*Nettavisen* Nyheter.

Redaktør: - Hyllesten av Stoltenberg bidrar til å sette Støre i skyggen

Oslo 20190406. Jonas Gahr Støre feirer Gro Harlem Brundtland t.v og Jens Stoltenberg t.h. under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, tror Arbeiderpartiet (Ap) kommer til å gjøre et historisk dårlig valg.

07.04.19 09:35

Klikk på bildet for å forstørre.

NÆRE VENNER: NATO-sjef Jens Stoltenberg og partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Midtveis i Aps landsmøte, er et gjennomgangstema de labre meningsmålingene.

Fire måneder før kommune- og fylkesvalget, ligger Ap på 26-tallet, ifølge TV 2s ferske måling.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, tror ikke dette vil snu.

- Jeg tror ikke Ap kommer til å gjøre noe godt kommunevalg til tross for euforien her i landsmøtesalen, sier Fjellheim til Nettavisen - og legger til:

- De dårlige meningsmålingene er elefanten i rommet for et parti som står i fare for å gjøre sitt dårligste kommunevalg noen sinne. Hva skjer da med partilederen? Skal man gå videre med samme leder, tror jeg det vil skape mye frustrasjon. Det faktum at det ikke fins en klar arvtaker, er like ille, sier Fjellheim til Nettavisen.

- Svekker Støre

- Lørdag kommer Jens Stoltenberg hit som gjest. Hadde situasjonen vært annerledes med ham som leder?

- Det er vanskelig å si. Det er mye i den politiske situasjonen som er endret siden han gikk av, nye saker er kommet opp, polariseringen i samfunnet er blitt mye sterkere og tydeligere, mener han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, tror Ap kommer til å gjøre tidenes dårligste valg til høsten. Foto: Heidi Schei Lilleås

Og - ifølge Fjellheim er det ikke udelt positivt at gamle stjerner dukker opp:

- Spørsmålet er om hyllesten av Stoltenberg bidrar til å sette Støre i skyggen, om det er klokt å trekke inn en fordums storhet, fordi det minner alle om hvor fantastisk det var da Stoltenberg styrte skuta og hvor dårlig det står til i dag.

- Skjæran er ingen trussel mot ledelsen

- Kan det å få Bjørn Skjæran inn i Ap-ledelsen gi et løft i nord?

- Jeg er usikker på om personen kan gi Ap et løft i nord. Dette handler om å gi Ap et løft i hele landet. Jeg ser på Skjæran som en overgangsfigur i en vanskelig periode for partiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Fjellheim påpeker at det ikke var gitt at partiet skulle gå for to nestledere, etter at Giske trakk seg i januar i fjor.

- Når de så gjør det, tror jeg det er viktig at han ikke fremstår som en trussel mot dagens lederskap.

- Lekkasjen til Senterpartiet (Sp), hvordan kan Ap tette hullet?

- Ap må være tydeligere på industri og verdiskapning, ta natur-ressursene i bruk i distriktene og bli mer jordnære i klimapolitikken i ulike deler av landet. Husk en klimapolitikk som virker godt i Oslo, virker ikke like godt i Svolvær eller i Karasjokk.

- Ap ligger an til å gjøre det svakt ved høstens valg, også i nord. Selv sier Skjæran at det er mulig å vinne alle byene i nord. Hva tror du?

- Når det gjelder Bodø og Tromsø, er jeg veldig usikker, også i Harstad og Narvik. Problemet er at de ikke får noe drahjelp av nasjonale målinger, og da står de i fare for å miste byene i nord. Oppslutningen de har nå er ekstremt dårlig, sett i et historisk perspektiv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.