Gå til sidens hovedinnhold

Rederskatt til alle nå

Selv John Fredriksen vil flagge hjem skip etter at den rødgrønne regjeringen ga skipsrederne nullskatt. Hva med oss andre?

Hvis Kristian Siem og «Fredde» flagger skip hjem til Norge, kan de glede seg over null - 0 - kroner i skatt på shippinginntekter. Riktignok har regjeringen innført en slags «bilavgift» på skipene, men det er snakk om småpenger.

Lærdommen er altså at hvis man setter skatten ned mot null, så kommer skipene og rederne.

Næringsminister Sylvia Brustad sier velkommen hjem og at hjemflaggingen «er en svært gledelig beslutning».

Hva som er så gledelig, er litt vanskelig å få tak i. De fleste arbeidstakerne på skipene er utlendinger som skatter til andre land, og en mann som John Fredriksen ville ikke finne på å flytte hjem sin personlige formue eller holdingsselskapene som ligger på Bermuda og på Kypros.

Shipping får altså null skatt, mens staten fortsatt tar 54,3 prosent i marginalskatt på lønnen til norske arbeidstakerne når vi inkluderer arbeidsgiveravgiften.

Du kan se hvordan skatten beregnes her:Skattesatser for 2009

Først kommer 28 prosent skatt uansett hvor mye du tjener.

Men det er bare starten. Tjener du mer, må du ikke bare betale mer penger - du må også betale en stadig større andel av det du tjener (progressiv beskatning).

Passerer du 441.000 kroner, stiger skatten til 37 prosent.

Og er du blant den millionen arbeidstakere som tjener over 716.000 kroner, øker skatten til 49 prosent.

På toppen kommer trygdeavgift på 7,8 prosent og avgiften på å ha folk i arbeid på 14,1 prosent.

Rart ikke flere blir redere!

Som alle vet, så beholder man ikke pengene selv om de er beskattet. Kjøper du noe, må du betale 25 prosent merverdiavgift. Og bygger du opp en formue, kommer det formueskatt. Selv når du til slutt dør, står staten klar med arveavgift.

Vi skattes altså fra vugge til grav.

Unntaket er rederne og andre som kan flytte fritt mellom land.

Om skattetrykket generelt er for høyt eller ikke, er et politisk spørsmål. Skatten finansierer velferdsstaten og sørger for at vi også mottar tjenester fra vugge til grav.

Om belastningen er rettferdig eller ei, er også et politisk spørsmål. Men det er et faktum at det er høytlønte lønnstakere som betaler mest.

Men det er pussig at utenlandsredere som Kristian Siem og John Fredriksen flagges hjem som helter til nullskatt.

Rederskatt til alle nå!

Kommentarer til denne saken