RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redd for at partneren din er utro?

Foto: Shutterstck (Shutterstck)
Sist oppdatert:
En ny spray kan stoppe han eller henne.

(SIDE2): Ifølge enkelte biologer eksisterer det et forelskelseshormon som utsondres i kroppen i de første 18 månedene til tre år av et parforhold. Biologene mener dette er et viktig ledd i reproduksjonen av menneskeheten.

Forelskelse ingen garanti
Til tross for at det ikke er noen bestemt periode man forelsker seg - det holder at forelskelseshormonet er der, så kan man forelske seg i hvilken som helst alder - så er det altså ingen garanti for at forelskelsen i seg selv er nok for å holde sammen til den ene av partene er lagt i jorda.

Men nå har forskere funnet at vi mennesker har et annet hormon, som gjør at vi holder sammen livet ut.

Sjekk ut hva som er på forsiden av Side2 akkurat nå.

- Det er verken romantisk eller poetisk, men å redusere kjærligheten til delene som utgjør den hjelper oss å forstå menneskelig seksualitet og kan føre til oppdagelsen av medisiner som øker eller reduserer vår kjærlighet til andre, sier professor i nevrobiologi ved Emory universitetet i Atlanta, USA, Larry J. Young, til sfgate.com.

-Bringer frem det feminine
For det er slett ikke mye sexy med peptidhormonene oksytocin og vasopressin. Men det er altså disse to hormonene som spiller en avgjørende rolle i folks sexliv.

Ifølge Young er oksytocin det «moderlige» hormonet, ettersom frigjøringen av det fører til at man knytter seg til et annet menneske – blant annet sitt nyfødte barn. Og det er altså hormonet for monogami.

- Dersom du gir menn en dose nesespray med oksytocin, vil det øke deres tillit overfor andre, deres evne til å være følsomme – det bringer fram deres feminine side, for å si det slik, sier neuropsykiatriker Luann Brizendine, som også har forsket på hormonet.

Bare gode greier
Nyere forskning har også vist at oksytocin har egenskapen at det reduserer angst. Ved kyssing reduserer det stressnivået, og under sex øker oksytocin-nivet, som igjen øker endorfinnivået - som igjen reduserer eventuelle smerter man måtte ha. (Hodepine er altså ingen årsak til å si nei til sex).

Og grunnen til at man ofte sovner som en stein etter orgasmen, er nettopp dette såkalte kjærlighetshormonet. Og som de fleste vet, ingenting er som en god natts søvn for å bedre helsen.

Men menn er menn...
Oksytocin er allerede mulig å få tak i i form av nesespray, og reklameres for som «troskaps-hormonet» og lover å «øke karismaen og utstrålingen», mens en annen påstår at den gor egenskapene tilen «fantastisk kvinnebedårer». Forskerne derimot advarer om at det ennå er lenge til man kan si sikkert alle effektene av hormonene.

Det beslektede vasopressin er avhengig av testosteron for å aktivere, og er slik den mannlige varianten av oksytocin. Det kan altså gjøre noen menn mer trofaste, mens det hos enkelte andre menn, som har en annen form av genet som kontrollerer vasopressin-hormonet, kan det føre til at mannen har større sjanse for å være utro.

Les: Derfor er du utro

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere