– Vi politikere kan aldri være forsiktige nok, sier Høyre-veteran Fabian Stang til Nettavisen, om Solbergs regelbrudd.

– Det er noe med at når vi først er i politikken, så er det vår sure plikt å gjøre alt vi kan for å følge de regler som gjelder. Hvis ikke er det lett for alle andre å la være óg, legger han til.

Familien Solberg samlet seg ifølge NRK to kvelder på rad og var flere enn ti personer som spiste middag sammen. I februar da dette skjedde, var det for mange samlet på en gang.

– Dette skulle ikke skjedd, og det er klart at vi som lager reglene og snakker om viktigheten av dem, følger reglene og rådene. Så derfor forstår jeg veldig godt at folk reagerer på dette, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til VG.

Les her: Erna Solberg og familien brøt smittereglene: – Beklager

Eivind Trædal (MDG) reagerer via Twitter, i krasse ordelag.

- Når du er statsleder under en pandemi med ekstreme tiltak for å begrense smitte så er det så utrolig viktig å gå foran med et godt eksempel. Jeg blir genuint sjokkert over at Erna Solberg er så sløv som dette. Hvem i Oslo tror det er ok å samles 14 stykker på restaurant??

Hols ordfører, Petter Rukke (Ap), syns det er veldig synd at dette skjedde.

– Det skaper jo en diskusjon etter et år med veldig hardt kjør rundt korona. Vi må hele tiden holde fokuset. Der må vi som politikere være forbilder og være klare på at vi alltid må følge reglene, sier han til VG.

Politiet har foreløpig ikke vurdert om de skal opprette noen sak på regelbruddet.

Også Sykepleierforbundet reagerer.

- Vi er alle trøtte av situasjonen, men vi står i en særs alvorlig situasjon. Også statsminister skal ha lov til å gjøre feil, men det er uheldig at de som vedtar begrensninger ikke selv opprettholder de, sier leder Lill Sverresdatter Larsen til Dagbladet, som er opptatt av at for å holde helsetjenesten i gang, må den enkelte opprettholde smittevernreglene.

Vinterferie-samling

Ved to anledninger var familien for mange. Den ene kvelden var alle ute og spiste – unntatt statsministeren selv, hun hadde problemer med et øye. Ifølge de nasjonale smittevernreglene kunne man i februar ikke være så mange på et privat arrangement på en restaurant.

– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norsk folk, burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sier Erna Solberg.

Les Erik Stephansens kommentar etter Ap-nachspielet: «Det er rett og slett uakseptabelt at disse folka skal komme unna med å legge seg flate»

Flau statsminister

Hun sier familien dro på restaurant i den tro at det var den beste måten å ivareta smittevernet på.

– Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage, sier Solberg, som også kommer med en lang forklaring på Facebook etter at mediene har omtalt saken torsdag kveld