Gå til sidens hovedinnhold

Reagerer sterkt på tagging av 22. juli-minnesmerke i Tønsberg

Taggingen av et 22. juli-minnesmerke i Tønsberg viser at hatet fortsatt finnes, sier AUF-er Roar Howlid (20).

REGJERINGSKVARTALET, OSLO (Nettavisen): Han tilhører den nye generasjonen av tillitsvalgte i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon. Roar Howlid, nå fylkessekretær i Vestfold AUF, var tolv år gammel da høyreekstremisten Anders Behring Breivik angrep regjeringskvartalet og massakrerte unge leirdeltakere på AUFs sommerleir på Utøya. I alt 77 mennesker ble drept, åtte i regjeringskvartalet og 69 på Utøya.

Les også

To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke

Mandag, under minnemarkeringen foran høyblokka i Regjeringskvartalet, var Howlid en av AUF-erne som leste opp navnene på de omkomne.

- Ser at hatet fortsatt finnes

- Jeg synes det er spesielt å være med på. Det er tungt, men også fint. Det var litt spesielt i dag siden noen hadde tagget et hakekors på 22. juli-minnesmerket i min hjemby, Tønsberg. Man ser at hatet finnes fortsatt, det finnes der jeg bor, sier han til Nettavisen.

- Hvordan reagerte du da du hørte om hærverket?

- Det er utrolig at det går an å synke så lavt. Det er tydelig at det er folk der ute som ikke ønsker at unge skal engasjere seg, sier Howlid.

Les også: Sprayet hakekors på 22. juli-minnesmerke

PST: Mange registrert med kriminalitet

I en rapport om høyreekstremisme i Norge som PST la fram tidligere i år, heter det at det har vært en økning i radikaliseringen til høyreekstremisme og at asyltilstrømmingen har vært en viktig mobiliseringsfaktor. Rapporten viste også at det blant de høyreekstreme er høy forekomst av psykiske lidelser, utviklingsforstyrrelser, tilpasningsproblemer og rus. Her er det et likhetstrekk med personer i det ekstreme islamistiske miljøet i Norge, ifølge PST. Flertallet, 83 prosent, av de som inngikk i PSTs analyse av det høyreekstreme miljøet, var registrert med kriminalitet.

Les også: Dette sier PST om trusselen fra ekstreme miljøer

- Vi ser at truslene vokser. Vi må bare engasjere oss og ikke bli skremt av det, og vi må si tydelig fra om hva slags holdninger vi ikke aksepterer, sier Howlid til Nettavisen.

Solberg: - Tankegodset må bekjempes

I sin tale under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet tok statsminister Erna Solberg (H) til orde mot ekstremt tankegods og konspirasjonsteorier.

- Åtte år etter terrorangrepet er 22. juli 2011 langt fremme i den offentlige samtalen. Polarisering og falske nyheter er en del av vår nye medievirkelighet. Når neste generasjon skal forvalte denne historien, må de være historiebevisste og kildekritiske, og de må kjenne igjen konspirasjonsteorier og reagere på antidemokratiske holdninger. For terroristen vold oppsto ikke i et vakuum. Tankegodset som motiverte terroren her og på Utøya må fortsatt bekjempes. Hatet var ikke blindt og umotivert. I terroristens ekstreme tankeunivers var regjeringskvartalet et legitimt mål og AUF-ungdommens engasjement, tankegods og fellesskap var en trussel mot hans verdensbilde og hans idé om hva Norge skulle være, sa Erna Solberg.

Hun sa også at ingen skal måtte tåle hat, trusler og sjikane, og at ytringer som har til hensikt å skremme mennesker til taushet, truer demokratiet.

AUF-leder: - Synlige bevis

AUF-leder Ina Alvilde Rangønes Libak var i sin tale også inne på at konspirasjonsteoriene lever og at hatet lever:

- Når vi lovet hverandre aldri mer 22. juli, så lovet vi hverandre også aldri å glemme historien. Her i høyblokka finnes man fortsatt synlige bevis på bombens ødeleggelse, Her finner man synlige bevis på at høyrekstrem terror rammet vårt lille land. De synlige sporene gjør noe med oss, de forteller historien og blir til vårt felles fysiske minne, sa Libak i talen.

- Bare en mann er ansvarlig for angrepet, men vi er alle ansvarlig for at det aldri skjer igjen, sa AUF-lederen videre.

To menn i 20-årene er pågrepet og siktet for skadeverket på minnesmerket, melder Tønsberg Blad mandag kveld.

Les også

Støre: – Kampen mot høyreekstrem terror er ikke over

Les også

Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken