Lørdag ble den nye strømpakken lansert av regjeringen. Når markedsprisen på kraft i gjennomsnitt går over 70 øre per kilowattime for en måned, vil staten kompensere halvparten av prisen over dette nivået, lover Støre på lørdagens pressekonferanse.

Les alt om strømpakken her: Regjeringen med milliardpakke i strømstøtte

Kort tid etter pakken ble lansert, jublet Rødt forsiktig, men med et lite stikk:

– Endelig lytter regjeringen til kritikken fra Rødt og hundretusenvis av mennesker som sliter med å betale strømregningene. Men det som kommer, er for lite og for seint, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant fra Rødt og nestleder i Energi- og miljøkomiteen.

Ordningen skal gjelde fra og med desember til og med mars neste år.

Rekorddyr dag i november kompenseres ikke

I Sør-Norge har strømmen aldri vært dyrere enn mandag 29. november i år, da gjennomsnittsprisen gjennom døgnet lå på 2,56 kroner kilowattimen før nettleie og mva.

Marhaug mener denne måneden blir forbigått av regjeringen.

– Mange sitter med store strømregninger fra november, og vil fremdeles få høye strømregninger i månedene framover med regjeringens løsning, sier hun.

Saken fortsetter under avstemningen

– Rødt vil bruke statens økte inntekter fra de høye strømprisene, til å gi alle en utbetaling som gjør at de kan dekke strømregningene de allerede har fått. Vi vil bruke 11 milliarder på dette, over dobbelt så mye som regjeringas nye ordning koster.

– Istedenfor å lage kompliserte ordninger som gjør strømregninga litt lavere, vil vi sette en makspris på vanlig strømbruk, som både vil sikre at vanlige folk kan ha det varmt nok hjemme, og som samtidig gir et rimelig overskudd til kraftselskapene, sier Marhaug.

– Det skulle egentlig bare mangle at vi bruker inntektene fra de økte strømprisene til å gi tilbake til husholdningene: Det er vanlige husholdninger som betaler for statens økte inntekter. Det er ikke noe poeng med en rik stat, hvis folket er fattig. Derfor burde Støre betalt tilbake mer, avslutter Rødts stortingsrepresentant.

Frp: – Regjeringen tar fortsatt med begge hender

– Vi har en regjering som fortsatt tar fra vanlige folk med begge hendene, men nå gir litt større smuler tilbake. Det er kun en vinner i dette, det er staten. Vi har nå fått bekreftet at Vedum var mer opptatt av å kjøre svart bil enn å ivareta innbyggernes interesser, sier Fremskrittspartiets nestleder Solvik Olsen.

– Regjeringen legger ikke opp å betale ut en eneste krone til folk før jul. Et kjapt regnestykke viser at kostnadene for vanlige folk er tredoblet sammenlignet med snittet de siste årene, selv etter regjeringens ordning, sier Solvik Olsen.

– Det er oppsiktsvekkende at det offentlige tar inn rundt 40 milliarder mer på strøm enn i fjor, mens regjeringen bare velger å gi rundt 5 milliarder tilbake i en tiltakspakke.

Han viser til at Frp har foreslått å gi 4000 kroner i umiddelbar utbetaling til alle husstander.

– Det ville gitt et vesentlig bidrag hvor strømkundene ikke ble offer for de høye strømprisene. I tillegg har vi foreslått å fjerne både el-avgift og moms på strøm.

Skuffet Bru

– Dette har tatt for lang tid, sier Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson, Tina Bru.

– I mange uker har folk over hele landet ventet på en strømavklaring som burde vært klar i budsjettavtalen mellom regjeringen og SV. En løsning som går rett inn på strømregningen er i tråd med hva Høyre foreslo, selv om vårt forslag ville vært mer målrettet og knyttet til folks inntekt, ikke bare til selve strømprisen. Det aller viktigste nå er uansett at folk får rask hjelp og vi kommer derfor til å støtte dette forslaget, sier Bru.

Hun legger til at strømprisene varierer og det kan komme nye kalde vintre med høye priser.

– Det gir grunn til å se på hvordan vi skal håndtere dette på en bedre måte neste gang og hvilke virkemidler som kan brukes for å hjelpe de som trenger det.

SV: – Lovende

– Det regjeringen foreslår, ser lovende ut, og vi er et skritt nærmere å sikre at folk får hjelp til høye strømregninger i vinter, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

Han gjør det klart at SV vil bidra til at en slik ordning kommer raskt på plass.

Men noen blankofullmakt vil SV ikke gi:

– Det er veldig viktig for SV at ordningen ikke skal premiere luksusforbruk av strøm, men er innrettet for å hjelpe folk med vanlige strømforbruk. Derfor vil SV også jobbe for dette i forhandlinger med regjeringspartiene når forslaget kommer til Stortinget, sier Haltbrekken.