Redningsaksjonen ved Lakselv i helga, der en mann klamret seg fast til en fjellhylle, koster flere hundre tusen kroner. Men den uheldige mannen fra Estland får ingen regning. Den tar vi norske skattebetalere.

Det bekrefter redningsleder Ørjan Delbekk ved Hoveredningssentralen Nord-Norge, overfor Finnmark Dagblad.

Les mer hos Finnmark Dagblad: Janis (21) måtte klamre seg til fjellhylla

- Det er et prinsipp vi har i Norge om at redningstjenesten er gratis, sier Delbekk til Finnmark Dagblad.

Uansett hvor dumt man mener folk har oppført seg, eller hvor vanskelig redningsoperasjonen er, så er det altså gratis.

Kvier seg for å ringe
Slik er det ikke overalt ellers i verden, og Delbekk sier man har erfaring med at særlig utenlandske statsborgere kvier seg for å ringe etter hjelp i Norge, fordi de frykter å få en feit regning etter redningsoperasjonen.

- Derfor er det viktig å få ut informasjon om at det er gratis i Norge. For det kan fort bli både dyrere, og få tragiske konsekvenser, om man venter for lenge med å få igangsatt en redningsaksjon, fastslår Delbekk.

Krevende aksjon
Han beskriver helgas aksjon som svært krevende.

- Hovedredningssentralen hadde Sea King-redningshelikopteret ute flere ganger, men på grunn av noen svære snefonner over mannen, turte man ikke å redde ham opp med redningsmann i helikopterets redningsheis direkte.

- Vi besluttet derfor å fly inn en alpin redningsgruppe fra Tromsø, på tre deltakere. De ble fløyet inn og ut av ambulansefly, og bidro sammen med 330 skvadronen på Banak til å redde mannen, forteller Delbekk.

Timepris: 195.000 kroner
Delbekk sier at han ikke sitter med noe regnskap foran seg hva helgas aksjon kostet, men fastslår at det ikke er gratis verken å ha Sea Kingen eller ambulanseflyet på vingene. Dermed har også tusenlappene fløyet.

Timeprisen på å fly Sea King helikopteret var i 2012 132.000 kroner, mens den budsjetterte timeprisen i 2014 er 195.000 kroner. Det viser tall fra Justisdepartementet som Finnmark Dagblad har hentet inn.

Så da skal det ikke mye fantasi til for beregne at aksjonen som varte over flere timer lørdag, kostet mange hundretusener for norske skattebetalere.

Les flere saker hos FD.no