Gå til sidens hovedinnhold

Reaksjoner på at 14 nordmenn ble evakuert med dansk fly - nå forteller piloten hvorfor det var riktig

Det danske flyet hadde plass til 111 personer, men det var kun de 14 norske samt en person med lovlig opphold i Danmark, om bord.

Da 14 nordmenn ble fraktet hjem med et dansk fly natt til onsdag, etter evakuering fra Kabul, var det ingen dansker om bord. Det har skapt reaksjoner på politisk hold i hjemlandet.

Flyet hadde plass til 111 personer, men det var kun de 14 norske samt en person med utenlandsk opprinnelse med lovlig opphold i Danmark.

Riktig avgjørelse

Nå forteller piloten årsaken til at det ble tatt en avgjørelse om å fly med kun 15 passasjerer - og hvorfor han mener det er et riktig valg.

- Det var siste sjanse til å komme hjem, og våre flyvetillatelse kom først sent på kvelden. Det var svært tett på det ikke ble noe av, sier piloten, Jesper Rungholm, til Jyllands-Posten. Da han og besetningen kunne ta av fra Islamabad, hadde de sittet stand by i byen i 24 timer.

Flyet skulle opprinnelig ta av fra Islamabad, dit de norske var evakuert fra Kabul, ved 23-tiden, men forsinkelser gjorde det ikke skjedde før halvannen time senere.

Les også: Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt går hardt ut mot Jens Stoltenberg: - Dette er dypt urimelig

Ventet på tillatelser

Venstres Michael Aassrup Jensen har vært dem om i ettertid har uttrykt forundring over avgjørelsen om å dra uten noen dansker med.

- Vi hørte fra regjeringen så sent som i går, at danske borgere og ikke minst, de mange som har arbeidet for Danmark, skal ut først. Så jeg forstår ikke hvorfor de ikke er på flyet, sier han til avisen onsdag.

Rungholm mener det derimot var en riktig avgjørelse, ut fra situasjonen.

- Det var den riktige løsning for alle parter at vi fløy de som var klare i går kveld, hjem. Det hadde medført unødvendige konsekvenser hvis vi ikke hadde kommet hjem, for vi måtte ha leid inn andre til å fly den gangen i tilfelle, sier piloten og viser til at de forskjellige landet som flyet måtte over, krever overflyvningstillatelse, noe som flyselskapene må søke om i god tid før.

Islamabad er Danmarks base for evakuering fra Afghanistan, og for øyeblikket er det flere hundre dansker og lokalt ansatte afghanere som befinner seg i Afghanistan og som det jobbes med å få ut.

Evakuerte nordmenn

Tidligere onsdag har utenriksdepartementet i Danmark bekreftet at de har evakuert 14 nordmenn og én utenlandsk statsborger med lovlig opphold i Danmark fra Afghanistan i et dansk fly fra Islamabad i Pakistan.

Flyet tok av fra Islamabad i Pakistan ved 21-tiden tirsdag kveld norsk tid med de 15 personene om bord. Pakistan bistår i evakueringen av danske borgere og afghanere som har arbeidet for Danmark.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen bekreftet mandag at alt norsk ambassadepersonell fra Kabul er evakuert.

Danmark og Norge deler ambassadekompleks i Kabul.

Les mer. Utenriksministeren etter møte med evakuerte nordmenn: - De er slitne, men ved godt mot