Gå til sidens hovedinnhold

– Redd for min brors liv

Funksjonshemmete Hans-Christian Sperre (34) ble 7. august hasteinnlagt på sykehus for fjerde gang i løpet av kort tid. Bydel Vestre Aker beskyldes for grov omsorgssvikt.

VESTRE AKER: – Hans-Christian spydde blod og avføring. Han hadde massiv forstoppelse. Legene hadde aldri sett på maken. Tykktarmen som normalt har en omkrets på 3–5 centimeter hadde svulmet opp til en omkrets på 16 centimeter. Han sto i fare for bokstavelig talt å sprekke. Han hadde dessuten mistet mye blod og måtte ha blodoverføringer, sier Sperres søster, Karine Sperre.

Fikk forsikringer

Hans Christian Sperre var sammen med familien på ferie da det skjedde .

– Vi hadde gledet oss og vi fikk forsikringer fra personalet på Arnebråten Bofellesskap at Hans-Christian hadde fått vellykket Klyx-behandling og var i fin form da han ble hentet. (Klyx er en form for avføringsmiddel–journ.anm.). Det viste seg å være langt fra sannheten, sier Sperre.

Hennes bror er sterkt pleietrengende. Han er blind, bevegelseshemmet og har ikke språk. Etter flere år som hjemmeboende fikk han omsorgsbolig og bor i Bydel Vestre Aker.

Les også: Sykehjem I Bydel Vestre Aker dømt for omsorgssvikt

Møtt med likegyldighet

Det er fjerde gang Hans-Christian Sperre blir hasteinnlagt på sykehus, og søsteren hevder at dette er grunnet omsorgssvikt.

– Ingen kan forestille seg hvilke smerter min bror har gjennomgått. Han er et forsvarsløst menneske og vi som pårørende må ha tillit til dem som har ansvaret for ham. Denne tilliten er for lengst brutt. Foruten Hans-Christians lidelser er det som skjer en voldsom belastning for vår mor og meg. Etter å ha forsøkt gjentatte ganger å få rettet opp i forholdene ved Arnebråten Bofellesskap, stiller vi ledelsen i Bydel Vestre Aker til ansvar. Der blir vi møtt med likegyldighet og ansvarsfraskrivelse, sier Sperre.

Bare vanlig oppkast

Tidligere i år ble Hans-Christian Sperre funnet av sin mor og søster foroverbøyd i rullestolen, mens blod, oppkast og slim rant fra munnen. Like ved satt to pleiere og så på tv.

– Han hadde store pusteproblemer og jeg måtte få tak i ambulanse umiddelbart. Pleierne unnskyldte seg med at de trodde det bare var vanlig oppkast. De mente altså at det var helt greit at Hans-Christian satt med oppkast nedover kroppen. Hans-Christian hadde fått alvorlig forstoppelse, sier Sperre.

Denne saken og Karine Sperres reaksjon på omsorgssvikt ble omtalt i Oslo by.no 26. juli i år.

Mistanke om behandlingssvikt

– Senere ble Hans-Christian igjen innlagt på sykehus på vårt initiativ. Det ble konstatert langt fremskreden underernæring og sykehuset skrev i forbindelse med innleggelsen at det er mistanke om behandlingssvikt, sier Karine Sperre.

Hun og moren har i lang tid forsøkt å få en dialog med ledelsen i bydelen.

– Blant annet ville vi møte bydelsdirektør Jan O. Nytveit. Han vil ikke møte oss og viser bare til bydelens leder for omsorgsboligene, Anne Lexow, som har hans fulle tillit. Lexow viser videre til ledelsen ved Arnebråten Bofellesskap, som har hennes fulle tillit. Til tross for alvorlighetsgraden i disse sakene, hvor også andre pårørende ved boenheten kan vise til graverende tilfeller av omsorgssvikt, så fraskriver de øverste lederne seg ethvert ansvar, sier Sperre.

Mener lederne bør gå

– I likhet med i andre bedrifter bør disse lederne gå og overlate plassen til noen som er i stand til å vise empati og søke løsninger på problemer som er helt åpenbare. Jeg skulle gjerne sett Nytveits reaksjon hvis hans barn eller søsken satt og spydde blod og avføring med fryktelige smerter, uten at noen ansvarlige tok grep, sier Sperre, som til slutt gikk til media for å få satt lys på sakene.

Hans-Christian Sperre ble i forbindelse med den siste episoden etter hvert overført til Diakonhjemmet sykehus. Nå er han tilbake til boligen i Arnebråtveien.

– Skammelig innstilling

– Vi har ikke noe valg. Jeg er redd for min brors liv. Vi har ham på lånt tid og gjør alt for at han skal føle seg trygg og elsket, sier Sperre.

Hun påpeker at de ikke kan være hos broren hele tiden.

– Mor vil være sammen med ham mest mulig for å beskytte ham og sørge for at han får riktig ernæring og stimuli. Nå vet vi av erfaring at en stor del av personalet er helt holdningsløse og med en skammelig innstilling til jobben. Det er enorme forskjeller på staben. Den er todelt. Vi har noen fantastiske pleiere som viser omsorg. Blant disse er det modige personer som tør si fra, men de blir hysjet ned eller omplassert, hevder Sperre.

Avføring i klærne

Hun mener at store deler av det ukvalifiserte personalet ikke er skikket til jobben.

– Jeg har ikke opplevd maken til respektløshet og innstilling til pasienter med stort behov for omsorg og oppmerksomhet. Flere ganger blir våre kjære funnet med avføring i klærne og med møkk langt oppover ryggen. Jeg har mange andre eksempler og alle pårørende ved bofellesskapet er opptatt av dette. Den daglige ledelse er også under enhver kritikk og evner ikke å ta inn over seg kritikk, sier Sperre.

Slåss for å bli trodd

Hun er svært krass i et brev til bydelsledelsen med hensyn til hvordan hun og andre pårørende er blitt møtt og mangel på tilbakemeldinger når de har tatt opp vesentlige problemer.

– Jeg har tre ord til beskrivelse av den holdningen jeg oppfatter dere har: Feig, samvittighetsløs og nonsjalant, skriver hun til lederne.

– Vi å hele tiden slåss for å bli trodd. Dette er en kamp vi ikke kan vinne alene. Vi må ha hjelp til å få belyst situasjonen. Jeg spør meg selv. Hva skjer med alle dem som ikke har ressurssterke pårørende. Hans-Christian hadde neppe vært i live i dag uten vår oppfølging. Det er et tankekors. Bydelens ledelse skal stilles til ansvar og jeg mener at mangelen på oppfølging og mangelen på å ta ansvar gir bare en utvei. De må gå.

I en artikkel i Aftenposten går en pårørende hardt ut mot bydelens ledelse. De har en datter i det samme bofellesskapet som Hans-Christian Sperre.

Vil ikke kommentere

Bydelsdirektør i Bydel Vestre Aker, Jan O. Nytveit, vil ikke kommentere sakene, men sier at de nå er midt i en krevende prosess. Han vil ikke kommentre utover det han sa til Aftenposten i juli: «Beboerne i boliger for funksjonshemmede er i mange tilfeller en målgruppe med et stort hjelpebehov og ulike utfordringer. Jeg vil ikke si noe om de konkrete sakene, annet enn at de kan ha flere sider».

Omsorgsboligen er klaget inn for Fylkesmannen. Flere politikere som Carl I. Hagen (Frp) og Ivar Johansen (SV) har nå engasjert seg i sakene.

Les også: Sparket kritisk tilsynsutvalg i Bydel Vestre Aker

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021