Reddet av rask evakuering

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

– Hadde de ikke kommet til oss i tide, hadde det ikke gått bra, uttaler sjefen for Forsvarets medisinske team i Meymaneh.

03.05.10 16:27

AKERSHUS FESTNING, OSLO (Nettavisen): Rask evakuering av dem som var hardt skadd var avgjørende da rundt 20 norske soldater ble utsatt for et kraftig bakholdsangrep i Ghormach-distriktet nord i Afghanistan søndag ettermiddag lokal tid. Det sier to fra Forsvarets medisinske personell som deltok i evakueringen og behandlingen av dem som ble alvorlig skadd, en soldat i 20-årene og en i 40-årene.

– Hadde de ikke kommet til oss i tide, hadde det ikke gått bra, uttaler sjefen for den medisinske enheten i Meymaneh, Harald David Meum, og anestesisykepleier Lars Larsen.

– Var kritisk for soldat i 20-årene
De to fortalte mandag sin versjon av dramaet i det sørvestlige hjørnet av Faryab-provinsen. Det skjedde på en pressekonferanse hos Forsvaret, der de to deltok via telefon fra Afghanistan.

I alt åtte norske soldater ble skadd i angrepet, to av dem alvorlig. Soldatene i 20-årene var kritisk skadd da han ble hentet av et norsk helikopter og i første omgang fløyet til basen i Meymaneh. Behandlingen begynte umiddelbart.

– Han hadde skader i brysthule og buk og fikk stabiliserende kirurgi hos oss. Noen timer senere ble han evakuert videre med ambulansehelikopter til den tyske basen, fortalte Meum.

Siste nytt om pasienten er at han befinner seg på det tyske sykehuset i basen Camp Marmal utenfor Mazar e Sharif. Der ble han på nytt operert mandag morgen. Tilstanden skal nå være stabil. Soldaten i 40-årene er operert og er nå til observasjon. Også tilstanden hans beskrives som stabil.

Seks andre som ble skadet i bakholdsangrepet ble lettere skadet.

– Rask kirurgi avgjørende
– Tidsaspektet er avgjørende ved skader som dette. Å få kuler i kroppen betyr som regel store blødninger. Det som teller er å få dem til kirurgi så fort det lar seg gjøre, sier Meum.

Anestesisykepleier Lars Larsen sier de brukte en halv time ut til skadestedet med helikopter. Da de landet ble de to hardest skadde tatt med, og stabiliserende behandling startet allerede på veien tilbake.

Opplever flere angrep
Generalmajor Finn Kristian Hannestad ved Forsvarets operative hovedkvarter sier de norske styrkene i Afghanistan er forberedt på angrep som dette, men sier at de har opplevd flere og mer alvorlige angrep det siste året.

– Situasjonen er blitt mer og mer utfordrende. Vi har hatt flere trefninger det siste året, sier Hannestad.

– Norske styrker tok for et års tid siden over ansvaret i et område som før var lite kontrollert. Oppdraget for styrken som ble angrepet var å veilede og ta kontakt med afghanske ledere og sikkerhetsstyrker i dette området, sier Hannestad.

Angrep med håndvåpen og granatkastere
Det var i en trang elvedal omgitt av høye åsrygger angrepet skjedde. Styrken hadde da nettopp besøk en av det afghanske politiets sjekkpunkter i området og var på vei til den neste. Opprørerne angrep med håndvåpen og granatkastere. Forsvaret beskriver selv angrepet som kraftig. De har ingen rapporter om tap på opprørernes side. Trefningene pågikk i rundt seks timer. Underveis var det opphold i ildgivningen.

– Vi er forberedt på å møte denne type motstand og har utstyr og materiell for det, sier Hannestad.

Vil trekke lærdom
Han sier årsaken til den økende motstanden kan være at de norske styrkene opptrer mer sammen med afghanske sikkerhetsstyrker og oppsøker områder som tidligere var lite kontrollert.

Hannestad sier Forsvaret vil se nærmere på og trekke lærdom av bakholdsangrepet søndag for å se om det er behov å endre på noen rutiner. Ifølge generalmajoren har de norske styrkene god beredskap når det gjelder ambulansehelikopter og god medisinsk kapasitet i bakhånd. Han sier Forsvaret også har det de trenger av utstyr og materiell i Afghanistan for å møte de nye utfordringene.

I Ghormach har den norske styrken en fremskutt base, mens de har sin hovedleir i Meymaneh. Angrepet søndag skjedde sørvest for Ghormach. Det var et såkalt MOT-lag på 20 personer som var ute på oppdrag. Styrken trakk seg tilbake mens de ble angrepet, mens de hardest skadde ble evakuert med helikopter. Samtidig ble det bedt om forsterkninger fra Meymaneh. En infanteriavdeling gjorde seg klar. Situasjonen roet seg søndag kveld ved 20-tiden afghansk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.