RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Reddet eldre ektepar på fritiden, kan bli siktet

Sist oppdatert:
- Tør ikke tenke på hvordan jeg hadde hatt det om det hadde skjedd noe med ekteparet, og jeg satt hjemme, sier lensmannen

Flå-lensmann Geir Vidme hadde fri fra jobben, men rykket ut da han ble oppringt av et eldre ektepar som desperat ba om hjelp fordi politiet ikke visste når de kunne være på plass. En rabiat mann prøvde å bryte seg inn i huset.

Fri fra jobben
Nok en gang settes det spørsmålstegn ved politiets prioriteringer.

I lørdagens utgave av Hallingdølen forteller lensmannen om episoden, som fant sted 1. mars i år, og om det ubehagelige etterspillet som kan ødelegge hans karriere i politiet.

Den truende mannen ble skadet i basketaket da han ble lagt i bakken av Vidme. Nå risikerer ekteparets redningsmann å bli siktet av Spesialenheten for Politisaker.

Her er historien: På kvelden torsdag 1. mars fikk Geir Vidme telefon fra en eldre kvinne fra bygda. Hun fortalte at en mann med utenlandsk opprinnelse prøvde å bryte opp ytterdøra. Mens den eldre kvinnen ringte, stod ektemannen og holdt igjen døren.

Livredd, hadde hun først ringt nødnummeret og kommet til operasjonssentralen i Hønefoss, fra Nordre Buskerud Politidistrikt, som for øvrig er i hardt vær etter den knusende kritikken fra 22. juli-kommisjonen.

Beskjeden hun fikk var at de skulle sende en patrulje fra Gol, men ikke visste når denne patruljen kunne være på stedet.

I frykt for at det kunne ta for lang tid, ringte kvinnen til lensmannen Geir Vidme, som tok på seg uniformen og dro til huset deres.

- Kunne latt være
Det tok tre minutter fra Vidme rykket ut, til han hadde kontroll over inntrengeren.

- Da jeg kom til stedet møtte jeg en stor mann. For første gang i min lange karriere tok jeg fram peppersprayen, men den virket ikke. Jeg hadde valget; stikke av eller ta et oppgjør med han. Jeg hogget tak i han og i tumultene så falt han og slo hodet i asfalten. Jeg varslet ambulansen umiddelbart, og han ble sendt til sykehus med skader i hodet, sier han til avisen.

- Jeg kunne ha latt være å rykke ut fordi politiet var varslet. Men jeg tør ikke tenke på hvordan jeg hadde hatt det om det hadde skjedd noe med ekteparet, og jeg satt hjemme, sier han til Hallingdølen.

Vidme har støtte i politiinstruksen for å gripe inn, selv om han ikke var på jobb.

«Umiddelbart inngrep anses strengt nødvendig for å forebygge eller stanse utførelsen av et grovt lovbrudd» heter det i Politiinnstruksens § 6-2 om politimannens tjenesteplikt i sin fritid.

Saken har vakt sterke reaksjoner i den lille byen, og går rett inn i den brennhete diskusjonen om politiets beredskap i nødsituasjoner.

Belastende
- Dessverre fikk han en skade i fallet, men mens det nå blir klaget over at politiet ikke reagerer når publikum ber om hjelp, så sitter jeg altså her og kan bli siktet. Jeg har nå blitt avhørt tre ganger og venter fremdeles på en avgjørelse. Det er belastende, sier Vidme.

Ifølge Hallingdølen har ikke Lensmannen fått noen oppbakking fra politiet. Beskjeden fra politiet er klar. Når utrykningstiden er så kort som i dette tilfellet, kunne han da rekke å gjøre en skikkelig vurdering av situasjonen?

- Vi kan bekrefte at saken har vært under behandling hos oss, fordi mannen ble alvorlig skadet, og er ferdig etterforsket. I juni ble en innstilling levert til sjefen for Spesialenheten for vedtak, men det er ikke fattet noe vedtak enda, sier leder for etterforskningsavdelingen i Øst-Norge til Nettavisen.

Geir Vidme ønsket ikke å kommentere saken ytterligere overfor Nettavisen.

Ukultur
Stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) fra Buskerud støtter Lensmannen fullt ut.

- Sett i lys av den pågående debatten etter 22.juli-tragedien, politiets dårlige respondstid og beredskapen i Norge, så er dette et godt eksempel på hvilke utfordringer og hva slags kultur vi har internt i politiet, sier han til Nettavisen.

Han håper denne saken også belyser den fortsatt lave politibemanningen og beredskapen i Nordre Buskerud Politidistrikt.

- Dette skjedde 1.mars i år. Over et halvt år etter 22.juli. Her måtte politipatruljen rykke ut fra Gol, og man visste ikke når de ville være fremme hos det eldre ekteparet i Flå. Lensmannen var der på tre og halvt minutt. Man gjør seg noen refleksjoner og tanker om lensmannen ikke hadde rykket ut på sin fritid, og den politipatruljen fra Gol hadde kommet for sent. Vi kan ikke ha det slik at man ser så firkantet på sin arbeidstid og vegrer seg for å rykke ut når noen er i nød, fortsetter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere