Gå til sidens hovedinnhold

Redd lynet - stupte tre etasjer

Lajka fikk fullstendig panikk.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Labradoren Lajka (5) var hjemme i bygården på Vålerenga i Oslo da det kraftige tordenværet satt inn fredag kveld. Da eieren kom hjem var hunden borte.

- Jeg gikk ut og hadde satt Lajka inne på rommet mitt for at hun ikke skulle stikke av. Noen timer senere fikk jeg en telefon fra faren min som ikke fant hunden, sier Kristoffer Endresen, hundens eier, til Dittdyr.no

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redd
Endresen kom hjem og sammen med faren lette han både inne og ute etter Lajka. Til slutt fant de et spor.

- Vi så at lampa i vinduskarmen på rommet mitt var veltet og at vinduet sto oppe. Den eneste forklaringen vi kan komme på er at Lajka hoppet ut av vinduet, siden døren var lukket, fortsetter Endresen.

Etter noen timers leting fikk de endelig beskjed om at de kunne hente Lajka. Noen hadde funnet den ID-merkede hunden og levert den til Falken.

- Vi dro ned til Falken og hentet Lajka. Derfra dro vi til veterinæren, sier Kristoffer Endresen.

Les også: Norske hunderaser utrydningstruet

Lettere skadet
Lajka kom fra det hele med helsa i behold. Hun fikk et stort sår på skinka som måtte sys.

- Veterinæren fant ingen brudd. Hvis det er noen indre skader vil vi først merke det senere. Vi håper nå at alt går bra med henne, sier Kristoffer Endresen.

Lajka har alltid vært redd for torden og andre høye lyder.

- Vanligvis gjemmer hun seg under senga, men denne gangen må hun ha fått fullstendig panikk, avslutter Kristoffer Endresen.

Les også: - Nala ble stjålet

Ro ned hunden
Det finnes måter å få hunden til å roe seg ned i tordenværet.

- Ideelt sett bør valpen bli utsatt for flere og sterkere lyder hos oppdretter allerede før de blir solgt til den nye familien. Så må hunden oppleve et variert miljø inkludert mange ulike lyder, sier hundeatferdsekspert i Manimal Gry Løberg, til Dittdyr.no.

Det er også mulig kjøpe CD-er med lyder av fyrverkeri og andre sterke lyder som kan spilles inn for hunden i rolige omgivelser. Dette kan gjøre hunden vant til høye lyder.

Les også: Hunden din føler seg aldri skyldig

Halsbånd
Det finnes såkalte DAP-halsbånd i dyrebutikker som frigjør feromoner. Dette kan gjøre hunden roligere.

- Feromoner er luktstoffer som diegivende tisper utskiller via talgkjertler plassert i bukens midtlinje, for å knytte til seg valpene og roe dem ned, sier atferdskonsulent Gry Ellingsen Eskeland, til dyrenett.no

Veterinærer advarer uansett innstendig mot trøst eller skjenneprekener når hunden viser frykt for lyder. En slik reaksjon forteller at lydene virkelig er noe å være redd for.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken