*Nettavisen* Nyheter.

Reddet etter 80 timer i ruinene

Foto: EPA/Scanpix

Et lite mirakel på jordskjelvherjede Haiti.

16.01.10 14:49

33 år gamle Lidovia Pierressaint ble natt til lørdag norsk tid reddet ut fra ruinene av et hus på Haiti. Før hun ble funnet av redningsmannskaper hadde hun ligget begravd i over 80 timer.

Det er det voldsomme jordskjelvet som har rystet Haiti som var grunnen til at kvinnen hadde blitt begravd. Det at hun ble reddet ut i live etter så lang tid blir beskrevet som et stort mirakel.

Funnet ved tilfeldighet
Redningsmannskapene skal ha kommet over den 33 år gamle kvinnen ved en ren tilfeldighet, skriver nettstedet Telecincos.

Les også: - Gjenger løper i gatene med macheter

Etter først å ha gjennomgått et annet hus, ble de tipset om at det kunne være overlevende i en annen bygning i nærheten. Der fant de altså Pierressaint, samt tre døde tenåringsjenter.

33-åringen lå fanget under en ståldør inne i huset, og selv om hun ikke kunne komme seg fri ved egen hjelp, ga hun uttrykk for at hun var i live, ved å vifte med armene til redningsfolkene.

Redningsaksjonen ble gjennomført av lokale brannmenn, samt medlemmer av sivilforsvaret fra Peru og Nicaragua.

Veggene ristet
De prøvde først å løfte bort den tunge døren med, men bestemte seg etter hvert for at det beste var å kutte av den ytre rammen.

Ifølge peruanske Javier Cañoto, en fra redningsmannskapet, skal det ha vært et gnistregn uten like inne i rommet der kvinnen lå fanget, og veggene skal ha ristet like mye som den dagen da jordskjelvet inntraff da de skar i døren.

Det tok over ni timer å få Pierressaint fri. Redningsfolkene jobbet i halvtimes skift, og var sterkt preget av stanken fra likene var de tre jentene som hadde omkommet.

Først klokken to om morgenen var kvinnen fri. Da hun ble hjulpet ut ble hun møtt av stor jubel fra både hjelpemannskapene, frammøtte journalister og sivile tilskuere i Port-au-Prince.

Flere hjelpemannskaper
Redningsaksjonen som reddet livet til Pierressaint kan være et resultat av at det merkbart har vært flere hjelpemannskaper i aksjon i Port-au-Princes jordskjelvherjede gater de siste dagene.

Reportere fra AFP melder at de har sett hjelpeteam fra blant annet USA, Cuba, Venezuela, Belgia, Russland, Sveits, Mexico, Frankrike, Island og Den dominikanske republikk i fullt arbeid.

Mange av dem har hunder og graver med spader og hakker etter overlevende under ruinene av de sammenraste husene.

Hjelpemannskaper fra så mye som 30 land har kommet til Haiti for å bidra, sier USAs utenriksdepartement ifølge NTB.

Lørdag ble det også klart at alle haitiere som allerede er i USA, skal få midlertidig oppholdstillatelse som en følge av jordskjelvet.

Se de store bildene: Du vil ikke tro hvordan det er der

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.