*Nettavisen* Nyheter.

Redaktørene ble ropt opp ved navn og henrettet

Viseborgermesteren i Paris med sjokkerende opplysninger om blodbadet i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo

08.01.15 11:00

PARIS (Nettavisen): Amerikanske ABC News avslører flere skremmende detaljer rundt det som foregikk inne i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo sentralt i Paris.

De to terroristene, væpnet med Kalasjnikov automatrifler, skjøt mot de to sikkerhetsvaktene i resepsjonen og drepte den ene ifølge ABC News.

Nettavisens journalist Simen Lønning i Paris.

Døren inn til møterommet der redaktører og ansatte hadde redaksjonsmøte var låst. I gangen utenfor treffer terroristene på en kvinnelig tegner og hennes unge datter. Hun trues til å taste inn koden som låser opp døren.

- Inne i møterommet blir redaktører og tegnere ropt opp ved navn en etter en og deretter henrettet med skudd til hodet, forteller viseborgermester i Paris, Patrick Klugman, til ABC News.

Se video og grafisk fremstilling av hendelsene inne i lokalene til Charlie Hebdo (Kilde: ABC News):


Terroristene drepte ni medlemmer av redaksjonen, én gjest og livvakten til redaktøren. I tillegg ble en politimann skutt i hodet på kloss hold mens han lå såret og hjelpeløs på fortauet etter angrepet.

Samlet for å diskutere spesialnummer om Islam
Redaksjonen var samlet til møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, og som skulle få navnet Sharia Hebdo, da de ble angrepet. Alle i rommet unntatt en som gjemte seg under bordet, ble drept av skuren av kuler.

ABC News får skremmende opplysninger om hva som hendte inne i redaksjonslokalene av viseborgermester i Paris Patrick Klugman.


Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier (47) og politivakten som fulgte ham, var blant de drepte. Det var også den 76-årige tegneserie- og satiretegneren Jean Cabut, kjent som «Cabu», 57 år gamle Bernard Verlhac, kjent som «Tignous», og 80 år gamle Georges Wolinski, som var bladets sjefredaktør fra 1970 til 1981.

- Vi har hevnet profeten, vi har drept Charlie Hebdo, ropte en av angriperne før de rømte i en svart Citroën, ifølge et vitne.

Massiv støtte

Attentatet utløste massiv støtte til Frankrike verden over, og minst 100.000 strømmet ut i gatene i en rekke franske byer for å protestere mot angrepet på ytringsfriheten og demokratiet.

Flere franske imamer uttrykte også sin forferdelse. Imamen i Bordeaux, Tareq Oubrou, oppfordret franske muslimer til å fylle gatene for å uttrykke sin avsky.

I en følelsesladd TV-tale kunngjorde president François Hollande at torsdag blir nasjonal sørgedag, og at ofrene skal minnes med ett minutts stillhet klokka 12.

Det venstreorienterte satiremagasinet Charlie Hebdo har ofte provosert muslimer ved å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. Blant annet trykket bladet i 2006 Muhammed-karikaturene som tidligere sto på trykk i Jyllands-Posten.

Arkivbilde: Redaksjonsmøte


Beherskede franskmenn

Nettavisens reporter Simen Lønning er tilstede i Paris:

- Det var ingenting som minnet om opptøyer da flere tusen mennesker møtte opp på Place de la Republique i Paris onsdag kveld for å markere deres avsky mot terroristenes handlinger, rapporterer Lønning.

- Til langt over midnatt kunne man høre mennesker rope «Je suis Charlie» (jeg er Charlie) i kor i respekt for ofrene. De få som prøvde å bryte inn med hatske meldinger mot muslimer, ble raskt avbrutt av store deler av folkemengden som hysjet dem ned, forteller Lønning.

BLANT DE DREPTE: Fra venstre: Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut (kjent som Cabu), Stéphane Charbonnier (kjent som Charb) og Bernard Verlhac (alias Tignous). FOTO: Guillaume Baptistebertrand Guayfrancois Guillot Afp


Reiste til Paris

- Har folk ytret meninger om at dette er muslimenes feil, har folk svart med å si at "den holdningen vil vi ikke ha her", forteller Alain og Danielle Messeca til Nettavisen på Place de la Republique.

Det eldre ekteparet bor utenfor hovedstaden, men bestemte seg etter å ha sett deler av markeringen på TV, om å reise inn til byen.

- Det føles riktig å være her. Vi tar dette angrepet personlig. Det er et angrep mot ytringsfriheten, forteller de to.

Torsdag er det erklært nasjonal sørgedag i Frankrike, men ekteparet er glad for at de fikk oppleve onsdagens markering i Paris.

- Vi synes det var fint at denne markeringen ble gjort så spontant. Torsdag vil det meste skje i regi av staten, men dette er folkets reaksjon og det er noe vi står for, sier Alain.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag