*Nettavisen* Nyheter.

Reaktorene ble truffet av 14 meter høy tsunami

Foto: SADATSUGU TOMIZAWA (Afp)

Kjernekraftverket var konstruert til å tåle 5.7 meter høye bølger.

22.03.11 15:31

Tsunamien som ble utløst av et jordskjelv på 9,0 i styrke for halvannen uke siden, har sendt Japan ut i en kjernefysisk katastrofe.

Tsunamien ødela de livsviktige sikkerhets- og kjølesystemene til kjernekraftverket i Fukushima da bølgen skylte innover land.

Tidligere har det blitt anslått at tsunamien som traff reaktorene, var ti meter høy. Nye anslag viser imidlertid at bølgen var minst 14 meter høy da den rammet kraftverket.

- Tålte bare 5,7 meter høye bølger
Kjernekraftverket var konstruert til å tåle jordskjelv med styrke 8,0 og 5,7 meter høye tsunamibølger. Men kraftverket var ikke i stand til å motstå de enorme kreftene som rullet innover land 11. mars.

- Nå anslår vi at høyden var mer enn 14 meter. Vi har funnet spor etter tsunamien i slike høyder, sier talsmann Naoki Tsunoda for TEPCO, som drifter kraftverket, skriver The Times.

På internasjonalt nivå har det blitt reist mange spørsmål om sikkerheten rundt atomkraftverk. Flere land har kunngjort at eldre kjernekraftverk ikke får forlenget levetid, deriblant Tyskland.

I tillegg har Japan fått kritikk for å ha plassert kraftverk langs kystområdene uten å ta hensyn til landets tsunamifare.

21.000 omkommet eller savnet
Minst 21.000 mennesker er enten omkommet eller savnet etter jordskjelv- og tsunamikatastrofen.

I halvannen uke har verden holdt pusten mens atomteknikere har jobbet på spreng i Fukushima med å avverge en kjernefysisk nedsmelting, noe som kan frigjøre enorme mengder med radioaktiv stråling.

På mandag arbeidet teknikerne med å gjenopprette strømforsyningen til kraftverket i et forsøk på å starte opp kjølesystemene, som skal hindre brenselsstavene fra å overopphete.

- Bassenget har nesten nådd kokepunktet
Men atomteknikerne har stadig nye utfordringer. Mandag begynte det å ryke grå røyk fra reaktor 2 og 3. Dette førte til at arbeidet ble forsinket.

Og tirsdag kom det enda en dårlig nyhet fra Fukushima.

Hidehiko Nishiyama ved Japans atomsikkerhetsbyrå opplyser tirsdag at bassengene som lagrer brukte brenselsstaver ved Fukushima-kraftverket, holder en temperatur som nærmer seg kokepunktet.

Frykten er at vannet i bassenget vil koke bort og avdekke brenselsstavene. Det vil kunne føre til at brenselsstavene frigjør radioaktiv stråling.

Forurenset mat og drikkevann
Samtidig har det blitt påvist radioaktiv stråling i sjøvann, drikkevann og matvarer som stammer fra Fukushima-området. Dermed har myndighetene innført forbud mot å selge visse varer fra området rundt kjernekraftverket.

Men myndigheten opplyser også at strålingsverdiene i matvarene og drikkevannet ikke utgjør noen umiddelbar helsefare.

- Selv om du drikker og spiser det (forurensede maten og vannet) flere ganger, så vil det ikke utgjøre noen helserisiko. Så jeg ber dere om å bevare roen, sier talsmann for regjeringen, Yukio Edano.

Her blir et japansk marinefartøy truffet av tsunamien midt ute på havet. Se video.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.