Reagerer på Høyres hasjkritikk

SIKTET: Stortingsrepresentant Erik Skutle (H), her under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 23. januar i år, er siktet i en narkotikasak.

SIKTET: Stortingsrepresentant Erik Skutle (H), her under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 23. januar i år, er siktet i en narkotikasak. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Høyre får kritikk for måten partiet reagerte overfor Erik Skutle på.

01.03.14 08:41

Bergen (NTB): 34 av landets stortingspolitikere har prøvd cannabis, dersom representantene på Stortinget speiler den generelle befolkningen i Norge. Høyre får nå kritikk for måten partiet reagerte overfor Erik Skutle på.

- Ifølge loven er det ikke mer forkastelig å røyke hasj enn å kjøre for fort, sier stipendiat Anine Kierulf ved Institutt for offentlig rett til Vårt Land.

Hun mener Høyre må forklare seg bedre, dersom det er slik at partiets oppfatning er annerledes.

- Hvis Høyre har en annen oppfatning av alvorlighetsgraden i de to, så burde partiet for sine egne representanters og velgernes skyld gi en god begrunnelse for hvordan de skiller annerledes enn straffeloven, sier Kierulf.

Forsker Ingeborg Rossow ved forskningsinstitusjonen Sirus påpeker at de helsemessige konsekvensene av sjelden hasjbruk er svært få, om noen i det hele tatt. Ifølge Sirus har to av ti personer mellom 16 og 64 år her i landet brukt cannabis minst én gang i løpet av livet. 3,4 prosent hadde brukt cannabis det siste året og 1,5 prosent hadde brukt cannabis i løpet av de siste fire ukene, ifølge Sirus' tall for 2012.

Hvis representantene på Stortinget speiler den gjennomsnittlige befolkningen, vil det bety at 34 av landets 169 stortingsrepresentanter har prøvd cannabis.

- Med forbehold om at Skutle bare har brukt hasj én gang, er det snakk om et lite lovbrudd. Da blir det feil hvis partiledelsen i Høyre lar hele karrieren til et ungt politisk talent gå nedenom og hjem. Nulltoleranse høres litt for gammeltestamentlig ut. Tilgivelse er at ord jeg liker bedre, sier politisk kommentator og redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende. Han legger til at Skutle burde vært klar over konsekvensene og at hasj er forbudt i Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.