- Dette høres veldig rart ut, og i mitt hode er det beklagelig, sier leder i Norsk redaktørforeningen, Arne Jensen, til Nettavisen.
Bakgrunnen for uttalelsen er at Facebooks sikkerhetssystem lørdag stoppet funksjonen for deling av Nettavisens «Det Store intervjuet» med forfatter Halvor Fosli.
I intervjuet forteller Fosli om sin nye bok «Fremmed i eget land». En bok som skildrer etnisk norske innbyggere i Groruddalen sitt syn på eget hjemsted.
- Handler ikke om hudfarge
Blant annet sier han at mange groruddøler føler seg hjemløse eller fremmede i eget lokalmiljø.
- Det handler ikke om hudfarge, men om kultur, om religion, sier han.
Les hele intervjuet her: Halvor Fosli snakket med dem som føler seg fremmed i eget land
Fosli er bekymret for utviklingen i innvandringen i Oslo og ønsker at boken kan være et viktig innspill i det delvis «naive» synet på integreringen.
Les også: Erik Stephansen: Frykt og avsky i Groruddalen
- Oppsiktsvekkende
Nettavisens nyhetsredaktør, Erik Stephansen, sa tidligere lørdag at han stiller seg uforstående til at Facebook har blokkert intervjuet for spredning.
- Det er svært oppsiktsvekkende at et helt vanlig intervju i en seriøs norsk avis blir sensurert på denne måte. Det er også uforståelig hva som skulle være upassende. Det dreier seg om et intervju med en norsk forfatter som har skrevet en bok. Riktignok er det om et kontroversielt emne, men derfor er det jo ekstra viktig at vi slår vakt om ytringsfriheten, sier han.
Les også: Nettavisen blokkert på Facebook
Videre påpeker han at det er skummelt å la Facebook få redaktøransvaret.
- Dette viser også hvor farlig det er å overlate redaktøransvaret til Facebook eller andre amerikanske giganter. Jeg tror ikke norske medier blir mindre skeptiske etter dette, sier Stephansen.
- Stor utfordring
Her får Stephansen støtte fra både Arne Jensen i Redaktørforeningen og Norsk Journalistlags Thomas Spence.
- Dette er jo en av de store utfordringene ved å bruke Facebook, nemlig at man underlegger seg Facebooks «redaktørinstitutt», og at de blir en form for overredaktør for norske redaktører, sier Spence til Nettavisen.
Han peker på at dette er problematisk for norske medier.
- Det er klart det er problematiske sider ved dette, fordi de har andre normer for hva som er akseptabelt. Jo mer vi overlater til Facebook, jo mer bestemmes av en «redaktør» som ikke er knyttet til norsk etikk og normer.
- Står fritt til å lage egne premisser
Jensen i Redaktørforeningen er enig.
- Noe av utfordringen når vi bruker Facebook for å spre den type saker, er at det dreier seg om en privat aktør som for så vidt juridisk sett står fritt til å lage sine egne premisser.
Han mener Facebook - med sin posisjon - bør unngå å sette kjepper i hjulene for ordentlig journalistikk.
- Når Facebook har den posisjonen de har, så bør de unngå å legge en sperre slik at de hindrer spredning av vanlig og riktig journalistikk. Men nå har jeg jo ikke hørt Facebooks begrunnelse for blokkeringen, så det kan godt hende at de har sitt på det tørre, sier Jensen.
Les også: Facebook vil ha større kontroll over nyhetene
Facebook-brukere reagerer
På Facebook har det kommet flere reaksjoner på at nettstedet har blokkert muligheten for å dele saken på Facebook fra artikkelsiden.
Her er et utdrag fra kommentarfeltet:
Vi har ytringsfrihet her i Norge Hvem har bestemt dette Så at det var fb som hadde blokkert Jeg tror det må være andre krefter som har vært på ferde Dette må jo bare ordnes opp i Nettavisen synes jeg er modig som griper fatt i det som folk i Norge er opptatt av nå.
Skremmende at FB sensurerer. Forsøkte å dele artikkelen som det henvises til, men det gikk ikke. Sikkert noen som har rapportert det som støtende, og så blir det stoppet av FB (kanskje).
Så nå skal alle nyheter være politisk korrekte. Det som ikke passer den politiske/økonomiske eliten blir sensurert vekk.
Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Facebook lørdag.