*Nettavisen* Nyheter.

Reagerer på jentas opptreden i retten

Mette Yvonne Larsen syns det er spesielt at den fornærmede 16-åringen ble sittende i retten hele dagen, etter å først ha krevet at hennes klient skulle flytte seg ut av hennes synsfelt.

12.10.12 16:21

HTML EMBED

LILLEHAMMER (Nettavisen): Idag startet den overgrepssiktede ordføreren sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Dette skjedde etter han i mer enn to dager har hørt på den fornærmede jentas forklaring. 16-åringen hevder Øygard har gjennomført mer enn 50 samleier med henne i løpet av en to års periode, fra 2009 - 2011. Øygard hevder på sin side at dette er ren løgn og aldri har skjedd.

HTML EMBED

Brøt sammen flere ganger
Jenta har hele tiden ønsket åpen rett, men har flere ganger brutt sammen under sin forklaring. Ved flere anledninger har hun i mange minutter klamret seg gråtende fast til sin forsvarer, foran en et fullsatt pressekorps.

Det hele toppet seg dag to, da retten måtte avsluttes tidligere, fordi jenta gråt og hulket så mye at Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, ikke klarte å gjennomføre en normal utspørring.

- Jeg har ikke veldig lyst til å spørre ut ei jente som hulker, sa Larsen, før hun ba rettens administrator om å avslutte for dagen.

Larsen hadde da ved flere anledninger foreslått å stenge for presse og publikum i den fullsatte salen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Frisk og opplagt
Torsdag fortsatte Larsen sin eksaminasjon av 16-åringen. Hun virket frisk og opplagt og svarte på alt hun ble spurt om, tilsynelatende uten problemer.

Etterpå var det Rune Øygards tur til å forklare seg. Etter sin forklaring konfronterte aktor, Thorbjørn Klundseter, han med flere spørsmål.

En del av dem dreide seg om tekstmeldinger Øygard hadde sendt til den mindreårige jenta. Andre dreide seg om de mange turene den permitterte ordføreren og jenta dro på.

Les også:

Øygard vedgikk at språkbruken overfor den 16 år gamle jenta ikke var passende. Dette gjaldt blant annet en SMS der han skrev: «Jeg elsker deg, og bare deg».

Tiltalte mener selv at den hyppige kontakten skyldtes bekymring for jentas vanskelige familiesituasjon og omsorg for hennes angivelig skrøpelige selvbilde.

Det kom tydelig fram at Øygard og den fornærmede på de fleste punkter har to vidt forskjellige forklaringer på hva som har skjedd.

Den unge jenta fremsto likevel gjennom store deler av tiltaltes forklaring som rimelig upåvirket og uinteressert i det som ble sagt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

- Underlig oppførsel
Til Nettavisen sa Mette Yvonne Larsen, som har mange års erfaring som bistandsadvokat, at hun reagerer på jentas oppførsel i retten. Blant annet at hun valgte å sitte inne i retten hele dagen, etter først å ha krevet at tiltalte skulle flytte seg bort fra synsfeltet hennes.

- Hvis hun mener at det han sier er løgn, så er det merkelig at hun sitter og oppfører på den måten hun gjorde i dag. Jeg har aldri opplevd en mindreårig som sitter inne i retten hele dagen etter først å ha krevet at tiltalte skulle flytte seg bort fra synsfeltet, sa Larsen før hun pakket kofferten og forlot rettslokalet.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.