjer Nettavisen har pratet med.

– Det var sikkert 300 stykker der, som sto tett i tett i tett. 95 prosent av dem var fra andre land. De med norsk pass slapp gjennom før de andre. Det var lang kø, og for de som måtte stå igjen vil det ta lang tid, sier mannen som ikke ønsket navnet sitt på trykk.

Det er grensepolitiet som har ansvaret for passkontrollen:

– Årsaken til at det tidvis er lange køer i grensekontrollen skyldes at det er et strengt regelverk for å komme inn i Norge i dag. Dette gjør at hver enkelt kontroll av de reisende tar lengere tid. Når dette kombineres med at det kommer flere fly og mange reisende samtidig, blir det tidvis lange køer, skriver avsnittsleder, 1. linje grensekontroll Anette Brevik til Nettavisen.

Mannen som tok bildet opplevde vaktholdet rundt køen som dårlig.

– Vi kom rett ut av flyet, ble satt på en buss og havnet rett i køen. Vi forstod ikke hva som skjedde først, fordi vi bare kom rett inn i køen på sikkert 60 meter. Jeg måtte bare ta et bilde, for jeg synes det er så håpløst, når de sier de skal forbedre seg, også skjer det ingenting.

Les også: Kunne ha slått norgesrekord fra 1978, men kastet fangsten på havet

Han forteller om trengsel:

Når køen begynner å bli over 50 meter så vil folk frem. Det er sinte folk, og det er folk uten maske, sier tipseren, som også setter spørsmålstegn ved køkulturen han var vitne til blant de tilstedeværende.

– Stor smittefare

– Sjansen for å bli smittet i en sånn kø er jo vanvittig høy. Folk sto tett i tett. Det var så vidt vi kom oss fremover på siden, da de skulle få frem folk med norsk pass.

– Bildet snakker for seg selv, men jeg angrer på at jeg ikke tok bilde bakover, for køen var enda lenger der.

Det er Ullensaker kommune som har ansvar for teststasjonen på Gardermoen. De forteller til Nettavisen at køen på bildet er til passkontrollen, og ikke har noe med dem å gjøre.

Les også: Den svenske helsetoppen ber én gruppe teste seg to ganger

Saken fortsetter under avstemningen.

Tettpakkede busser

Tipseren er også sjokkert over en annen ting:

– Vi kom jo fra Finland. Når man skal av flyet og inn i buss der, da slipper de bare inn noen få av gangen i hver buss. Her var det bare en ting som gjaldt: Å stappe alle inn i én buss, sier tipseren.

Les også: Guldvog: – Det kan bli en veldig vanskelig tid framover

Bussene fra flyene og inn til terminalbygningen er det Avinor som står for. De svarer slik på kritikken fra flypassasjeren:

– Vi følger smittevernreglene og oppfordrer folk til å holde en meters avstand. Folk må også være litt ansvarlig selv også, vi har jo flere busser per fly i utgangspunktet. Smittevernreglene skal overholdes, og hvis en passasjer opplever at vi ikke har gjort det så er det beklagelig selvfølgelig. Det tar vi med oss videre, sier kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen, til Nettavisen.