RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reddet fra krigen

Sist oppdatert:
Ratchet ute av Irak.

Ratchet har vært Sersjant Gwen Bebergs beste venn i en tøff krigshverdag i Irak. Nå er hunden flydd ut av det krigsherjede landet for å bo hos Bebergs foreldre i Minnesota.

- Jeg gleder med enormt til at Ratchet vil vente på meg når jeg kommer tilbake fra Irak. Ord kan ikke beskrive det, sier Beberg i en uttalelse.

Beberg håper dette kan inspirere andre til å ta med dyr hjem fra krigssoner.

- Jeg håper at Ratchet sin historie vil inspirere folk til å kjempe for at soldater kan ta med dyr hjem fra Irak og Afghanistan.

Les også:Denne valpen vil ikke Bush ha

Fjernet fra transporten
Den 1. oktober fikk Beberg satt Ratchet på en transport til flyplassen for å frakte hunden ut med neste fly. Det ville ikke hæren ha noe av. De konfiskerte Ratchet og truet med å holde hunden igjen til etter at Beberg returnerte fra Irak. Da ville det blitt for sent.

- Dette året har vært ekstremt vanskelig for min datter og hennes familie. Det har vært et år med skuffelser og ensomhet på grunn av alt hæren har krevet av Gwen. Ratchet var det som reddet hennes mentale helse, sier moren til Gwen, Patricia Beberg i en pressemelding, ifølge TimesOnline .

Etter at 65.000 personer fra hele verden hadde skrevet under på et opprop for å redde Ratchet, ble denne hunden og fem andre reddet ut av landet 19 oktober.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dyr i Bagdad
Organisasjonen i SPCA har et prosjekt i Irak som heter Bagdhad Pups. Ildsjeler jobber kontinuerlig for å redde dyr ut av krigssonen. 11. september 2007 fikk SPCA en mail fra en soldat som vill ta med seg hjem hunden Charlie. Hunden ble reddet, og dette var starten på prosjektet som jobbet for Ratchet og de andre hundene.

- Deres standhaftighet og fantastiske arbeid har vært utrolig hele veien, dere fortjener de høyeste sivile utmerkelser, sier Beberg i en uttalelse til SPCA.

Mer fra Dittdyr. no:

Dette er blodig alvor

Måtte velge mellom bolig og hund

Nå skal døde dyr hvile her

Ulovlig
Det er delte meninger om transport av dyr ut av krigsområder. For norske Afghanistan-soldater gjelder strenge bestemmelser.

- For norske soldater i Afghanistan gjelder de sivile reglene, det vil si tollbestemmelsene og veterinærbestemmelsene. Reglene gjelder også under opphold i leiren, slik at det ikke vil være mulig å ta til seg kjæledyr som ikke er vaksinert i henhold til norsk lov, sier Kjetil Eide, pressetalsmann i Forsvaret, til Dittdyr.no.

Målet er å forhindre farlig smitte. Amerikanske soldater tjenestegjør lenger i utlandet enn norske, noe som kan føre til at det blir lettere å knytte seg til dyrene.

- Frem til nå har ikke dette vært en aktuell problemstilling, siden soldatene er i Afghanistan er utplassert opp til seks måneder, som er betydelig kortere enn de amerikanske soldatene i Irak er.

For amerikanerne er det ulovlig å bringe ut dyr fra Irak som blir vurdert som farlige. Soldater kan risikere krigsrett for å ta ut dyr, skriver SPCA.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hjelp mot traumer
SPCA er uenig i den strenge tolkningen av dyrereglene. Organisasjonen sørger for å vaksinasjon og karantene for dyrene og flyr alle ut kommersielt. De også mener dyr som Ratchet vil hjelpe soldater som kommer hjem og potensielt hindre posttraumatisk stresslidelse.

For Ratchet er fremtiden uviss. Men Gwen Beberg er ikke i tvil om at Ratchet og andre hunder betyr mye for soldater som returnerer fra krig.

- Hvem er flinkere til å se dine problemer enn en hund som har vært der, som ikke vil klandre deg og som elsker deg uten vilkår uansett hva du måtte gjøre for å overleve? sier Beberg i sitt åpne brev.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere