Gå til sidens hovedinnhold

Reder kjøpte falsk Sinnataggen

Investor Arne Blystad trodde han kjøpte en ekte versjon, men Vigeland-museet er overbevist om at den er falsk.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Vigeland-museet er overbevist om at reder og investor Arne Blystad kjøpte en falsk versjon av Sinnataggen av kunsthandler Harald Kjeldaas (69). Kjeldaas nektet straffskyld for bedrageri og brudd på åndsverklovens da han møtte som tiltalt i Oslo tingrett mandag.

Kjeldaas er blant Norges mest anerkjente selgere av skulpturer.

- Jeg skulle vært denne rettssaken foruten, sier en sterkt preget kunstforhandler Harald Kjeldaas til Nettavisen.

For ham handler denne saken ikke bare om hans renommé, men også om eventuelle søksmål i etterkant av rettssaken.

Kjeldaas mener at hvis versjonen av Sinnataggen, som han solgte til skipsreder og investor Arne Blystad, er falsk, så har han selv blitt lurt.

- Én av åtte avstøpninger
Mandag fortalte Blystad til Oslo tingrett at Kjeldaas hadde fortalt ham at den aktuelle skulpturen var en av flere skulpturer som Gustav Vigeland jr hadde laget fra en støp han hadde fått av sin far.

- Han fortalte at det var laget rundt åtte avstøpninger av denne statuen, og at avtalen mellom Vigeland og hans sønn var at støpen senere skulle destrueres fordi Vigeland ikke ønsket så mange versjoner i omløp, sa Blystad på telefon fra USA. Blystad har hevet kjøpet og krevd erstatning fra Kjeldaas.

Angrer
Kjeldaas angrer i dag på at han ikke gjorde mer for å forsikre seg om at den aktuelle skulpturen var ekte.

- Ja, jeg skulle jo ha gjort mer, sa Kjeldaas til Nettavisen, men på tidspunktet da han fikk skulpturen, hadde Kjeldaas ingen grunn til å tro at den var forfalsket.

Konservator Guri Skuggen ved Vigeland-museet mener at det er sterkt kritikkverdig.

- Det er overraskende og litt sjokkerende, og det burde være en plikt til å undersøke det før de selger det. I dette tilfellet burde galleristen ha henvendt seg til museet. Da ville han ha fått hørt at dette ikke er en vigelandskulptur, sa Skuggen.

Sinnataggen
Historien startet i 2011 da Kjeldaas skulle selge skulpturen på kommisjon. Han fikk da fortalt at skulpturen var en versjon av Sinnataggen som sønnen til Gustav Vigeland hadde fått støpt. Kjeldaas fikk ikke solgt skulpturen og leverte den tilbake til eier. Kjøperen var en person Kjeldaas stolte på. Av den grunn fant han senere ingen grunn til å undersøke om denne Sinnataggen var ekte.

I den forbindelse ble skulpturen lagt ut på nettsidene til Kjeldaas.

- Hvis jeg hadde trodd at dette var en forfalskning, så ville jeg aldri lagt den ut på mine hjemmesider. Så dum er jeg ikke. Jeg ville ikke sagd av greinen jeg satt på, sa Kjeldaas.

Solgte til Blystad
Senere fikk Kjeldaas tilbud om å kjøpe den såkalte juniorstøpen av Sinnataggen, og gjorde det for 178.000 kroner.

Kjeldaas ønsket å tjene penger på skulpturen på to måter. Han solgte den videre til Arne Blystad for 283.500 kroner.

- Prisen viser at dette ikke er en original. Originalprisen ville vært cirka én million kroner, altså tre, fire ganger så høy som en juniorstøp, sier Kjeldaas.

I retten beklaget Kjeldaas at han hadde dratt navnet til Arne Blystad inn i denne saken og forsikret retten om at han ikke hadde noen ting med denne saken å gjøre.

- Jeg har ikke noe å skjule i saken, men beklager at Arne Blystad har kommet i denne situasjonen. Uansett utfall er denne saken lite hyggelig for ham, sa Kjeldaas.

Gipsavstøpning
I tillegg til Blystad-salget lagde han en gipsavstøpning sammen med to andre personer. Denne gipsavstøpningen ville de lage suvenirer av. Kjeldaas forteller at opphavsrettighetene til Vigelands skulpturer i utgangspunktet går ut 1. januar 2014.

- Vi visste det var ulovlig å lage kopien, men planen var at ingen skulle vite om det. Avstøpningen skulle ligge i kjelleren til opphavsrettighetene eventuelt ble opphevet, sa Kjeldaas i Oslo tingrett.

De tre ble uvenner og den ene partneren gikk til VG med bilder av den ulovlige gipsavstøpningen.

- Det ble til et «hyggelig» oppslag, sa Kjeldaas og poengterte at det var ironisk.

Etter dette plukket politiet opp saken og krevde en forklaring av Kjeldaas.

Gipsavstøpningen er for lengst destruert og er ikke en del av tiltalen.

Fra bot til tiltale
Saken ble først henlagt av Oslo politidistrikt fordi det var usikkert om Kjeldaas hadde solgt videre en såkalt junioravstøpning eller ikke. Henleggelsen ble påklaget. Deretter fikk Kjeldaas et forelegg på 25.000 kroner for lovbruddene politiet mente han hadde begått. Kjeldaas vedtok ikke forelegget. Dermed trakk politiet forelegget tilbake og tok ut tiltale for bedrageri og brudd på åndsverkloven.

I Oslo tingrett hevdet Kjeldaas at Blomqvist Kunsthandel i Oslo har solgt flere lignende avstøpninger av Sinnataggen, og at han derfor ikke hadde noen grunn til å betvile at dette var en slik avstøpning.

Konservator Guri Skuggen ved Vigeland-museet har undersøkt den aktuelle skulpturen. I Oslo tingrett bekreftet hun at det finnes et ukjent antall såkalte juniorstøp som er fremstilt ulovlig av Gustav Vigelands sønn, Gustav Vigeland junior.

Disse avstøpningene ble ikke gjort av en versjon lik den en meter høye statuen på broen i Vigelandsparken, men en 30 centimeter høy versjon som Vigeland laget i 1911. De er heller ikke lik den 50 centimeter høye versjonen som Kjeldaas har solgt videre.

Oslo kommune fikk i 1922 rettighetene på Sinnataggen og alle andre vigelandsskulpturer. På 50-tallet fikk Gustav Vigeland junior en 30 centimeter høy gipsskulptur av Sinnataggen som en del av arven, og i 1965 ble det kjent at han hadde laget flere avstøpninger av denne skulpturen.

En drøss med «Sinnatagger»
Vigeland junior brøt altså loven da han lagde 10 - 12 avstøpninger av Sinnataggen som han solgte videre. Disse er i dag verdt 200.000 til 300.000 kroner. Disse har Vigelandmuseet forsøkt å innhente, men domstolen har i dag sagt at man ikke kan stoppe omsetningen av disse fordi det har gått så lang tid. Det er disse 30 centimeter høye skulpturene som kalles junioravstøpninger. I tillegg har Vigeland selv støpt opp fire-fem Sinnatagger som han solgte. Disse er verdt langt mer enn de som ble laget av hans sønn.

Versjonen som Kjeldaas solgte videre er cirka 50 centimeter høy og av en helt annen karakter enn den lille 30 centimeter høye Sinnataggen.

Skuggen mener at Kjeldaas burde visst at skulpturen han solgte videre ikke er lik disse skulpturene, og at det derfor er en forfalskning. Skuggen sa at de i 2010 fikk en henvendelse fra en annen person som har hatt en lignende skulptur i sin besittelse. De fortalte personen da at statuen var falsk. På spørsmål fra aktor om hva Skuggen synes om at en kunsthandler har solgt skulpturen videre, sa hun:

- Det er overraskende og litt sjokkerende og det burde være en plikt til å undersøke det før de selger det. I dette tilfellet burde galleristen ha henvendt seg til museet, og da ville han fått hørt at dette ikke er en vigelandsskulptur, sa Skuggen, og sa at hun var «helt sikker» på at dette er en forfalskning.

Store forskjeller
Forskjellen på den 30 centimeter og den 50 centimeter høye skulpturen er ikke bare høyden, men også overflatestrukturen og holdningen til Sinnataggen. Den lille versjonen er litt bakoverlent, mens den halvmeter høye versjonen er litt fremoverlent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken