RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Real blåmandag

Sist oppdatert:
Børsen startet uken med nye fall. Nedturen fra forrige uke ble dermed forlenget.
Investorene på Oslo Børs våknet opp til nye børsras i Asia. Etter å ha avsluttet en tung uke fredag, var det nok en gang helrøde tall på børsen i Oslo.

Oljeprisen ble også sendt nedover mandag og da var det ingen bønn for hovedindeksen som falt 1,81 prosent til 431,09 poeng. Den siste uken har børsen falt med 7,50 prosent. Selv om det var en bekmørk børsdag reddet aksjene seg inn mot slutten av sesjonen.

Det var ikke bare Oslo Børs som fikk merke pessimismen råde. Børsraset startet i Asia der blant annet Nikkei 225-indeksen falt 3,3 prosent, mens Hang Seng i Hongkong endte ned 4 prosent.

Børsene ellers i Europa trakk også ned mandag. Da Oslo Børs stengte var DAX i tyskland 1,2 prosent, mens FTSE i London var ned 0,7 prosent. I Paris falt CAC 40 1 prosent. Våre naboer i Sverige og Danmark måtte tåle et tap på 1,4 og 2,2 prosent.

Flere av aktørene ville ikke gi noen råd til de som har investert sparepengene sine på børsen, men flere oppfordrer til forsiktighet. Flere av de NA24 har vært i kontakt med mener at det ikke er gitt at børsfallet er over for denne gang.

Usikkerhet er stikkordet blant forståsegpåerne på børsen. Frykt for at USAs økonomi skal inn i resesjon og at denne fasen vil komme tidligere enn antatt.

- Det er på tide å være forsiktig. Folk må passe på gevinsten, sier Netfonds-sjef Rolf Damman til NA24.

Damman er ikke den eneste som mener det er vanskelig å spå fremtiden.

- Hvis man tenker langsiktig, mener vi det vil dukke opp gode kjøpsmuligheter i løpet av noen uker. Å gi kortsiktige råd, når børsen svinger, er alltid veldig vanskelig. Men vi er av den oppfatning at korreksjonen er finansielt orientert og av midlertidig karakter, og ikke representerer starten på en mer varig nedgangsperiode for børsene, sier sjefstrateg Tom Kavli i SEB Enskilda.

Totalt falt 153 aksjer mandag, mens 19 aksjer kunne notere seg for en oppgang. 87 aksjer var uforandret.

Oljetungvekterne ble både tynget av oljefallet og den dårlige stemningen på verdens børser. Statoil falt 2,40 prosent til 152,75 kroner, mens Hydro endte ned 1,58 prosent til 187 kroner. Den mer spekulative DNO-aksjen falt 4,23 prosent til 9,96 kroner. CanArgo og Rocksource var verst blant oljeselskapene og endte ned henholdsvis 6,83 prosent til 5,59 kroner og 6,38 prosent til 1,32 kroner.

Oljeprisen falt til 60,87 dollar fatet ved råvarebørsen i London, mens kronen har svekket seg som følge av børs og råvarefallet i verden. En dollar kostet 6,24 kroner da børsen stengte.

Det var flere tungvektere som ble rammet av børsfallet. Fiskeselskapet Marine Harvest Group, tidligere Pan Fish, falt 3,55 prosent til 6,79 kroner. Solenergiselskapet REC og gjødselprodusenten Yara ble sendt ned 3,88 prosent til 124 kroner og 3,28 prosent til 1625 kroner. IT-selskapet Tandberg endte ned 4,29 prosent til 106 kroner.

Gruveselskapene var ellers blant de som presterte dårligst. Northland Resources falt 10,50 prosent til 16,20 kroner, mens Crew Gold Corporation endte ned 5,42 prosent til 13,10 kroner.

Helsekostselskapet Navamedic er også utsatt for at investorene vil ta gevinst og falt 8,52 prosent til 33,30 kroner. Goodtech endte ned 7,14 prosent. Repant falt 7,14 prosent til 10,40 kroner.

Consorte Group og Conseptor steg 6,39 prosent til 8,99 kroner og 3,89 prosent til 9,35 kroner. Telenor, Aker Drilling og Frontline var de aksjene som gjorde det best blant de mest omsatte aksjene på børsen mandag.

Grell start i USA

Nedturen fortsetter i USA etter at børsene i New York avsluttet den verste uken på fire år.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,44 prosent til 12.060,82 poeng mandag ettermiddag. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,74 prosent til 1.376,90 poeng. Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen faller 0,82 prosent til 2.348,41 poeng.

Det er hovedsakelig to faktorer som tynger børsene. Frykt for at den amerikanske økonomien kan tre inn i resesjon drar pessimistene frem fra sine bjørnehi. Samtidig har den nye styrken i den japanske valutaen Yen bidratt til at spekulanter må realisere sine posisjoner for å dekke inn tap på japanske lån.

Såkalte 'carry-trades', der investeringen er basert på å ta opp billige lån i valutaer med lav rente for så å investere lånet i andre valutaer eller aktiva med langt bedre avkastning.

De siste årene har nesten vært en sammenhengende opptur ved de fleste børsene rundt om i verden. Flere har snakket om at aksjemarkedene kan være på vei inn i en dypere korreksjon og siste uke har vært preget av omfattende nedsalg og gevinstsikring.

USAs finansminister Henry Paulson og hans japanske kollega, Koji Omi, har i forbindelse med et tre nasjonsbesøk sakt at de ikke er bekymret for svingningene i de regionale aksjemarkedene. Begge pekte på at markedsmekanismene fungerer som de skal.

Produsenten av Blackberry, Research in Motion, er blitt innblandet i en opsjonsskandale. Selskapet må ta avsetninger i forbindelse tilbakeføring av datoer ved utstedelse av opsjoner til ledelsen.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI faller til 60,60 dollar fatet ved råvarebørsen i New York.

Oslo Børs stuper

Nedturen fortsetter for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen faller 2,97 prosent til 426,06 poeng. Oljeprisen har falt noe tilbake samtidig som dollaren styrker seg.

Et fat nordsjøolje med levering i april koster 61,40 dollar ved råvarebørsen i London. En dollar koster 6,20 kroner.

Børsfallet kommer etter at markedene i Asia fikk en markant nedgang. I Japan falt den kjente Nikkei-indeksen 3,34 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong falt over 4 prosent.

Uroligheter for den amerikanske økonomien har satt alvorlige spor blant investorene på verdens kapitalmarkeder. Den japanske yenen har styrket seg betydelig den siste uken og det har er dårlig nytt for de som har tatt opp spekulative lån i denne valutaen. Renten i Japan som har ligget på null i lang tid, og har det siste halvåret styrket seg med et halvt prosentpoeng.

Likevel har det vært gunstig å låne penger i den japanske valutaen og investere lånesummen i andre land og andre aktiva. Når yenen styrker seg mot de andre valutaene blir det dyrere å betale tilbake lånene ettersom avkastningen blir lavere målt i yen.

Et fat nordsjøolje med levering i april koster 61,40 dollar ved råvarebørsen i London. En dollar koster 6,20 kroner.

Hele 102 aksjer faller i verdi, mens 146 aksjer er uforandret like etter at børsen åpnet handelen mandag morgen. Kun 11 aksjer har notert seg en liten oppgang.

Tungvekterne leder an i nedgangen. Telenor faller 2,46 prosent til 109,25 kroner. Statoil letter seg for 2,56 prosent til 152,50 kroner. Norsk Hydro er ned 2,89 prosent til 184,25 kroner. Petroleum Geo-Service er ned 3,70 prosent til 136,50 kroner.

Kitron er ned 10 prosent til 4,05 kroner og er den aksjen som faller mest. Northland Resources følger hakk i hæl med en nedgang på 9,39 prosent til 16,40 kroner CanArgo er ned 8,33 prosent til 5,50 kroner.

Det er ikke bare Oslo Børs som faller. Aksjene i Europa fortsetter nedgangen fra forrige uke etter et fire år lang sammenhengende rally. I likhet med fallet i Asia i dag er det i hovedsak vekstbekymringer i USA og styrkingen av yen som preger nedgangen.

Den tyske DAX-indeksen er ned 1,95 prosent, Paris CAC 40 er ned med 1,75 prosent, børsen i Stockholm raser med 2,44 prosent, børsen i Milano er ned 1,49 prosent, Madrid faller med 1,74 prosent og den energiavhengige Mosva-børsen sliter kraftig etter at oljeprisen svekker seg noe med et ras på foreløpige 4,4 prosent.

En global aksjedumping i forrige uke ført til at verdier for mer enn 1.500 milliarder dollar ble radert bort fra verdens børser.

- Vi er tydelig fortsatt i en korreksjonsmodus. Du trenger ikke å se langt for å finne en grunn til å fortsette salget, sier Martin Slaney, toppsjef hos GFT Global Markets in London, ifølge Bloomberg.

Kraftig nedgang i Asia

Japans kjente Nikkei 225-indeks datt med 3,3 prosent til 16.642,25 poeng og den brede Topix-indeksen datt med 3,4 prosent.

De eksportrelaterte aksjer ble de største taperne etter at yenen styrket seg til høyeste nivået mot dollar på tre måneder. Aksjene til bilmastodonten Toyota falt med 3,3 prosent

I Tokyo ble dollaren notert til 115,47 yen som er det sterkeste nivået siden 8. desember. Yen styrket seg forrige uke med rundt 3,5 prosent mot denne valutaen.

Hongkongs Hang Seng er ned 2,9 prosent, mens indeksen for kinesiske aksjer listet på Hang Seng raste med 5,7 prosent. Børsen i Shanghai startet dagen med opptur, men endte ned tre prosent.

- Jeg er ikke overrasket over markedsdireksjonen. De globale markedene har steget opp de siste årene uten pause, så vi betaler nå for det, sier analysesjef Alex Tang hos Core Pacific-Yamaich, ifølge Marketwatch.

Tang mener Hang Seng-indeksen kan falle med mellom 500 til 1.000 poeng på kort sikt, men at den neppe faller under 17.000 poeng. Nå ligger indeksen på 18.882 poeng.

Ellers i regionen ligger hovedindeksen i Malaysia ned 4,6 prosent, Singapores ned 4,04 prosent, Australias ned 2,3 prosent, Sør-Koreas Kospi ned 2,4 prosent, Taiwans datt med 3,5 prosent og Indias Bombay-indeks er ned 3,4 prosent.

Grunnen til at yen-kursen er så sentral, er at «gratis penger» fra Japan har vært drivstoff for oppgangen i finansmarkedene de siste årene. Å låne penger til lav rente for å investere dem i noe med høyere rente kalles på finansspråk «carry trade».

En investor kan for eksempel låne til 0,5 prosent rente i Japan og investere i amerikanske eller norske statsobligasjoner og få 4,5 prosent avkastning. Det gir 4 prosentpoeng rett i foret.

Og ikke nok med det: De egne pengene som legges inn i investeringen utgjør gjerne bare en liten del av totalen. Det meste er ofte lån. På denne måten kan avkastningen gires opp til flere titalls prosent i året.

Dessuten kan man investere i ting med høyere avkastning enn norske og amerikanske statsobligasjoner. Ett eksempel er islandske obligasjoner, som kan gi så mye som 15 prosent. Men pengene kan også være investert i aksjer, råvarer eller andre ting.

Hvis yen svekker seg i verdi, blir regnestykket enda bedre, og det har i stor grad skjedd de siste årene.

Men når yen-kursen stiger, blir lånene dyrere, og gevinsten kan fort gå tapt. Denne negative effekten blir, i likhet med den forventede avkastningen, forsterket av belåning. Hvis dette skjer brått, slik man ser tendens til nå, kan det fort skape panikk blant investorer som må selge seg ut av ulike finansinstrumenter for å redusere yen-lånene.

- Opprullingen av carry trades fører til salg i de globale markedene. Det er frykt for at vi vil se mer salgspress fra de amerikanske markedene i kveld, sier Louis Wong, analysedirektør hos Phillip Securities i Hongkong, ifølge Marketwatch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere