Reddet familien fra brann

Foto: Ayna Lile (Ringerikes Blad)

Hunden Quarr oppdaget brannen før røykvarslerne, og sørget kanskje for at flammene ikke spredte seg fra den brennende tørketrommelen.

Fem personer kom seg ut da en tørketrommel tok fyr i et toetasjes hus på Veme. Det kunne gått riktig ille om ikke husets firbeinte hadde varslet, skriver Ringerikes Blad.

Ved 00.45-tiden natt til onsdag kom Ragnar Monsen og datteren hjem fra krepsing. Datteren gikk og la seg og Monsen satte seg ved datamaskinen. Kona Siv-Merethe Øya lå og sov i første etasje. I andre etasje var sønnen og kjæresten.

Sparte verdifull tid
- Bikkja begynte å oppføre seg rart. Jeg gikk for å undersøke om det var noen utenfor, men så ingenting. Bikkja fortsatte å bjeffe, forteller Monsen, som sjekket nok en gang.

- I gangen så det ut som noen hadde tatt en sigarett og det luktet plastikk. Da skjønte jeg at det brant. Jeg vekket kona og gløttet på baderomsdøra. Det var helt svart der inne.

Monsen var snarrådig. Han lukket døra, fant brannslukningsapparatet, sprøytet inn på badet, lukket døra igjen og ringte brannvesenet.

- Om ikke bikkja hadde varslet, hadde det brent igjennom til andre etasje, sier Monsen, som tror at schæferen Quarr sparte mellom 5 og 20 minutter i reaksjonstid.

600 grader
22 minutter senere kom brannbilene.

- Det var lange minutter å vente. Brannfolkene var utrolig profesjonelle og alt gikk på skinner. Det ble målt 600 grader opp mot taket på badet og brannen ville nok blusset opp igjen.

Monsen forteller at det tok flere minutter før røykvarsleren begynte å ule.

- Hadde det ikke vært for bikkja, ville vi oppdaget brannen for sent. Det skulle ikke brent i mange minuttene før det hadde tatt fyr i andre etasje, fastslår Monsen.

Ukjent årsak
Vaskemaskin og tørketrommel har vært flittig i bruk hos familien Øya/Monsen.

- De har gått nesten døgnet rundt. Det reklameres for billigere strøm om natten, så det er ikke rart at folk setter i gang vask og tromling da.

Politiet skal sjekke årsaken til at tørketrommelen begynte å brenne.

- Maskinen pleier å si ifra når det er behov for rengjøring, men vi har sikkert slurvet med det. Men brannen ser ut til å ha begynt i bunnen av maskinen.

Datteren i huset var på sjekk hos legevakta og følte seg uvel i går, men hun ble trolig ikke røykskadet. Badet er ubrukelig og huset har røykskader. Familie og hund er innkvartert hos venner.

- Vi har hatt kjempeflaks. Det vil aldri stå på hvitevarer om natten igjen. Det spørs om vi ikke også drar ut kontaktene.

Les flere saker i Ringerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.