RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reddet fra seilbåt i full fyr: – Jeg var forberedt på at dette var mine siste dager

LETTET: – Jeg er bare glad for at jeg er i live, sier Ronny Person (36) etter at båten hans tok fyr i Ytre Oslofjord.
LETTET: – Jeg er bare glad for at jeg er i live, sier Ronny Person (36) etter at båten hans tok fyr i Ytre Oslofjord. Foto: Anders Ödman (Redningsselskapet)
Sist oppdatert:
Tilfeldigheter gjorde at Ronny Persen (36) ikke hadde med hele familien på turen som endte med at seilbåten sto i brann.

B.NO): Lørdag hadde Ronny Persen årets første seiltur med familiens Bavaria på 34 fot.

– Jeg kikket bak meg og så at det veltet røyk ut av kabinen bak, forteller båteier Ronny Persen (36) til tb.no.

Etter en natt ombord ved Bastøy i Horten, var han på veimot Hvaler i Østfold. Han kjørte på motor og autopilot mens han polerte seilbåten familien har eid i fire–fem år.

Se video fra da Ronny fikk hjelp av Redningsselskapet lenger ned i artikkelen.

Brannslukningsapparatet satt fast

Persen åpnet oppbevaringsplassen ved båtens sittegruppe for å gripe brannslukningsapparatet. Men det som ikke skulle skje, skjedde.

– Jeg løsnet et strammebånd og rykket alt jeg klarte, men jeg hadde ikke sjans til å få løsnet det. Da jeg hadde prøvd en stund skjønte jeg at jeg bare måtte komme meg over bord.

Langs ripa hang en kniv tapet fast fra da de kjøpte båten. Gummibåt hadde han på slep.

Les også « Seilbåt i full fyr – mann reddet seg ut »

Ronny Persen ble først reddet opp i en privatbåt, før redningsskøyta Hornflyer ankom og fraktet til land der en ambulanse ventet. Persen ble lagt inn på sykehus og undersøkt etter å ha fått i seg røyk.

Kappet tauet

– Jeg tok kniven i kjeften, hoppet ut i gummibåten og kappet tauet, forteller Persen.

Men faren var ikke over. Det var vind og urolig sjø der han befant seg ved Storegrunn, rett vest for Søsterøyene på Hvaler. Persen fryktet en bølge ville tippe gummibåten. Kniven torde han ikke ha ombord i frykt for at den ville stikke hull i gummibåten, så han kastet den til sjøs så fort tauet var kappet.

– Først var jeg livredd brannen. Da jeg kom meg opp i gummibåten, var jeg ikke sikker på om jeg kom fra det i live heller. Jeg var egentlig forberedt på at mine siste dager var kommet, forteller Persen.

Han fikk ringt Hovedredningssentralen og oppgitt koordinatene sine. Mens han ventet på hjelp, begynte han å ro mot land. Seilbåten hadde allerede stått i full fyr siden kort tid etter at han reddet seg ut.

– Jeg visste at sånt går fort. Men at det skulle gå så utrolig fort, det hadde jeg ikke trodd.

Underveis måtte han snu gummibåten, fordi den sorte, tykke røyken fra seilbåten blåste i samme retning.

Fikk hjelp

Lettelsen var stor da Persen ble plukket opp av en fritidsbåt.

– Jeg skalv som et aspeløv og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg ville bare opp i en større båt og komme i land, forteller Persen fra sykesenga ved Fredrikstad sykehus.

Deretter kom losbåten, og Persen gikk ombord der, før redningsskøyta Horn Flyer ankom. Redningsskøyta fraktet ham til land der en ambulanse ventet. Persen ble lagt inn på sykehus og undersøkt etter å ha fått i seg røyk. 

Se video tatt av Redningsselskapet:

– Da trillet bare tårene

Kun tilfeldigheter gjorde at ikke hele familien var med i båten denne lørdagen. Da ett av familiens to barn ble sykt, ble kona hjemme med barna mens Persen dro ut alene for å polere å gjøre båten i stand.

– Jeg knakk mer eller mindre sammen da jeg satt i redningsskøyta. Da trillet bare tårene. Jeg tenkte på familien som egentlig skulle vært med. Hadde de vært med, ville vi kanskje ikke kommet fra det i live, sier Persen med grøtet stemme.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere