Gå til sidens hovedinnhold

Reddet etter fire uker

Evan Muncie (28) var svært avmagret og dehydrert, men i live da han ble gravd fram.

Muncie ble funnet i ruinene av et marked i Haitis hovedstad mandag. Da hadde han vært fanget i ruinene siden 12. januar.

Muncie solgte ris på markedet da jordskjelvet rammet og så godt som jevnet Port-au-Prince med jorden. Leger ved et feltsykehus drevet av University of Miami forteller at Muncie var sterkt dehydrert og underernært, men han skal ikke ha alvorlige skader.

- Han var avmagret. Han hadde ikke hatt noe å spise på ganske lenge. Han hadde åpne sår og infeksjoner i begge føttene, sier Dr. Mike Connelly til CNN.

Forvirret
Muncie ble funnet av folk som ryddet markedsplassen. De hadde gitt opp å finne overlevende for lenge siden.

Muncie skal selv ha fortalt til legene at noen forsynte ham med vann mens han lå fanget, men legene sier at han virker forvirret og av og til tror han fortsatt ligger under ruinene. Ifølge doktor Connelly må mannen ha hatt tilgang til vann på en eller annen måte.

Minst 212.000 mennesker skal ha mistet livet i det voldsomme jordskjelvet som rammet Haiti for nesten en måned siden. Myndighetene avblåste redningsarbeidet 23. Januar, men overlevende ble funnet helt til 27. Januar. Og nå altså helt til 8. februar

Les også: Kan bli en av de ti verste

Frustrasjon
Men samtidig som en og annen gladnyhet kommer fra Port-au-Prince, stiger frustrasjonen blant befolkningen. Hundrevis av haitiere protesterte søndag mot at de ennå ikke har sett noe til nødhjelp siden jordskjelvet for snart en måned siden

Mens stadig flere haitiere protesterte, arbeidet bistandsarbeidere på høygir med å få ut store mengder telt til de husløse før regnsesongen gjør situasjonen enda mer miserabel for de overlevende.

Beholder maten selv
Protesten i forstaden Petionville var rettet mot den lokale borgermesteren som demonstrantene mener beholder mat og nødhjelp fra hjelpeorganisasjoner selv. De fleste av demonstrantene var kvinner.

Protesten var en av de største siden jordskjelvet 12. januar, men den gjenspeiler den økende frustrasjonen blant mange.

I de siste dagene har det vært flere protester rundt om i Port-au-Prince, blant annet fredag da FNs spesialutsending Bill Clinton møtte Haitis president René Préval.

Kommentarer til denne saken