RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redder kompisen ned fra fjellet

Sist oppdatert:
For de fleste er det vrient nok å karre seg ned en bratt skrent, mens noen går på kurs for å kunne hjelpe andre opp eller ned loddrette stup. Se bildene!

Interessen for klatring har økt kraftig de siste årene. Dermed er det også flere som ønsker å utdanne seg til klatreinstruktører. DNT Fjellsport Bergen har noen av landets beste instruktører, og folk kommer fra hele landet for å ta kurs på klippene utenfor vestlandets hovedstad.

Det er en varm fornøyelse å klatre i stekende sol og 28 grader!

To og to sammen
Kameratredning, metode og bevisstgjøring i forhold til sikker klatring er noe av det som står på timeplanen for de seks kursdeltakerne. Nettavisen er til stede i det redning på klatreklippe er tema.

- Det er mange momenter å huske på. Greit å få øve på det praktiske, sier Anders Bolstad fra Oslo. Han har valgt å ta klatreinstruktørkurs i Bergen.

- Dette er veldig nyttig. Alle stegene i en kameratredning ble vist ett for ett og deretter satt sammen, sier Anders. Han har vært på fjellsportkurs tidligere og vært borti en del av dette, men har ikke fått praktisert kameratredning så mye.

Deltakerne jobber sammen to og to. En er «bevisstløs», den andre redningsmann. Den skadete skal bringes ned fra klippen via rappell sammen med redningsmannen. Tauet er ikke langt nok til å nå helt til bakken, så det må bygges standplass i veggen underveis sånn at de kan henge i den, mens de drar tauet ned og så rappellerer videre.

Første forsøk
To av deltakerne kommer seg ned på bakken.

- Hvordan gikk det, spør instruktør Alexander Madsen Sandvik.

- Gikk jo bra, bortsett fra at tærne sovna, svarer Anders.

To til er nede og får samme spørsmål

- Vi hadde litt kort avstand mellom oss, svarer Arne Moe.

- Ble det litt intimt på standplass da? spør instruktør Odd Magne Øgreid.

- Ja, innrømmer Arne.

Må av og til legge igjen utstyr
Det er mye utstyr å holde styr på under en kameratredning. Innbindinger og knuter må være korrekt. Når det bygges standplass underveis, er målet å få med seg så mye av utstyret som mulig, men det er ikke alltid like lett.

- Hvor mye utstyr måtte dere sette igjen da, spør Odd Magne.

Ken Eivind Thompson og Arne er på samme gruppe og skjønner at de burde fått med seg litt mer enn de klarte:

- Jeg hadde nok klart å nå den karabinen, sier Ken Eivind.

- Men du er jo «bevisstløs», kommenterer Odd Magne.

Etter hver øvelse er det samlet evaluering. Når gruppene har kjørt gjennom en del ganger, ser instruktørene at det går fremover.

- Begynner å se litt fremskritt her nå, sier Odd Magne.

- Vi lærer av våre feil, det kommer seg nå, synes Ken Eivind.

- Den så rein og fin ut den redningsoperasjonen dere gjennomførte denne gangen, sier Odd Magne.

Bevisstløse diskusjoner
Samtlige sitter på bakken og diskuterer. Det handler om hvordan en kan finne noe å banke løs utstyr som sitter fast i fjellveggen med.

- Du har jo hjelm så du kan jo bruke hodet, fleiper Odd Magne.

- Du, jeg er ikke vant til å bruke hodet, jeg, kommer det kjapt fra Simon Oldaker. Han er opprinnelig fra Kanada, men bor og jobber i Oslo.

- Det er veldig bra å gjøre det her. Vi får tilbakemeldinger, gjør det på nytt, får nye tilbakemeldinger og så enda en gang, forklarer Simon, og legger til:

- Og så har jeg gode diskusjoner med min klatrepartner.

- Den bevisstløse? undrer Odd Magne

- Jeg hadde også fine diskusjoner med den bevisstløse, smiler Anne Botslangen. Hun har kommet fra Molde for å ta klatreinstruktørkurs i Bergen.

Klatreinteressen øker
Peder Sylte har tatt turen fra Eide (et sted mellom Molde og Kristiansund).

- I vårt område er du nødt til å starte med å klatre på kiler om du skal starte lett. Jeg har planer om å få i gang litt mer kursing på dette området, forteller Peder. Det er økende interesse for klatring der han bor.

- Det virker som om klatreinteressen blusser opp i takt med nye innendørsvegger, sier Peder.

Etter fire dager på kurs er de seks deltakerne ferdig med metodekurset som er første del i klatreinstruktørutdanningen. Men, assistenttrening på seks dager og veilederkurs på fire dager må også fullføres før gjengen eventuelt godkjennes som instruktører. Det er ikke bare å ha gjennomført kurs og trening, her teller også ferdigheter og evnen til å kommunisere kunnskapen en har og får i løpet av perioden.

Se flere bilder fra kurset under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere