Det ble klart etter at representantene i Stortingets presidentskap samlet seg til møte tirsdag formiddag.

Møtet vil skje «i midten av september», ifølge stortingspresident Masud Gharahkhani.

Spørsmålet som ble drøftet på møte var om Stortinget skulle møttes ekstraordinært om nye strømtiltak før det vanligvis møtes i starten av oktober.

– Bruker for lang tid

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forteller overfor Nettavisen at han er glad for at det tas grep for å «håndtere strømpiskrisa», men mener det tar for lang tid.

– Olje- og energiministeren sa i går at at regjeringen ikke så behov for et ekstraordinært stortingsmøte. Det viser nettopp hvorfor dette er nødvendig. Regjeringen bruker for lang tid og tar ikke de grepene som trengs, skriver Moxnes i en e-post til Nettavisen.

Han reagerer på at hastemøte blir først i midten av september.

– Det burde ikke vente til september, prisene er rekordhøye og magasinene tømmes i dag, påpeker han.

Rødt-lederen understreker viktigheten av å ta tilbake demokratisk kontroll over den norske vannkraften, sikre magasinfylling og forsyningssikkerhet gjennom eksportkontroll.

– Vi har sjansen til å innføre det eneste reelle tiltaket for å gjøre noe med de katastrofale prisene: en maks pris på strøm, mener han.

Les også: Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

– Kraftige tiltak må til

Moxnes får støtte fra KrF-leder Olaug Bollestad.

– Det skulle bare mangle at Stortinget avbryter ferien og ordnet opp i dette, det haster å få på plass gode løsninger for folk og bedrifter som kjenner at de går en mørk høst i møte.

I likhet med Moxnes langer også hun ut mot en regjeringens håndtering.

– Det kan virke som at regjeringen har veldig god tid, samtidig som bedriftene skriker etter hjelp. Skal løsningen fra regjeringen først komme i statsbudsjettet blir det ikke vedtatt før i desember og bli en realitet først til neste år, skriver hun i en e-post via pressesjef Tove Welle Haugland, til Nettavisen.

KrF-lederen mener nå at Stortinget må ta ansvar når «regjeringen kommer haltende».

– Kraftige tiltak må tas i bruk for å løse strømkrisen, varsler Bollestad.

KrF foreslår makspris på 50 øre kWh og hundre prosent dekning over det.

– De kronene dette utgjør i forskjell er faktisk betydelige summer for de som strever med å få endene til å møtes. Så regjeringens forslag er ikke godt nok, mener hun.

Rekordhøye strømpriser

Bakgrunnen for presidentskapets avgjørelse om ekstraordinært strøm-møte er debatten som har oppstått som følge av de rekordhøye strømprisene i Sør-Norge denne sommeren.

Mandag ble det klart at Regjeringen tar sikte på å fremme en egen sak om strømstøtte for næringslivet senest i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet for neste år.

Det kom fram av brevet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sendte Stortingets presidentskap mandag ettermiddag.

Stortingets presidentskap ga 8. august regjeringen én uke på å legge fram en plan for strømstøtten framover. Aasland var bedt om å sende en tidsplan for regjeringens arbeid med strømsituasjonen, og uttalte mandag at den mye omtalte strømstøtteordningen for bedriftene seneste kommer når forslaget til statsbudsjettet for neste år blir framlagt for Stortinget.

Tidspunktet for fremleggelsen var i utgangspunktet satt til torsdag 6. oktober klokken 10.

Høyre, SV, Rødt, Venstre, MDG, KrF og Frp var mandag alle tydelig på at de er klare for et ekstraordinært møte i Stortinget.