Gå til sidens hovedinnhold

Redd påsken, fjern helligdagene

Påskeferien slik den utarter seg i dag er et rent hån mot den kristne høytiden. Hva om vi bytter ut bevegelige helligdager med mer ferie i stedet?

En tredel av nordmenn drar til fjells i påsken, og de aller fleste nordmenn feirer ikke påsken religiøst. Faktisk er det mange nordmenn som ikke kan noe særlig om påskens religiøse opphav til tross for at det står på pensum i skolen.

For nordmenn flest er påsken en feiring av overgangen mellom vinter og vår, helst med en kombinasjon av godt skiføre og solskinn.

Påsken er en bevegelig helligdagsperiode, og varierer fra år til år. Første påskedag kan være alt fra 22. mars til 25. april; en ganske upålitelig høytid å planlegge rundt, altså.

Med klimaendringene som foregår betyr det at det er store sjanser for at mer enn halvparten av påskeferiene fremover kommer til å bli ubrukelige hva det gjelder snø og skiføre.

Den norske tradisjonen for appelsin og Kvikklunsj i skisporet med påskesol er derfor utrydningstruet.

Dette kan vi gjøre noe med, samtidig som vi bygger et mer liberalt samfunn som respekterer at alle har sine egne tradisjoner og religiøse høytider.

Helligdager til feriedager

Lov om helligdager og helligdagsfred fastsetter 8 bevegelige kristne hellidager som kan falle på hverdager: skjærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, Kristi Himmelfartsdag, 2. pinsedag, 1. og 2. juledag, og 1. nyttårsdag.

De 3 sistnevnte kan man dog argumentere har hedenske/sekulære koblinger, så la oss si at vi strengt tatt har 5 kristne helligdager som kan falle på hverdager på den offentlige kalenderen i Norge.

Kan vi ikke bare fjerne disse 5 helligdagene og overføre dem til feriedager, slik at alle får 30 feriedager i året?

Da kan de som ønsker å feire en kristen påske ta ut ferien disse dagene, mens resten av oss kan feire "påske" da vi får mest uttelling for de nasjonale tradisjonene vi er blitt vant med.

Nordmenn med andre livssyn kan da bruke disse 5 ekstra feriedagene til sine egne høytider.

Vi ville da hatt et system som tilrettelegger for alle, ikke bare for (tradisjons)kristne.

De som er redd for at "påsken" forsvinner av den grunn må huske på at vi har et konsept som heter fellesferie, og at man i forbindelse med dette også anbefaler når arbeidstakere bør få fri resten av året.

For å ivareta nordmenns påsketradisjoner bør vi velge et mer fast og gunstig tidspunkt for å ta denne ferieperioden.

En feiring av vinterens slutt

Hvis vi skal bestemme "påskeferie" på samme måte som fellesferie, når burde vi ha den?

Vårjevndøgn, en slags offisiell dag da dagene begynner å bli lengre enn nettene igjen, faller på 20. eller 21. mars. De tidligste påskene vi kan ha per i dag faller rundt 22. mars, det er kanskje litt i tidligste laget.

En annen offisiell hendelse er omstilling til sommertid, som skjer siste søndagen i mars, altså søndagen i uke 12 eller 13.

Vårjevndøgn faller i uke 12, siste mulige kristne påskedag faller i uke 16/17; tar man høyde for klimaendringer så kan man skimte et slags optimalt snitt på ca. uke 14.

Hva om vi bare sier at påskeferien anbefales tatt ut uken som følger søndagen man stiller om til sommertid?

(Sommertid er egentlig et avleggs konsept, men vi får ta det en annen gang.)

Da får vi en pålitelig påskeferie hvert år, for de som ønsker å feire den, som ikke er for tidlig eller for sent mht. påskesol og skiføre.

Hvis vi ikke gjør noe kommer de trauste påskene som vi hyppigere kommer til å oppleve til å bli mer av normalen fremover.

God påske, snø eller ei!

Kommentarer til denne saken