Gå til sidens hovedinnhold

Redaktør hudfletter norske journalister: – En hån mot det norske folk

– Enn å plage det norske folk med en pressekonferanse om denne fillesaken en tirsdags kveld, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisen Nordlys.

Se video av spørsmålene som får redaktøren til å frese:

Tirsdag kveld var det alvor på statsministerens kontor. Erna Solberg måtte beklage etter hennes statssekretær Peder Egseth hadde snakket med Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) før utspillet mot Oslo-byrådets håndtering av koronaviruset.

Under pressekonferansen kom det alvorlige spørsmål fra flere journalister. Hele seansen fikk politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisen Nordlys til å hoppe i stolen.

Kommentar: – Nå får det være nok flisespikkeri

– Det er så flaut

– Når man ser på denne pressekonferansen skulle man tro det var noen som hadde erklært krig mot Norge. Det er et symptom på krise i den politiske journalistikken som nesten ikke er til å holde ut, sier Fjellheim til Nettavisen.

Han mener det er tullete at en samlet Oslo-presse har brukt så mye tid og energi på denne saken, mens det har vært en mangel på vaksiner over lang tid, som rammer næringsliv og enkeltmennesker hardt.

– Dette må være blant de pinligste pressekonferansene i norsk politisk historie. Vi står midt i en forferdelig situasjon. Vi mangler vaksiner, og regjeringen har ikke skaffet det. I Danmark reiser statsministeren til Israel for å bygge vaksinefabrikker. Mens den norske regjeringen virker helt handlingslammet. Men det de kaller inn til pressekonferanse om er at statsministeren har hatt en medarbeidersamtale med sin egen statssekretær. Det er så flaut og navlebeskuende, sier Fjellheim.

Les mer: Opprør på Facebook: Kjendislege fillerister Molde-ordfører

Redaktøren mener det er tegn på et at referansepunktene blant journalister i hovedstaden har endret seg dramatisk. Det er hverandres statuser og oppdateringer i de sosiale mediene som betyr noe, ikke norsk virkelighet.

– De tror faktisk at Twitter er representativt for det norske samfunnet. Det er helt absurd.

Tidligere samme dag holdt helseminister Bent Høie (H) pressekonferanse hvor hele vaksinestrategien ble lagt om. Oslo skal få flere vaksiner. Også der var det flere journalister som stilte spørsmål om telefonsamtalene mellom Egseth og Molde-ordføreren.

Les også: Molde-ordfører i tottene på Raymond & Co - igjen

– Det er en vaksineskandale

– Ingen spurte: Hvorfor har regjeringen mislyktes med å skaffe vaksiner til det norske folk slik andre land utenfor EU har vist at de klarer? Hvorfor har de satset på AstraZeneca-vaksinen som vi enda ikke vet om virker på risikogruppene? Dette er en skandale, sier han og legger til:

– I stedet bruker man energi på en spinndoktor har snakket med en ordfører fra samme parti. Alle journalister vet jo at disse pr-rådgiverne snakker med journalister hele tiden. Det er jobben deres.

Les mer: Danmark vil inngå vaksinesamarbeid med Israel

Han vil ikke ta statssekretæren i forsvar, og beskriver det som «tøys» og en «feil».

– Erna taper ikke noe på dette. Hun er ryddig, ber om unnskyldning og legger saken død. Men denne saken avslører mer enn noe annet den voksende avstanden mellom resten av landet og den politiske journalistikken og politikken i Oslo, sier han og legger til:

– Folk vil ha ekte politikk, og mindre spill og tull.