Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rederarving ber om hjelp fra Nav

Foto: INGE FJELDDALEN (Telemarksavisa)
Sist oppdatert:
- Jeg har mistet hjemmet mitt, og etter hvert også jobben min.

KRAGERØ: Eva Skaugen sitter innefrosset og pengelens på sønnens hytte på Gumøy, og har bedt Nav om et midlertidig lån for å kunne følge sin egen rettssak i Oslo. Der hun skal kjempe for å få tilgang til en arv på flere titalls millioner etter sin reder-bestefar.

- Bare tull, var svaret hun fikk fra Nav.

Les saken i Telemarksavisa

På 1990-tallet arvet Eva Skaugen og hennes tre søsken verdier for rundt 400 millioner kroner hver fra deres bestefar, Isak Martinius Skaugen. Størstedelen av Eva Skaugens arv består av aksjer i familieselskapet som nå heter Bygdøy allé 53, som igjen eier snaut 40 prosent av det børsnoterte rederiet I.M. Skaugen.

Eva Skaugen har i flere år krevd å få løst inn sine aksjer, slik at hun kan få tilgang til sin andel av familieformuen.Mens striden med søsknene har pågått, har hun måttet betale rundt en million kroner årlig i formuesskatt på aksjene.

– Jeg har mistet hjemmet mitt, og etter hvert også jobben min, som en følge av denne striden med mine søsken, sier Skaugen.

Innefrosset på hytta
Siden 2010 har hun i hovedsak bodd på den østre enden av Gumøy, i sønnens hytte som ikke er vinterisolert.

- Jeg har ingen inntekt, og forsørges av min sønn. Han har tre ganger tatt opp lån for å kunne hjelpe meg med penger til livsopphold. Men nå har han lånt opp alt han kan, forteller Skaugen.I vinter har hun langt på vei vært isolert på hytta på Gumøy.

En kronglete og ubrøytet sti på flere kilometer gjennom skogen har lenge vært eneste forbindelse med omverdenen. Isen som ligger på fjorden har gjort det umulig å benytte seg av egen båt eller taxibåt.

- Jeg har ikke rygg til å begi meg ut på en flere timer lang gåtur på stien og veien fram til ferjekaia her på Gumøy. Noen dager er ryggen så ille at kroppen stopper helt opp. Før en hyggelig nabo for noen dager siden tok seg ut hit med hydrokopter, hadde jeg vært uten ferske matvarer i seks uker, forteller hun.

- Nedverdigende
Sommeren 2011 vant Eva Skaugen en rettssak mot sine søsken i Oslo tingrett. Retten slo fast at Eva Skaugen har krav på å få innløst sine aksjer i familieselskapet, og at verdiene på aksjene var 40 millioner kroner. Søsknene anket på stedet, og ankesaken skal behandles i to uker av Borgarting lagmannsrett i april.

- I forrige uke tok jeg derfor kontakt på telefon med Nav i Kragerø. Jeg ba om et midlertidig lån for å kunne følge min egen rettssak, forteller hun.

- Jeg fikk etter hvert snakke med en saksbehandler som mente at henvendelsen min bare var noe tull. Å bli møtt slik følte jeg som svært nedverdigende. Jeg ba derfor om å få en e-post fra saksbehandleren.

TA har fått tilgang til e-post-utvekslingen mellom Skaugen og Nav Kragerø som har blitt sendt etter den første telefonsamtalen.

I en av e-postene fra Nav står det følgende:– Beklager hvis jeg har virket nedverdigende, men hvis det fremdeles er slik at du er isolert, og ikke har tilgang på livsnødvendigheter, så må du ringe et nødnummer for å komme ut. Det er lite Nav kan gjøre i din situasjon. Tillater meg derfor å kalle dette for bare tull.Etter hvert får Eva Skaugen tilbud om et møte på Nav-kontoret i Kragerø, på tross av at hun mener at hun ikke har helse til å ta seg inn dit.

Ingen kommentar
På tross av at Eva Skaugen har løst Nav Kragerø fra taushetsplikten, vil ikke Nav kommentere saken i TA.

- Vi kommenterer vanligvis ikke enkeltsaker, uansett om det foreligger en fullmakt som løser oss fra taushetsplikten. Det er vanskelig å si noe generelt om en så spesiell sak, sier teamleder Georg Weisser ved Nav Kragerø.

Etter at Eva Skaugens advokat engasjerte seg i saken, har imidlertid Nav Kragerø sagt seg villig til å realitetsbehandle saken, dersom de mottar opplysninger blant annet om hva Eva Skaugen lever av.Nav ber også om en forklaring på hvorfor Skaugen ikke har anledning til å komme til kontoret i Kragerø for en kartleggingssamtale, når hun har anledning til å reise til rettssaken.

- Skal det være slik at folk må engasjere advokat for å komme i dialog med Nav? spør Eva Skaugen.– Nav Kragerø bør da vite at isforholdene her ute ved Gumøy vil være helt annerledes når jeg skal inn til rettssaken i april, enn de er her nå i slutten av februar.

- Helt sentralt
Advokat Hans Chr. Steenstrup skriver i e-posten han har sendt til Nav på vegne av Skaugen, at det er helt sentralt at hans klient får anledning til å møte opp og gi sin forklaring under saken i lagmannsretten i april.

- Selv om dette høres nokså utrolig ut, er dette hennes reelle økonomiske situasjon, skriver advokaten.Av e-posten går det også fram at advokaten jobber gratis for Eva Skaugen, fram til hun eventuelt kan gjøre opp for seg etter at rettsstriden med søsknene er unnagjort.

Les flere saker i Telemarksavisa

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!